Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Achttien modulaire HOUTbaar woningen

Koopmans Bouw is gestart met de productie en montage van achttien duurzame, circulaire en levensloopbestendige woningen in het Groningse Ten Boer. De woningen worden als kant-en-klare modules naar de bouwplaats gebracht. Koopmans monteert meer dan één woning per dag, waardoor er weinig overlast in de omgeving is. Na de montage worden de modules afgewerkt en in hoog tempo opgeleverd aan Woonzorg Nederland.

Montage van de woningmodules op de bouwplaats.

Montage van de woningmodules op de bouwplaats.

De woningen zijn gemaakt in opdracht van Woonzorg Nederland, om seniorenwoningen te vernieuwen van het wooncomplex Bloemhof in Ten Boer. De woningen worden gerealiseerd volgens het houtbouwconcept HOUTbaar HUIS en worden geproduceerd in de assemblagehal van geWOONhout in Wehl (gemeente Doetinchem).

Bijzonder aan de woningen is dat ze volledig van hout zijn gemaakt en dat alle verbindingen zijn geschroefd. Hierdoor zijn de modules in de verre toekomst volledig losmaakbaar en opnieuw inzetbaar. Dit betekent een hoge score op het gebied van circulariteit. Daarnaast is het hout, dat uit duurzaam beheerde bossen komt, een hernieuwbare grondstof. Want voor iedere gekapte boom worden er minimaal twee geplant, zodat er ook in de toekomst voldoende grondstoffen beschikbaar zijn. Het hout slaat ook nog CO2 op.

Module in de assemblagehal van geWOONhout in Wehl.

Module in de assemblagehal van geWOONhout in Wehl.

Duurzame ambities

De groene eigenschappen van houtbouw sluiten goed aan bij de duurzaamheidsambities van Woonzorg Nederland. De woningcorporatie heeft in de herijkte ondernemingsvisie ‘Samen kleur geven aan wonen voor senioren’ ambitieuze duurzaamheidsdoelstellingen geformuleerd. Naast het bouwen van woningen met een goede energieprestatie, is er ook een focus op het gebruik van (bouw) materialen met een lage milieu-impact en CO2-uitstoot.

Woonzorg Nederland is een landelijke woningcorporatie speciaal voor senioren, waardoor de woningen aan bepaalde criteria moeten voldoen. De indeling van de levensloopbestendige woningen is in samenwerking tussen Woonzorg Nederland en Koopmans Bouw tot stand gekomen. De begane grond bestaat naast de hal en woonkamer uit een slaapkamer, badkamer en ‘klompenhok’. Deze laatstgenoemde ruimte is een kleine berging bij de achterdeur waar onder andere de wasmachine en wasdroger geplaatst kunnen worden.

Alle verbindingen zijn geschroefd. Hierdoor zijn de modules in de verre toekomst volledig losmaakbaar en opnieuw inzetbaar.

Alle verbindingen zijn geschroefd. Hierdoor zijn de modules in de verre toekomst volledig losmaakbaar en opnieuw inzetbaar.

Aardbevingsbestendig

Houtbouw is een ideale oplossing voor dit gebied in Groningen, omdat de woningen moeten voldoen aan de veiligheidseisen voor aardbevingsbestendig bouwen. Met het bouwconcept HOUTbaar HUIS wordt hier eenvoudig aan voldaan, omdat houtskeletbouw dé oplossing is als het gaat om aardbevingsbestendig bouwen.

Het project is opgedeeld in twee bouwfases, zodat de meeste bewoners niet naar een andere locatie hoeven te verhuizen. Een deel van de woningen is gesloopt, het terrein is bouwrijp gemaakt en de fundatie voor de eerste vijf woningen is reeds aangebracht. Tegelijkertijd is Koopmans in haar assemblagehal geWOONhout in Wehl klaar met de productie van de modules. Medio juli 2023 is het bouwbedrijf gestart met de montage op locatie. Daarna is het mooie resultaat van deze duurzame, circulaire en levensloopbestendige woningen snel zichtbaar.

Alle verbindingen zijn geschroefd. Hierdoor zijn de modules in de verre toekomst volledig losmaakbaar en opnieuw inzetbaar.

BouwTotaal