Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Tien appartementen per dag

In het centrum van Enschede wordt gebouwd aan de Performance Factory. Dat is een duurzame wooncommunity die bestaat uit 185 appartementen en zeventien woon-werkstudio’s. Door de appartementen grotendeels in de fabriek te bouwen, kunnen er circa tien appartementen per dag worden gemonteerd.

Tekst: VolkerWessels en Frank de Groot
Beeld: VolkerWessels

Plaatsing van de eerste modules op 12 juni 2023.

Plaatsing van de eerste modules op 12 juni 2023.

Het project wordt gerealiseerd door De Groot Vroomshoop en Goossen Te Pas, beide onderdeel van VolkerWessels. De Performance Factory wordt gerealiseerd in opdracht van Bundle, een samenwerking tussen Domijn en de Veste. De betrokken wooncorporaties zetten zich samen in om ruimte te maken voor jongeren in Enschede. De appartementen en woon-werkstudio’s zijn daarom specifiek bedoeld voor young professionals en starters op de arbeidsmarkt, waarbij wonen, werken, ontmoeten en talentontwikkeling centraal staan. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen.

Prefab appartementen

Er worden 179 appartementen volledig geprefabriceerd, met onder andere een keuken en badkamer, in de fabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede.

Tafelconstructie

De bouwlocatie ligt midden in de stad en biedt weinig opslagruimte. Het is dus een uitdaging om de bouwlogistiek goed op orde te houden. Goossen Te Pas is verantwoordelijk voor de bouwcoördinatie en de realisatie van de basis: een traditionele onderbouw. Deze ‘tafelconstructie’ bestaat uit een palenfundatie met een balkenraster en daar bovenop een staalconstructie met betonnen prefab vloeren. Op deze tafelconstructie worden massief houten woonmodules geplaatst, tot een hoogte van maximaal acht lagen. Er wordt één verdieping per week gerealiseerd.

Er worden 179 appartementen volledig geprefabriceerd, met onder andere een keuken en badkamer, in de fabriek van De Groot Vroomshoop in Enschede. Het betreft een volledig geïndustrialiseerd proces dat uit 21 stappen bestaat. Op iedere plek in de productiehal wordt een aantal onderdelen toegevoegd.  Ze worden vervolgens getransporteerd en gemonteerd op de bouwplaats. Door een precieze en gedegen voorbereiding en de juiste partners is het tempo hoog: per dag worden er circa tien woningen gerealiseerd.

Na aankomst worden de modules naar boven gehesen en aangekoppeld. Er worden alleen nog aanvullend stroken minerale wol tussen de units aangebracht als brandscheiding.

De Groot Vroomshoop in Enschede

Duurzaam

Een groot deel van de appartementen zijn van massief, gecertificeerd hout. Hout heeft een positieve invloed op de gezondheid van bewoners en het heeft van nature een isolerende werking. Gecertificeerd hout is daarnaast een circulair bouwmateriaal, draagt bij aan de het vastleggen van CO2 en het behoud van bossen wereldwijd.

Ook op het vlak van logistiek is modulebouw veel duurzamer. Er hoeven bijvoorbeeld veel minder busjes en vrachtwagens naar de bouwplaats te rijden. En omdat de productielocatie op nog geen 6 kilometer van de bouwplaats staat, is de rit van de vrachtwagen die de kant-en-klare appartementen vervoert maar heel kort. Ook dat draagt bij aan duurzaam bouwen. Verder worden er duurzame gevelpanelen gebruikt, die heel efficiënt geproduceerd worden en ook geschikt zijn voor hergebruik.

In het hart van het gebouw komt een groene binnentuin en ook aan de gevels is straks groen te vinden. De beplanting zorgt ook voor verkoeling in de zomer en het vangt het regenwater op. Het gebouw wordt natuurlijk voorzien van zonnepanelen en is aangesloten op het meest duurzame warmtenet van Nederland van Ennatuurlijk. Zo wonen de huurders straks in een duurzame en energiezuinige woning.

Het woongebouw is het sluitstuk van de Performance Factory op een bijzondere locatie in hartje Enschede. Het is het voormalig Polaroid fabrieksterrein. Waarbij wonen, werken, ontmoeten en het verbreden van je horizon centraal staan. De begane grond is bestemd voor commerciële en maatschappelijke partijen, die een aanvulling zijn voor de Performance Factory. En die de juiste faciliteiten bieden aan de wooncommunity. Begin 2024 is de oplevering voorzien.

BouwTotaal