Op weg naar de emissieloze bouwplaats

Artikel delen

De bouwplaats van de toekomst is emissieloos. Maar hoe doe je dat als er geen of onvoldoende netstroom beschikbaar is? Bredenoord is als specialist in tijdelijke en mobiele stroomoplossingen volop bezig met de ontwikkeling van emissieloze oplossingen.

Wim Lucas

We weten de uitstoot steeds meer te reduceren door duurzame energiebronnen te combineren.”

“Bouwprojecten met een beperkte vermogensvraag kunnen we nu emissievrij maken. Daarmee maken we bouwprojecten nabij Natura2000-gebieden en in binnensteden mogelijk. De grote projecten met een zeer grote vermogensvraag zijn nog een brug te ver. Hier zetten wij nu in op een emissiearme bouwplaats”, zegt Area Manager Rental Wim Lucas van Bredenoord.

Dagelijks komen er vragen bij hem binnen naar goede en duurzame oplossingen, mede doordat het krijgen van een netaansluiting van voldoende vermogen steeds lastiger wordt. De oplossingen daarvoor heeft Bredenoord dan ook in huis en nieuwe oplossingen zijn in ontwikkeling.

“Door het combineren van duurzame energiebronnen zoals alternatieve brandstoffen, batterijboxen en emissiearme Stage V-aggregaten en het slim maken van de Bredenoord-vloot met Internet of Things-koppelingen (IoT) weten we de uitstoot steeds meer te reduceren.”

Methanol en waterstof

“Distributie en logistiek van alternatieve brandstoffen is niet eenvoudig en nog onvoldoende opgeschaald en kostenefficiënt. Dat neemt niet weg dat wij ook op dat vlak volop innoveren en oplossingen paraat hebben.”

In 2009 lanceerde Bredenoord al een eerste waterstofaggregaat. En in 2021 heeft Bredenoord de eerste methanol-brandstofcel-aggregaat gerealiseerd, waarbij bio-methanol wordt omgezet in elektriciteit. Dit proces is schoon, stil en emissievrij doordat er geen verbrandingsmotor nodig is. Sindsdien werkt Bredenoord doorlopend aan manieren om alternatieve brandstoffen slim in te zetten voor haar mobiele energieoplossingen. “Wij zien methanol als een kansrijke transitiebrandstof. Vandaar dat wij nu volop doorontwikkelen en testen om ook grotere vermogens te laten draaien op methanol.”

aggregaat op biogas

Een innovatie die sinds kort in de praktijk wordt toegepast, is een aggregaat op biogas gemaakt uit rioolwater/-slib

Aggregaat op biogas

Een andere innovatie die sinds kort in de praktijk wordt toegepast, is een aggregaat op biogas gemaakt uit rioolwater/-slib. “Dat doen we in samenwerking met Powercrumbs en de logistiek van biogas is wél goed te organiseren. Biogas heeft een zeer lage MKI, waardoor het mogelijk is om aan omgevingseisen te voldoen en tenders te winnen. Vooral in de bouwsector is dit zeer interessant.”

“Maar ook bieden we oplossingen met dieselaggregaten met Stage V motor. Daarvoor kun je als brandstof dan ook HVO gebruiken. HVO zorgt voor CO2-reductie. De stukken die veel bij aanbestedingen worden gebruikt, zeggen letterlijk dat je bij HVO de CO2-uitstoot gelijk mag stellen aan nul. De Stage V motor zorgt daarbij voor enorme reducties van fijnstof en vooral stikstof.”

Bredenoord
www.bredenoord.nl