Compressoren in de bouw, wat moet ik weten?

Artikel delen

Compressoren zijn machines die je voor verschillende werkzaamheden kan gebruiken. Bij de keuze is belangrijk wat de eigenschappen van de zuigercompressor zijn en voor welke werkzaamheden je de machine wilt gebruiken. Kom meer te weten over compressoren voor in de bouw. Met de kennis die je hier opdoet ben je beter geïnformeerd en kan je de machine kiezen die bij jou past.

Compressoren

Compressor – welke moet ik kiezen?

Er zijn diverse soorten en maten luchtcompressoren te vinden op de markt. Maar wat moet jij hebben? Je moet goed nadenken dat de compressor past bij het type werkzaamheid. Dit is niet alleen het formaat en gewicht, maar ook de effectieve capaciteit per minuut en de grote van het drukvat. Zo zijn er kleine compressoren, maar ook compressoren met een 300 liter drukvat.

Welke zuigercompressor jij nodig hebt voor jou klus is afhankelijk waarvoor je deze wilt gebruiken. Ben je vooral op het dak bezig, dan wil je een niet al te zware compressor bij je hebben. Wil je juist werkzaamheden gaan uitvoeren waar veel perslucht voor benodigd is, dan kom je al gauw op zuigercompressoren met een groot drukvat. Naast olievrij en oliegesmeerde compressoren heb je ook kleine compressoren, stille compressoren, mobiele compressoren, staande compressoren en compressoren met tweezuigers.

Capaciteit van de compressor speelt een grote rol

Een van de belangrijkste eigenschappen is de compressorcapaciteit, die grotendeels afhangt van het type compressor. Met de meeste compressoren kan je bijvoorbeeld banden oppompen van de auto, maar voor complexe klussen kies je een compressor met een capaciteit tot 300 l/min. Voor werkplaatscompressoren wordt 500 l/min of meer aanbevolen voor het zwaardere werk.

Zuigercompressoren zijn eenvoudig te bedienen en eenvoudig in onderhoud. Er zijn verschillende type compressoren elk met hun eigen eigenschappen. Bekijk alle zuigercompressoren en kijk welke compressor het beste bij jou past!

Oliegesmeerde versus olievrije luchtcompressor – verschillend in toepassing

Zuigercompressoren zijn verkrijgbaar als oliegesmeerde en olievrije compressoren. Maar wat is het verschil tussen deze twee?

Bij de oliegesmeerde compressoren gebruik je compressorolie om het blok te smeren, zodat je de wrijving tussen zuiger en cilinder wegneemt, het blok koelt en onzuiverheden opgevangen worden. Olie moet regelmatig worden gecontroleerd, bijgevuld en om de zoveel tijd vervangen worden, waardoor oliegesmeerde compressoren meer onderhoud vergt ten opzichte van een olievrije compressor. Echter hebben de oliegesmeerde compressoren een hogere effectieve capaciteit, waardoor deze een hoger volume perslucht per compressiecyclus kan genereren (meestal uitgedrukt in l/min).

Vaak zijn oliegesmeerde compressoren ook voorzien van een groter drukvat, dit resulteert dat je langer achter elkaar kan werken en dat je luchtgereedschap kan gebruiken dat meer perslucht vraagt, zoals een tacker, slagmoersleutel of een zandstraler. Dus ben je van plan om de compressor lang achter elkaar te gebruiken, ga dan voor een oliegesmeerde compressor. Vereisen jouw werkzaamheden hoge kwaliteit perslucht (bijv. schilderen), dan moet je de machine uitrusten met een filterset om perslucht te krijgen die voldoet aan de eisen.

Olievrije compressoren hebben geen smeermiddel nodig om efficiënt te werken. Dit komt door het speciale ontwerp van de zuiger, die bij deze modellen is gemaakt van een speciaal wrijvingsbestendig materiaal. De meeste compressoren in deze klasse zijn klein van formaat. Hun grootste voordeel is de hoge kwaliteit perslucht, die volledig vrij is van oliedeeltjes. Dit maakt ze bijzonder geschikt voor werkzaamheden die een schoon werkmedium vereisen, zoals het uitblazen van elektrische en elektronische apparatuur, het reinigen van muren voor het schilderen en het reinigen van gevoelige oppervlakken. Een olievrije compressor is eenvoudig in onderhoud en eenvoudig in gebruik. Echter vaak zijn de stille compressoren voorzien van een klein drukvat en zijn ze vaak niet geschikt voor geavanceerde werkzaamheden met pneumatisch gereedschap.

Waarom speelt druk een grote rol?

De druk van een zuigercompressor speelt een grote rol, wat vooral belangrijk is bij werkzaamheden met pneumatisch gereedschap. Standaard zuigercompressoren bereiken een maximale druk van 6 tot 10 bar. Voor eenvoudige schoonmaakklussen met minder veeleisend gereedschap is een druk van 6 bar voldoende. Voor werk waar meer perslucht gevraagd wordt, bijvoorbeeld wanneer je met een boormachine schroeven gaat vastzetten, worden compressoren van 8 bar of zelfs 10 bar aanbevolen. Als je op zoek bent naar een compressor met hogere eigenschappen, bijvoorbeeld voor in de werkplaats of op een vaste locatie waar veel gebouwd wordt, dan zijn de K serie industriële zuigercompressoren een goede oplossing die tot een maximum druk van 14 bar gaan.

Waarom speelt de capaciteit van het drukvat een grote rol?

Het drukvat is een belangrijk element voor de compressor. Zo kan je een compressor kopen met 6 liter, 24 liter, 50 liter, 100 liter tot zelfs 500 liter of meer kopen. Maar er zijn een aantal dingen die belangrijk zijn in de keuze.

Het is goed om te onthouden dat de zuigercompressor niet ontworpen is voor continu gebruik en werkt in twee fasen: werktijd en rusttijd. De eerste is de tijd waarin de motor het zuigerblok aandrijft, dit is de tijd waarin de lucht wordt samengeperst en het drukvat wordt gevuld. Wanneer de luchtdruk in het drukvat een maximumwaarde van bijvoorbeeld 10 bar bereikt, schakelt de pomp automatisch uit. Op dat moment begint de rusttijd van de compressor en tegelijkertijd kan jij werken. Als voorbeeld de professioneel compressor, deze heeft een 50 – 50 per uur verhouding, 50% van het uur kan de compressor pompen en 50% van het uur moet deze rusten. In de praktijk betekent dit hoe groter het drukvat, hoe langer je kunt werken met perslucht op de juiste druk.

Daarom moet de capaciteit van het drukvat worden afgestemd op het specifieke werk en de pneumatische gereedschappen die je gaat gebruiken. Compressoren met een klein drukvat, bijvoorbeeld 6 of 24 liter drukvat, zijn ideaal wanneer je veel onderbrekingen en korte intensieve werkperioden hebt, bijvoorbeeld met tacken. Met een zuigercompressor dat een drukvat van 50 of 100 liter heeft kan je langer achter elkaar werken en heb je meer mogelijkheden, bijvoorbeeld langer achter elkaar boren. Als je de compressor voor langere tijd achter elkaar wilt gebruiken, bijvoorbeeld met zandstralen of verfspuiten, kies dan een compressor met een groter drukvat vanaf 100 liter. Met zo’n machine werkt je gereedschap vlekkeloos en wordt je werk een waar genoegen!

Compressor kopen, maar je weet nog niet zeker welke compressor je moet kiezen? Vraag dan deskundig advies om de compressor te kiezen die het beste bij jouw behoeften past!