De voordelen van kalkzandsteen woningen in de winter en zomer

Artikel delen

In de zomer van 2022 hebben we flink wat hete dagen achter de rug in Nederland. De verwachting is dat dit elk jaar alleen nog maar erger gaat worden. Het bouwen van huizen die tegen warme zomers en koude winters bestand zijn, is daarom essentieel.

Xella: referentie Silka: DCA: Lisedijk, 2340 Beerse: werf De Poort van Berlaaar: 35 appartementen met service-mogelijkheid

Sinds 2021 is het wettelijk verplicht om (bijna) energieneutraal te bouwen, de BENG-eisen. Bij woningen is hier ook een eis gesteld aan het thermisch binnenklimaat. Het toepassen van een thermische massa heeft een positief effect op het binnenklimaat en zorgt er ook voor dat er makkelijker aan de overige BENG-eisen wordt voldaan.

Koel in de zomer

Veel ontwerpen van nieuwbouwhuizen worden ontworpen met grote glazen puien in zon georiënteerde gevels. Hierdoor is de kans dat wanneer de zon hierop staat het al snel (te) warm wordt. Er moet vervolgens gedacht worden aan zonwering of airco. Door de inzet van thermische massa, steenachtige massa zoals kalkzandsteen wanden kan het binnenklimaat bij o.a. nieuwbouw verbeterd worden.

Overdag absorbeert Silka kalkzandsteen de warmte. ’s Nachts geeft hij deze warme met nachtventilatie weer af. Hierdoor blijft het overdag binnen aangenaam en een stuk koeler.

Warm in de winter

Waarbij Silka kalkzandsteen in de zomer zorgt voor meer koelte in huis, heeft het in de winter ook een positief effect. Een koudere massa neemt gemakkelijker warmte op uit het vertrek, dankzij temperatuurverschillen. Er wordt meer warmte opgenomen naarmate het temperatuurverschil groter is. Die opgenomen warmte komt later vrij als de temperatuur in het vertrek lager is dan in de constructie.

Het warmte bufferende effect van kalkzandsteen wanden zorgt voor een lagere warmtebehoefte in de winter en een lagere koude behoefte in de zomer en werkt daarmee het gehele jaar door energiebesparend. Daarnaast zorgt het ervoor dat de TO-juli waarde onder de 1,2 blijft.

Kalkzandsteen laagste Kg CO2 eq.

Tot slot. Vanwege de discussie rondom CO2 reductie heeft de branchevereniging VNK nog een apart laten onderzoeken door NIBE. De MPG- en MKI-waarden waren al eerder onderzocht. Het onderzoeksrapport van NIBE toont aan dat woningscheidende wanden en binnenspouwbladen in kalkzandsteen in vergelijking met prefab beton, gietbeton en keramiek de laagste Kg CO2 eq. bevat.

Xella
www.xella.nl