Lichtgewicht mortel en pleisterplaat schelen kilo’s in verwerking

Artikel delen

“Deze lichtgewicht mortel en het geventileerd pleistersysteem zijn veel arbeidsvriendelijker voor de verwerkers”, zegt Sander de Groot, eigenaar van stukadoorsbedrijf De Grootmeesters uit Erp. Hij werkt al jaren met de Strikotherm GW O2 Hecht-, grond- en afwerkmortel en de Strikotherm Omniclad O2 pleisterplaat voor geventileerde buitengevels en plafonds.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: De Grootmeesters

Villa

In opdracht van Bouwbedrijf van Niftrik te Rosmalen voorzag stukadoorsbedrijf De Grootmeesters deze villa van Strikotherm buitengevelisolatie en het complete binnenstucwerk.

Buitengevelisolatie- en pleistersystemen zijn inmiddels een veel voorkomende geveloplossing. “In de particuliere villabouw zien we steeds vaker buitengevelisolatiesystemen, doordat architecten de voordelen ontdekken. De ontwerpvrijheid met pleisterwerk is groot en je kunt ook een mooie combinatie maken met bijvoorbeeld een rieten dak. Als ontwerpers eenmaal de voordelen hebben ontdekt, willen ze niet anders meer. Daarnaast zien we veel buitengevelisolatiesystemen bij renovatieprojecten, waarbij de isolatiewaarde van bestaande woningen sterk wordt verbeterd”, zegt Sander de Groot.

De eigenaar vertelt dat zijn stucadoors veel werken met Strikotherm producten en systemen: “We zien steeds vaker dat Strikotherm wordt voorgeschreven in bestekken. De producten zijn goed, maar wat ik ook belangrijk vind is dat het erg fijn werken is met Strikolith, onderdeel van Weber Beamix. Ze geven goede adviezen en staan altijd voor je klaar als er iets is.”

Villa

Villa met Strikotherm buitengevelisolatie.

Lichtgewicht mortel en pleisterplaat

De Strikotherm GW O2 Hecht-, grond- en afwerkmortel is een lichtgewicht mortel voor het hechten van isolatieplaten, het inbedden van het glasvezelweefsel en af te werken als geschuurde afwerking. Door toevoeging van zeer lichtgewicht toeslagstoffen is de mortel soepel te verwerken met een laag verbruik. Dat resulteert bij verlijmen van isolatieplaten in circa 50% gewichtsbesparing en bij mortelweefsellaag circa 25% vergeleken met traditionele producten. Sander: “Daarnaast weegt een zak 15 kg in plaats van 22 kg. Dat scheelt echt flink bij het hanteren van die zakken. En de verwerking verloopt door het geringe gewicht ook veel lichter en dus fijner.”

De mortel is toepasbaar binnen de Strikotherm COMFORT gevelisolatie- en OPEN geventileerde pleistersystemen en als afwerking op Strikocem en Strikotherm pleistersystemen. Datzelfde geldt voor de lichte Strikotherm Omniclad O2 pleisterplaat. Volgens Sander vormen de mortel en de Strikotherm Omniclad O2 pleisterplaat een ideale combinatie. “Deze pleisterplaat bestaat uit een combinatie van gerecycled glas en mineralen en is aan beide zijden voorzien van een glasvezelweefsel. De verwerking van deze plaat is ook prettig door zijn geringe gewicht van slechts 6,6 kg/m2. En bij buitenplafonds zorgt de combinatie van deze lichte pleisterplaat en mortel voor een flinke gewichtsreductie.” Overigens is de pleisterplaat tevens toepasbaar bij diverse binnenafwerkingen, zoals gipspleister, tegels, natuursteen, behang en sierpleisters.

“De producten zijn goed, maar wat ik ook belangrijk vind is dat het erg fijn werken is met Strikolith, onderdeel van Weber Beamix. Ze geven goede adviezen en staan altijd voor je klaar als er iets is.”

bedrijfspand

In opdracht van Cornelissen Bouwbedrijf (Zeeland) voorzag stukadoorsbedrijf De Grootmeesters dit bedrijfspand van Strikotherm buitengevelisolatie. Het ontwerp is van Wiegerinck Architectuur Arnhem.

Overige voordelen

Volgens Sander is de open tijd van de mortel ook goed: “Nadat je de mortel op de isolatie of- pleisterplaat hebt aangebracht, moet je glasvezelweefsel inbedden. Dan moet die mortel niet te snel of te traag uitharden. De mortel is gelukkig ook minder gevoelig voor vocht. Daardoor is deze ook in de winter beter te verwerken. De mortel kan het vocht namelijk goed kwijt.”

De verwerking is – naast het geringe gewicht – eveneens heel fijn: “Hij smeert heel prettig. Het is gewoon een goede voorspelbare mortel met een laag verbruik. Door de combinatie van het geringe gewicht en de fijne smeerbaarheid, kun je sneller werken. Dat biedt dus een groot voordeel. Je kunt deze mortel trouwens ook als eindafwerking gebruiken.”

De pleisterplaat is daarnaast goed te bewerken: “Dat kan met een stanleymes. Vaak moet je dit soort platen zagen, maar deze plaat kun je snijden. Verder kun je direct schroeven, zonder voorboren. Het is ook nog een keer een ecologische plaat door het gebruik van gerecycled glas. Door het geringe gewicht passen we deze plaat veel toe voor buitenplafonds en overstekken. De prijs/kwaliteitverhouding is door deze voordelen ook prima. Je haalt gewoon veel winst in de uitvoering. En het eindresultaat heeft een hoge kwaliteit.”

bedrijfspand

Strikolith
www.strikolith.com