Hoe werkt het terugvragen van btw op zonnepanelen bij nieuwbouwprojecten?

Artikel delen

Heb jij besloten om de stap te nemen om jouw nieuwbouwproject te voorzien van zonnepanelen? Dat is absoluut een slimme en milieuvriendelijke keuze. Maar wist je dat er naast de energiebesparing en milieuvoordelen nog een extra financieel voordeel is? Je kunt namelijk de btw op je zonnepanelen terugvragen! In dit artikel leer je stapsgewijs hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.

Zonnepanelen

Waarom kun je de btw op zonnepanelen terugvragen?

Door de installatie van zonnepanelen lever je niet alleen energie aan jezelf, maar je levert tegelijk energie terug aan het net. Hierdoor word je door de Belastingdienst gezien als een soort mini-energiebedrijf, oftewel een ondernemer voor de btw. En als ondernemer mag je de btw die je hebt betaald op zakelijke kosten, zoals de aanschaf en installatie van zonnepanelen, terugvragen. Als je zonnepanelen huurt werkt dit anders. In dat geval heb je geen recht op btw-teruggave, maar wel het voordeel dat je geen grote investering voor de aanschaf hoeft te doen.

Hoe vraag je de btw terug?

Het terugvragen van de btw kun je gemakkelijk zelf doen, zonder de hulp van een boekhouder of fiscaal adviseur. Begin met jezelf aan te melden als ondernemer voor de btw bij de Belastingdienst. Dit doe je met het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’. Na aanmelding ontvang je een btw-nummer en kun je een btw-aangifte doen. In deze aangifte geef je aan hoeveel btw je hebt betaald bij de aankoop en installatie van de zonnepanelen. Daarnaast moet je ook btw betalen over de stroom die je teruglevert aan het net. Dit wordt de forfaitaire btw genoemd. Het verschil tussen de betaalde btw en de forfaitaire btw is het bedrag dat je kunt terugvragen.

Aandachtspunten en tips

Bij het terugvragen van de btw op zonnepanelen zijn er een paar dingen waar je op moet letten. Ten eerste, verwacht de Belastingdienst dat je binnen een bepaalde termijn na aanschaf van de zonnepanelen je verzoek indient. Wees dus op tijd. Ten tweede, vergeet niet om de kleineondernemersregeling (KOR) aan te vragen na het terugvragen van de btw. Met de KOR hoef je in de toekomst geen btw-aangifte meer te doen, omdat je als particulier met zonnepanelen meestal onder de belastingvrije voet blijft.

Zoals je ziet kan investeren in zonnepanelen bij een nieuwbouwwoning een mooie stap zijn naar een duurzamer leven. Door de btw terug te vragen, wordt deze investering nog aantrekkelijker!