Casco en isolatie in één materiaal

Artikel delen

Hoe makkelijk zou het zijn om casco en isolatie in één arbeidsgang en met één en hetzelfde materiaal te realiseren? Het kan met Ytong Massiefblokken. Daarmee is heel eenvoudig een massieve, dragende gebouwschil te maken met een hoge isolatiewaarde en een hoge luchtdichtheid.

Casco

In Nederland doen we het (nog) weinig, maar in ons omringende landen wordt vooral voor vrijstaande woningen geregeld gekozen voor ‘monolithisch’ bouwen. Dat houdt in dat een gebouwschil bestaat uit één materiaal, in plaats van dat die opgebouwd is met een binnenspouwblad, isolatiemateriaal en een buitenblad. Dat kan met de Ytong Massiefblokken, die zeer geschikt zijn voor energiezuinig bouwen.

Hoge isolatiewaarde

Ytong Massiefblokken zijn blokken van cellenbeton met een nog lagere volumieke massa en dus een betere warmte-isolatie dan gewoon cellenbeton. Met de blokken is het mogelijk dragende, sterk isolerende gevels en zelfs woningcasco’s op te trekken met Rm-waarden tot 6,25 m² K/W.

Bouwen met Ytong Massiefblokken levert vele voordelen op. Allereerst is het een hoogwaardig bouwmateriaal waarmee een casco met een hoge isolatiewaarde te realiseren is. Tevens vormen de verlijmde blokken – die aan zowel de binnen- als de buitenzijde gestuukt worden – een casco met een hoge luchtdichting. Doordat er geen spouwankers nodig zijn, ontstaan er ook veel minder koudebruggen.

Besparing op arbeid

Door te bouwen met Ytong Massiefblokken kan de aannemer aanzienlijk besparen op arbeid. Hij hoeft maar één keer profielen te stellen en steigers te plaatsen. Aanbrengen van spouwankers en isolatie kan achterwege blijven, evenals het metselen van een buitenblad. Het is ook een flexibel bouwsysteem met een materiaal dat gemakkelijk te bewerken is, bijvoorbeeld voor op maat zagen of het infrezen van leidingen.

Die besparing op arbeid betekent ook dat de bouwtijd korter is dan bij bouwen met een spouwmuur. Dat betekent een snellere oplevering.

Comfortabel klimaat

De bewoner van een huis dat op deze manier gebouwd is, profiteert van de gunstige eigenschappen van Ytong Massiefblokken. Die zorgen niet alleen voor een hoge isolatiewaarde en luchtdichtheid en dus een lage energierekening, maar ook voor een comfortabel klimaat. Cellenbeton is een steenachtig materiaal met een hoog warmte-accumulerend vermogen, is vochtregulerend en heeft uitstekende akoestische eigenschappen, waardoor echo wordt voorkomen.

Grote ontwerpvrijheid

Bouwen met Ytong Massiefblokken biedt architecten een grote ontwerpvrijheid. Het is een flexibel bouwsysteem met uitgebreide mogelijkheden. De Ytong Massiefblokken zijn dragend en zijn prima te combineren met betonnen verdiepingsvloeren. Gebruik van breedplaatvloeren heeft daarbij de voorkeur. Die bieden de mogelijkheid om met extra wapening versterkte stroken aan te brengen boven raam- en deuropeningen. Bovendien is schijfwerking mogelijk bij deze vloeren en kunnen leidingen gemakkelijk worden opgenomen.

Ondersteuning

Zowel ontwerper als aannemer kunnen gebruik maken van de uitgebreide kennis en ervaring van Xella met Ytong Massiefblokken. Tevens is online een bibliotheek beschikbaar met een groot aantal uitgewerkte details. Ook voor de constructeur is bij Xella volop informatie beschikbaar over werken met Ytong Massiefblokken. Uiteraard zijn bij de blokken – verkrijgbaar in meerdere diktes –aanvullende materialen beschikbaar, zoals bijpassende lateien.

Xella
www.xella.nl