“Bouwen kan en móet anders”

Artikel delen

Duurzaamheid, circulariteit en biobased materialen; het zit verweven in het DNA van Faay. Bij Van der Heijden bouw en ontwikkeling uit Schaijk staat een snel bouwproces met circulair materiaalgebruik centraal. “Bouwen kan en móet anders.” Het is de mindset van familiebedrijf Van der Heijden. FAAY, producent van de meest duurzame wand van Nederland, sluit daar goed op aan.

Scheidingswanden

Van der Heijden heeft de FAAY-wanden dit keer toegepast in een project met zeventien nul-op-de-meterwoningen in de wijk Den Hoek in Helvoirt. Een aanbesteding van de Gemeente Vught, gegund op basis van de zogenaamde Building Circularity Index (BCI) methode. En de wanden van Faay scoren heel goed in deze methodiek, onder meer door de goede levenscyclusanalyse en de terugnamegarantie. En natuurlijk omdat ze demontabel zijn.

Kingsize panelen uitermate geschikt voor cascobouw

Zo maakt Van der Heijden op de verdiepingen gebruik van Kingsize scheidingswanden, verdiepingshoog en kamerbreed. De Kingsize scheidingswand is een complete, kant-en-klare, niet-dragende scheidingswand tot wel 4.5 meter breed. De elektravoorbereiding – zoals wandcontactdozen, sleuven voor elektra en verjongingen – zijn in de fabriek aangebracht. De Kingsize panelen worden snel en eenvoudig ingehesen. Bouwen met Kingsize wanden zorgt voor minder transport, minder handelingen op de bouw, minder hijsbewegingen, besparen op brandstof en manuren en het terugdringen van stikstof en CO2.

Casco

FAAY op Maat

Voor de schuine zolderverdiepingen van de woningen is gebruik gemaakt van FAAY op Maat, waarbij alle panelen eveneens op exact de juiste lengte worden geleverd, inclusief de passtukken en schuine delen. De FAAY op Maat wanden worden per ruimte en op bouwvolgorde gepakketteerd. Dit alles scheelt bouwkosten, voorkomt verspilling van grondstoffen en is financieel gunstig.

Wanden met vlaskern

Zowel de prefab Kingsize wand als de FAAY op Maat panelen zijn opgebouwd uit een vlaskern en aan beide kanten voorzien van een houtvezelversterkte of gipskarton toplaag. Het vlas in de kern is een natuurlijke grondstof die hernieuwbaar en herwinbaar is, en bovendien lokaal te telen.

Faay
www.faay.nl