Afbouw krijgt eerste actieve exoskelet in oktober 2023

Artikel delen

Na een uitgebreid testtraject in samenwerking met Festool en onderzoeker dr. Andreas Argubi-Wollesen van ExoIQ, wordt in oktober 2023 het eerste actieve exoskelet voor bovenhandse werkzaamheden gelanceerd. Vooral voor schilders die veel werken met rollers op muren en plafonds, biedt een exoskelet uitkomst. Dat meldt OnderhoudNL.

Exoskelet in de afbouw

Foto: Video Festool.

Een exoskelet is een uitwendig ‘harnas’ dat ondersteuning biedt en het lichaam beschermt tegen overbelasting bij repetitieve taken en werkzaamheden boven schouderhoogte. Hoewel een exoskelet in verwante branches niet nieuw is, is dit ontwikkelde exoskelet de eerste met actieve ondersteuning op basis van een accu. Het betreft het exoskelet ExoActive van OnderhoudNL Partner Festool. De gebruiker voelt geen tegendruk bij een neerwaartse beweging, zoals dat bij oudere, passieve exoskeletten wel het geval is. Ook kan het systeem ‘gepauzeerd’ worden, waardoor er makkelijk gewisseld kan worden tussen ondersteuning wanneer je dit nodig hebt en geen ondersteuning. Amy Oerlemans, bestuurder bij OnderhoudNL, is verheugd met de ontwikkeling: “Ik verwacht dat medewerkers het exoskelet leuk en cool gaan vinden. Maar ook dat het rendement verbetert, omdat zij het werk langer vol kunnen houden.”

Verminderde fysieke belasting

Uit de Gezondheids- en Bodychecks die door Arbo Unie en Adaptics zijn afgenomen, blijkt dat in de onderhoudsbranche fysieke belasting bij schouders en armen één van de knelpunten is op het gebied van duurzame inzetbaarheid. Om medewerkers langer, gezonder en zonder fysieke klachten te kunnen laten doorwerken, is het dus belangrijk dat de fysieke belasting in deze branche verminderd wordt. Eén van de opties is de inzet van exoskeletten. Daarmee wordt ook de duurzame inzetbaarheid van medewerkers vergroot. Voor OnderhoudNL, vakbond LBV en SUSAG is dit reden geweest om direct vanaf het begin betrokken te zijn bij deze innovatie.

Lancering in oktober

Momenteel worden de exoskeletten bij tien onderhoudsbedrijven getest, waarna het exoskelet samen met de Universität Innsbrück nog een laatste fase van doorontwikkeling kent. Vanaf oktober 2023 zal de Festool ExoActive beschikbaar zijn via officiële Festool-dealers. Hoeveel het exoskelet gaat kosten is nog niet bekend. OnderhoudNL gaat bedrijven voorbereiden met informatie over het gebruik, verlaging van verzuimkosten en tips voor aanschaf. De ontwikkeling van het exoskelet is een samenwerking tussen Festool, brancheorganisatie OnderhoudNL, vakbond LBV en uitvoeringsorganisatie SUSAG en wordt mede gefinancierd vanuit MDIEU (Maatwerkregeling Duurzame Inzetbaarheid en Eerder Uittreden).