Zoveel meer dan thermische isolatie

Artikel delen

Energiezuinig bouwen is vandaag voor nieuwbouwwoningen verplicht en ook energetische renovaties worden steeds belangrijker. Frank Van Cauwenberghe gaat voor zijn nieuwbouwwoning in Sint-Martens-Latem zelfs nog een stap verder. Zijn ‘Villa Finis Terrae’ is energieneutraal en geniet dankzij verschillende duurzame technieken van een permanent uitstekend binnenklimaat, zowel in de zomer als in de winter. De basis van de woning? Het JACKODUR® Atlas isolatiesysteem. Deze oplossing is meer dan een gewone isolatieplaat. Frank geeft met veel enthousiasme meer uitleg over zijn woning…

De U-vormige woning met lessenaarsdak en patio is een gebouw dat zich te midden van een natuurgebied bevindt. Frank geniet van een 360 graden uitzicht over de prachtige Latemse natuur. De oorspronkelijk op het terrein gelegen villa dateerde uit de jaren ’60 en had een woonoppervlakte van zo’n 180 m². Met het oog op een energieneutraal huis, besliste Frank van nul te beginnen. Het perceel is echter onderhevig aan een aantal bouwrestricties. Zo zijn er geen grote wijzigingen toegestaan en moet Frank aan de slag met de ruimte die hij ter beschikking heeft.

“Ik ben dit perceel per toeval tegengekomen en heb niet getwijfeld: de unieke ligging, de natuur en de rust hebben me meteen overtuigd. Bij het tekenen van de nieuwe plannen, hebben de architect en ik rekening moeten houden met enkele beperkingen. Ik ben verplicht om dezelfde structuur terug te bouwen op de voorziene afmetingen maar wens nu beton of massa te gebruiken om het huis een goede accumulatiefactor te geven. Ik ben al tientallen jaren bezig met energie-efficiënt bouwen en betonkernactivering speelt daarbij een grote rol. Ik ben ervan overtuigd dat niet één technologie mijn woning energieneutraal maakt, maar dat een combinatie van verschillende technieken de oplossing is”, zegt Frank.

plaatsing van de Pandbekisting

Plaatsing van de randbekisting JACKODUR® Atlas door JACKON-medewerker

Optimaal rendement en comfort dankzij vier belangrijke parameters

Het einddoel van Frank is om een gezellig huis te hebben dat warm of fris aanvoelt wanneer het dat moet zijn in om het even welk seizoen. Om dit te bereiken, baseert hij zich op drie parameters die gezond wonen bepalen: de vochtigheidsgraad, de isolatie, de zuivere lucht en dit voor een acceptabel kostenplaatje. Verschillende technieken worden hiervoor gecombineerd. Zo beschikt de woning niet alleen over betonkernactivering die met een warmtepomp en zonnepanelen wordt verwarmd en gekoeld maar ook over een thuisbatterij, absorptieventilatie, en een dampopen dakstructuur om de vochtigheid te stabiliseren. Samen zorgen ze voor maximaal rendement, optimaal comfort en een snelle terugverdientijd.

“Kiezen voor de JACKODUR® Atlas was voor mijn project de missing link. Deze vloerplaatisolatie is het fundament van mijn woning. De betonplaat zit in een geïsoleerd jasje en kan opwarmen en koelen wanneer ik het wil. Naast isoleren, is dit systeem dus ook een verwarmings- en koelingselement. De energie die wordt aangemaakt, wordt volledig in de vloerplaat gestopt.”

Dankzij de verschillende technieken is Frank trouwens energieonafhankelijk. “Ik maakte de beslissing om te investeren in degelijk materiaal waardoor het prijskaartje nu aan de hogere kant ligt. Een weloverwogen beslissing want op korte termijn heb ik dit terugverdiend”, benadrukt Frank.

Randbekistingselementen op maat afsnijden.

Randbekistingselementen op maat afsnijden.

JACKODUR® Atlas, dé basis van dit optimaal energetisch model

De JACKODUR® Atlas is een eenvoudig XPS-isolatiesysteem voor de vloerplaat, dat geschikt is voor zeer uiteenlopende oppervlakken. Het bestaat uit verschillende elementen, die individueel gecombineerd kunnen worden. Dankzij de innovatieve verbindingstechniek worden koudebruggen systematisch uitgesloten en voldoet de isolatie optimaal aan alle huidige gebruiksnormen. Dit kant-en-klaar bouwpakket past net zoals legoblokken perfect in elkaar, zelfs voor een uitdagend project als dat van Frank dat uit een U-vorm bestaat.

“De grootste uitdaging waren de vele hoeken en kanten van dit bouwproject want standaard isolatieplaten zijn daar niet voor ontworpen. Dankzij het JACKODUR® Atlas systeem werd de plaatsing een fluitje van een cent. Alles is genummerd en de bijgeleverde tekeningen leggen uit waar we moeten beginnen. Een JACKON-medewerker was ter plaatse om ons op de juiste weg te helpen. Een belangrijk voordeel voor mij was dat ook de randbekisting in het bouwpakket zit waardoor er een perfecte ‘isolatiekuip’ ontstaat voor mijn betonplaat. Stel dat ik hiervoor twee verschillende systemen zou moeten gebruiken, is het risico op koudebruggen en rendementsverlies hoog. Daarenboven heeft de totale plaatsing slecht een dag werk gekost.”, besluit Frank.  

Het finale resultaat is een volledige geïsoleerde vloerplaat losgekoppeld van de ondergrond die de verwarming en koeling wordt van het gebouw en die perfect tot op de centimeter klopt met het Architectuurplan met aan de buitenkant een geïsoleerde ringbalk voor de paramentgevel.

Aanbrengen elementen voor het laatste vlak

Aanbrengen elementen voor het laatste vlak

Voordelen JACKODUR® Atlas in een notendop

  • Als vloerplatenisolatie voor gebouwen, met name als ideale oplossing voor energieneutrale woningen en passiefhuizen
  • Foutloze plaatsing door eenvoudige verbindingstechniek
  • Voorkomt koudebruggen
  • Voor huizen met of zonder kelder
  • Kant-en-klaar bouwpakket inclusief plaatsingsplan
  • Kost- en tijdbesparend

Jackon Insulation
www.jackon-insulation.nl