Bloemendaal, Laren en Heemstede hebben slechtst geïsoleerde huizen

Artikel delen

Veel huizenbezitters zijn sinds de sterk gestegen energieprijzen aan het isoleren geslagen. Bedrijven gespecialiseerd in dak-, vloer- of spouwmuurisolatie draaien overuren. Toch rijden ze een aantal villadorpen straal voorbij. In de top vijf van slechtst geïsoleerde gemeenten staan namelijk namen als: Laren, Heemstede en Bloemendaal. Daar hebben één op de vijf huizen de laagste energielabels F of G. Dat blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en het CBS.

Villa

Juist in de oudere villawijken staan veel slecht geïsoleerde woningen.

In heel ons land is één op de twaalf woningen zo’n energieslurper. “Dit is natuurlijk heel opvallend. Je denkt bij de slechtst geïsoleerde woningen al snel aan de armere wijken. Niet aan de allerrijkste gemeenten, zoals Bloemendaal, Laren en Heemstede. Het zou kunnen zijn dat het energiezuinig maken van een wat oudere villa ook meteen een forse investering is”, aldus Joris Kerkhof, expert energie bij Independer.

Als we kijken per provincie dan staat vooral Zeeland vol met slecht geïsoleerde woningen. In deze provincie heeft 10,8% van de huizen de laagste energielabels F of G. Ook in Friesland (10,7%) en Limburg (10,6%) is dit percentage hoog. Flevoland doet het vooralsnog het best. Hier is slechts 0,8% van de huizen energieslurpend. Het landelijk gemiddelde komt neer op 8,2%, dat komt neer op ruim één op de twaalf woningen.

Gemeenten met laagste score

Op Terschelling vinden we percentueel de slechtst geïsoleerde woningen in Nederland. Ruim een kwart van de woningen heeft energielabel F of G. In geen enkele gemeente is dit percentage zo hoog. De gemeenten met het hoogste percentage slecht geïsoleerde huizen zijn:

  1. Terschelling (Friesland): 25,5% van de woningen is slecht geïsoleerd.
  2. Westerwolde (Groningen): 21,7% van de woningen is slecht geïsoleerd.
  3. Bloemendaal (Noord-Holland): 20,8% van de woningen is slecht geïsoleerd.
  4. Laren (Noord-Holland): 20,2% van de woningen is slecht geïsoleerd.
  5. Heemstede (Noord-Holland): 19,7% van de woningen is slecht geïsoleerd.
  6. Pekela (Groningen): 17,7% van de woningen is slecht geïsoleerd.

“Uit ons onderzoek is ook een landelijke trend te zien. Ook in andere welvarende gemeenten staan relatief veel slecht geïsoleerde woningen. In gemeenten waar inwoners gemiddeld meer dan 60 duizend euro per jaar verdienen, heeft 9,7% van de huizen energielabel F of G”, aldus energie-expert Joris Kerkhof.

Bijna helft woningen energiezuinig

Er is ook beter nieuws. 48,7% van de Nederlandse woningen heeft momenteel het groene energielabel A of B. Deze huizen zijn juist wel erg goed geïsoleerd, hebben zonnepanelen en gebruiken meestal een duurzame energiebron. Koploper is Almere: hier is momenteel al 86,8% van de woningen voorzien van een duurzaam label. Ook in Lansingerland (74,4%) en Pijnacker-Nootdorp (74,2%) wonen veel mensen in een energiezuinig huis. Energie-expert Joris Kerkhof: “Je ziet dat de gestegen energieprijzen voor een verdere versnelling in de verduurzaming hebben gezorgd. Dat in Almere bijna negen op de tien huizen een duurzaam label heeft, is echt een mooie prestatie. Maar in 2050 moet de energievoorziening bijna helemaal duurzaam zijn. Daarvoor moeten landelijk nog wel grote stappen worden gezet.”

Meer details en cijfers vind je op de onderzoekspagina.