Dunne dampopen spouwplaat biedt zekerheid

Artikel delen

Met een geteste weerstand van 60 minuten op branddoorslag voldoet de Swisspearl Windstopper 4,5mm ruimschoots aan de nu vaak gestelde eis van 30 minuten weerstand die geldt voor HSB elementen. Bovendien is de dampopen spouwplaat tot twaalf maanden wind- en waterdicht zonder gevelafwerking.

Prefab wand

“Onze Windstopper is gemaakt van natuurlijke materialen en maakt het brandveilig toepassen van biobased isolatiemateriaal in HSB mogelijk.”, zegt Harold van Coesant, Area Sales Manager van Swisspearl. “Eind dit jaar wordt de spouwplaat ook opgenomen in de Nationale Milieudatabase.”

Met de Windstopper biedt de Zwitserse producent een spouwplaat die vooral voor de prefab-bouwers en houtskeletbouwers interessant is. “Niet alleen op het gebied van brandeisen presteert de Windstopper goed, ook op het gebied van geluidsisolatie scoort de Windstopper bijzonder goed. We merken door een toenemend aantal vragen over brand en geluid dat de verwerkers ook veel waarde hechten aan de testen die we onlangs hebben gedaan.”

Behalve de brandweerstand van de spouwplaat is ook de brandklasse van de gevel waarin de plaat is verwerkt belangrijk. “Vooral voor houtskeletbouw moet die brandklasse goed aangetoond kunnen worden. Daarvoor wordt een end-use-test uitgevoerd. Om met biobased isolatiemateriaal aan brandklasse B te kunnen voldoen, moest eerder een K2 10 spouwplaat toegepast worden, zoals onze Windstopper in 9mm, maar onze Windstopper van 4,5mm kan vanwege e recente testuitslagen nu ook een oplossing bieden.”

Om het voor architecten en houtskeletbouwers zo overzichtelijk mogelijk te maken, gaat Swisspearl een matrix opstellen waarin alle brandtesten staan, waaronder ook de end-use testen van de gevelbekleding die ze op de markt brengt, in combinatie met de spouwplaten voor HSB elementen.

Swisspearl
www.swisspearl.com
Stand 1.C014