Kosteloos en waardevol

Artikel delen

Een uitdaging bij het kopen van gereedschap is de keuze uit merken en uit het assortiment binnen merken. Waar zitten de verschillen? Ze zijn soms op het eerste gezicht maar moeilijk te zien. De een oriënteert zich bij collega’s of beroepsgenoten, een ander kijkt eens rond op vergelijkingssites of op websites van merken. Weer een ander zweert bij een merk en zoekt daar hetgeen het beste past bij de behoeften. Makita heeft een tweetal Kenniscentra in Nederland waar op afspraak met een Adviseur geïnformeerd en getest kan worden.

Doorslijper op accu

Krachtige 350 mm doorslijper CE001 op XGT accu’s.

Wat is er mooier dan een product testen voordat je het aanschaft? Zeker als het iets nieuws is dat je nog niet eerder hebt gehad. Zo’n afspraak in een Kenniscentrum is kosteloos en waardevol. De Makita Adviseur is een gereedschapsexpert die je de voor- en nadelen van producten binnen het uitgebreide gamma precies kan uitleggen.

Elf Adviseurs

Lukt het niet om naar Woerden of Eindhoven te komen? Dan kan de Adviseur ook naar jou toekomen. In zijn Rijdende Showroom. Voor advies aan huis. Ook hier: kosteloos en waardevol als iemand de keuzestress kan verkleinen. Via makita.nl/adviseursteam is een afspraak snel gemaakt.

LXT of XGT?

Met de komst van XGT, het nieuwe 40 V Max platform, is de keuzestress op het eerste gezicht misschien wel toegenomen. Een heldere uitleg over de verschillen met LXT, het 18 V platform dat met ruim 2 miljoen in Nederland alleen al verkochte accu’s inmiddels gemeengoed is geworden, en het XGT 40 V Max platform zorgt ervoor dat je de juiste keuze kunt maken. De Adviseur zal uitleggen wat de verschillen zijn én de voordelen die het nieuwe platform biedt.

De vraag wordt vaak gesteld of LXT gaat verdwijnen en gebruikers gedwongen worden over te stappen op XGT, waarvan de accu’s nou eenmaal niet compatibel zijn. Daar heeft Makita een helder antwoord op: LXT blijft en er worden ook nieuwe machines aan dit assortiment toegevoegd. Maar gebruikers stellen steeds hogere eisen, willen meer kunnen met hun accu machines en de techniek is op enig moment uitontwikkeld. Een zwaardere machine op accu? Zou niet praktisch zijn met 4 LXT accu’s. Te lomp, te zwaar, onhandig. Maar twee XGT accu’s kan wel, zoals bij de 80 V Max doorslijper, stofzuiger, bosmaaier, combihamer en andere gereedschappen. De XGT accu heeft nagenoeg dezelfde grootte en gewicht als een LXT accu en biedt het dubbele voltage.

Combihamer op accu

HR005G XGT Combihamer.

Productvisie

Snoeren en brandstof de wereld uit. Korter en duidelijker kan de ontwikkelingsvisie van Makita niet verwoord worden. Alle focus wordt gezet op accu. Inmiddels is bewezen dat mede dankzij de nieuwe XGT accu’s en motoren de accu gelijkwaardig is geworden met 230 V en brandstof (vooral tuinproducten). Gebruikers merken het verschil niet meer in kracht, Soms is accu zelfs beter bij gelijkwaardige machines. Zonder lastige snoeren of stinkende dampen levert dat een enorme win-win.

Innovaties XGT

De cellen in het XGT accupack zijn groter en bevatten een andere chemische samenstelling. Daardoor komt meer energie sneller vrij en dat kunnen LXT contacten niet verwerken. De robuustere XGT contacten transporteren de energie naar de koolborstelloze motor, waarvan de diameter en lengte steeds groter worden.

Makita ontwikkelt die motoren zelf. Bij LXT communiceren accu en lader met elkaar via een gepatenteerde chip. Dat zorgt voor een optimaal laadproces, dat dankzij de standaard snellader zeer kort is. XGT gaat een stapje verder: de machine en de accu communiceren ook met elkaar. En dankzij de per machine speciaal ontwikkelde controller worden de maximale prestaties geleverd.

Heggenschaar op accu

UH006G XGT Heggenschaar.

Nieuwe accu toepassingen

XGT maakt dus met haar krachtige accu’s en motoren nieuwe toepassingen op accu mogelijk. Zonder XGT zou die 350 mm doorslijper CE001 er nooit geweest zijn. En als accu dit kan, dan is de rest simpel. Voor gebruikers die wel helemaal met XGT willen werken maakt Makita het assortiment breed. Deze ontwikkeling is nog in volle gang, en er zijn inmiddels ruim 100 XGT machines op de markt gebracht.

Beperkte ruimte bij dealer

Dat het haast 1.000 machines grote Makita assortiment niet in zijn geheel bij de dealer getoond kan worden is begrijpelijk. In de Kenniscentra is dat wel zo, en zijn er speciale testruimtes om gereedschap aan de tand te voelen. Steeds meer gebruikers weten, al dan niet samen met de dealer, de Kenniscentra te vinden. Die zijn alleen open op afspraak. Boek een kosteloos en waardevol bezoek op makita.nl/adviseursteavm.

Makita
www.makita.nl