Lezerstest

Producten
Artikel delen

Veel draagcomfort en goede demping

Geen goedkope veiligheidsschoenen meer voor timmerman Jos Schippers. Pijnlijke voeten zijn het resultaat. Dus werkt hij al jaren met S3 veiligheidsklompen. Voor het testen van de nieuwe TERENCE XXG PRO BOA® GTX black Mid ESD S3 HI CI van ELTEN trok hij toch weer een keer veiligheidsschoenen aan. “Die schoenen zitten fijn, geven veel demping en lopen lekker”, aldus de enthousiaste reactie van Jos.

Tekst: ing. Frank de Groot

Timmerman Jos Schippers

Timmerman Jos Schippers test de nieuwe S3 veiligheidsschoen van ELTEN.

“Ik heb wel eens van die goedkope veiligheidsschoenen gedragen. Maar vaak is de maat niet goed en heb ik aan het eind van de dag pijnlijke voeten. Daarom draag ik al jaren S3 veiligheidsklompen van Gevavi”, aldus timmerman Jos Schippers die werkzaam is bij Bouwbedrijf Pepping & Meertens B.V. in Eexterveen. Dit bouwbedrijf is actief in zowel nieuwbouw, als renovatie en verbouw. Hij heeft de schoenen gedragen bij de meest uiteenlopende werkzaamheden, zoals het aanbrengen van gipsplaten in renovatie en nieuwbouw, stucwerk, beton storten, plafondplinten zetten en diverse soorten timmerwerk. De ervaringen met de schoenen zijn positief: “De schoenen zitten fijn en zijn lekker zacht. Ze geven ook veel demping en lopen lekker.”

Eigenschappen schoen

ELTEN biedt de halfhoge schoen aan onder de naam TERENCE XXG PRO BOA® GTX black Mid ESD S3 HI CI. Deze veiligheidsschoen is geschikt voor diverse toepassingsgebieden, zowel binnen als buiten. Binnenshuis biedt de RUBBER/PU-zool een zeer goede grip, waardoor je ermee zelfs op gladde ondergronden zelfverzekerd kunt bewegen. In de zoolkern zit het dempende Infinergy® van BASF. Dit zorgt voor aangename demping, zelfs op harde industriële vloeren.

Voor gebruik in de buitenlucht is de schoen van het GORE-TEX Performance Comfort Footwear-membraan voorzien, waardoor je in alle weersomstandigheden goed uit de voeten kunt. Regen en vocht worden effectief buitengehouden, terwijl zweet juist naar buiten getransporteerd wordt.

De schoenen zijn via een handig BOA® Fit System (kliksysteem) snel vast en weer los te maken. Verder heeft de schoen een  rundleren bovenwerk, kunststof neus, TPU beschermneus en metaalvrije perforatiebescherming. De reflecterende elementen zorgen tot slot bij werken in het donker voor extra zichtbaarheid.

Veiligheidsschoen

Praktijkervaringen

Timmerman Jos Schippers

Jos Schippers: “Een fijne schoen met een hele goede demping.’

Jos draagt de veiligheidsklompen naar tevredenheid, maar op het dak zijn ze minder handig: “Dan kun je beter deze veiligheidsschoenen aantrekken. Ze zijn veel flexibeler en bieden meer grip. Wat me wel direct opviel is dat deze schoenen wat ruimer uitvallen dan de maat aangeeft. Daar moet je wel rekening mee houden. Voor mijn normale maat (maat 42, red.) is de schoen iets aan de ruime kant, maar straks in de winter, in combinatie met dikke wintersokken, zitten ze perfect.”

Handig is volgens de timmerman het kliksysteem waar je de schoenen mee aan- en uittrekt: “De knop uittrekken en je trekt de schoen open. Zo kun je hem eenvoudig uittrekken. Heel handig als je bij bewoners naar binnen moet met je handen vol en de schoenen moeten uit. Dat kan dus met één hand. Aantrekken gaat ook snel: voet erin, draaiknop naar binnen drukken en even aandraaien.”

De grip is ook prima: “Nou loop ik meestal op een ruwe ondergrond, zoals beton. Maar thuis op het  laminaat valt het op hoe stroef de zool aanvoelt. Dus op gladde oppervlakken werkt de anti-slipfunctie prima.” Over het ademend vermogen kan Jos weinig zeggen: “Bij de klompen krijg ik regelmatig zweetvoeten en in deze schoenen ook. Misschien heb ik daar snel last van. Wat wel goed is, is dat de schoen zich echt om je voet heen sluit. Dat voelt als een soort vacuüm, maar dan op een positieve manier. Het wordt een soort zachte tweede huid om je voet.”

Goede bescherming

Een belangrijke eigenschap van een veiligheidsschoen is het voorkomen van letsel door een goede beschermneus en perforatiebescherming. Deze laatste bescherming is onbedoeld door Jos getest: “Ik stapte per ongeluk op een lijst met uitstekende spijkers. Die zat daarna vast aan mijn zool, maar de spijkers drongen er niet doorheen. Dus die zool beschermd goed!”

Jos vindt het tot slot ook een mooie schoen, want het oog wil ook wat: “Een stoere schoen, van echt leer. Ik vind het een soort wandelschoen die heel sportief oogt. Dus wat mij betreft is dit een goed alternatief voor mijn veiligheidsklompen!”

Elten
www.elten.com

BouwTotaal