Bouwkosten

Artikel delen

Aanbrengen gietdekvloer op Lewis wapeningsplaten

Casadata zet de kosten van het aanbrengen van een gietmortel dekvloer op Lewis wapeningsplaten op een rij. De nieuwe vloer wordt aangebracht op een bestaande ondergrond.

Tekst: Casadata.nl

Aanbrengen gietdekvloer

Er zijn uiteenlopende uitvoeringen van gietmortel dekvloeren met Lewis wapeningsplaten Max 4 FS op een bestaande ondergrond beschikbaar. De wapeningsplaten zijn speciaal geprofileerde stalen platen, die men kan gebruiken voor de wapening van ultra dunne, lichtgewicht gietvloeren op (bestaande) houten of andersoortige ondergronden. De Max 4 wapeningsplaten zijn verkrijgbaar in een 10 mm en een 20 mm hoge variant, waarmee men een 15 mm of 25 mm dikke gewapende dekvloer van circa 32 of 50 kg/m2 kan realiseren. In beide types platen kan men vloerverwarming integreren.

Met deze dekvloer kan men een bestaande houten vloer van vrijwel elke gewenste harde of zachte vloerbedekking voorzien. De staalplaten zijn 0,5 mm dik en wegen 5,4 kg per m2. Ze hebben een afmeting van 1.130 x 495 mm en een werkende lengte en breedte van 1.080 x 480 mm.

Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste prijsontwikkelingen binnen de bouwsector en deze gegevens direct en eenvoudig aanpassen naar je eigen situatie?
Dat maakt Casadata voor je mogelijk. Je krijgt nu 25% korting op een inlogabonnement naar keuze, wanneer je in het opmerkingenveld Bouwtotaalinlog vermeldt. Binnen het abonnement krijg je gratis uitleg door de Casadata klantenservice en kun je onbeperkt gebruik maken van de helpdesk tot 20:30 uur in de avond.

Monteren wapeningsplaten

Het monteren van deze wapeningsplaten is vrij eenvoudig, omdat men de platen met een liplas met elkaar kan verbinden. Door het plat slaan van een aantal buiglippen op de platen ontstaat een blijvende onderlinge verbinding. Men kan de platen eenvoudig op maat maken met een haakse slijper met een doorslijpschijf voor staal.

De houten of betonnen ondervloer moet bezemschoon zijn. Op houten vloeren moet men eerst een waterkerende bouwfolie of geluidsisolerende ondervloer aanbrengen. De naden moeten met tape worden dichtgezet. Tegen de muur en eventueel overig opgaand werk moeten kantstroken worden geplaatst.

Bij het leggen van de platen moet men de onderplaat met de buiglippen steeds naar boven wijzend plaatsen. De platen verbindt men onderling aan elkaar met een liplas. Negen buiglippen in de lengterichting en drie buiglippen in de breedterichting van de plaat vallen bij de verbinding exact in de verbindingsgaten. De platen moet men bij de montage nooit forceren. Het is raadzaam om van de eerste rij platen, die aansluit op de wand of muur, de overlap of liplas af te zagen. Nadat men het vloerveld met de platen heeft vol gelegd, worden de buiglippen platgeslagen, waardoor er een blijvende verbinding tussen de platen ontstaat.

Aanbrengen gietdekvloer

De platen kan men afwerken met een cementgebonden of gipsgebonden gietvloermortel. Bij vloeren in natte ruimten, zoals badkamer of toilet, is het raadzaam om een cementgebonden gietvloermortel toe te passen. Het mengen, gieten en uitvlakken van de gietvloer moet men volgens de instructies van de fabrikant verrichten. Hierbij moet men er rekening mee houden, dat een optimale vulling van de wapeningsplaten van essentieel belang is om de gewenste sterkte en afwerkingskwaliteit te bereiken.

Nadat de gegoten vloer voldoende is gedroogd en uitgehard kan de gegoten vloer pas worden belopen. Zodra de vloer beloopbaar is, kan men het gedeelte van de kantstroken afsnijden, dat boven de vloer uitsteekt. De vloer kan men na voldoende droging afwerken met harde of zachte vloerbedekking.

Aanbrengen gietdekvloer

Geluidsisolatie

Als men een Max 4 vloer zwevend toepast, zijn de geluidsisolerende prestaties van een houten vloer aanzienlijk te verbeteren. Bij een geluidsisolerende MAX 4 vloer past men als akoestisch isolerend oplegmateriaal Fonofive onder de platen toe. Fonofive bestaat uit een akoestisch isolerende laag van circa 1,5 mm met een 4,5 mm dikke onderzijde van nonwoven polyester. Een zwevend opgelegde Max 4 vloer op Fonofive levert op een houten vloer een reductie van circa 20 dB van het contactgeluid op.

Kosteninformatie

Alle kosten zijn exclusief specifieke toeslagstoffen, vloerverwarming, kosten beschermende maatregelen, transport en bouwplaatsvoorzieningen. Het prijspeil is oktober 2023. Er is gerekend met een gemiddeld uurloon van € 49,50,- excl. opslag en € 57,92 incl. 17% toeslag voor bedrijfskosten, winst en risico. Deze 17% toeslag op de directe kosten bestaat uit 8% voor algemene bedrijfskosten, 5% voor winst en 3% voor risico. De berekeningsformule luidt: 1,08 x 1,05 x 1,03 = 1,168 afgerond op 17%.

Meer informatie over de gietmortel dekvloer op Lewis Max 4 wapeningsplaten vindt u bij Reppel BV in Dordrecht.

Meer informatie: www.casadata.nl

BouwTotaal