Geld besparen met isolatiezaag

Artikel delen

Joost van der Waal van Isoleerbewust heeft een ecologisch isolatiebedrijf. Dat betekent veel isolatie op maat maken per dag. Hij stelde de aanschaf van een isolatiezaag lang uit, vanwege de kosten. “Maar sinds ik een Festool isolatiezaag heb gekocht vraag ik me af waarom ik dit niet eerder heb gedaan. Dit bespaart me tijd en geld!”

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Isoleerbewust

Isolatiezaag

Joost van der Waal aan de slag met de Festool isolatiezaag.

Oorspronkelijk is Joost opgeleid als architect, totdat hij het boek de Drawdown van Paul Hawken had gelezen. “Ik ontdekte dat je met ecologische isolatie CO2 opslaat in plaats van uitstoot. Ik volgde verschillende cursussen en workshops in met name België over ecologische isolatie. En in 2020 ging ik een vriend in Zweden helpen om zijn gastenverblijf ecologisch te isoleren. Dit gaf mij precies het zetje en vertrouwen dat ik nodig had om mijn eigen ecologische isolatiebedrijf in Rotterdam op te richten. Al de projecten hier in de omgeving doe ik zelf, maar elders in het land schakel ik lokale verwerkers in.”

Joost werkt vooral met houtvezelisolatie van Steico en Gutex: “Dat zijn zeer compacte isolatieplaten die fijn zijn te verwerken. Maar ik werk ook met hennep, vlaswol en gras. Alleen als ik bijvoorbeeld een schoorsteen brandwerend moet isoleren, gebruik ik minerale wol. Veelal gaat het om isolatiedikten van 140 tot 200 mm.”

Geld verdienen

isolatiezaag

Joost van der Waal: “Waarom heb ik deze isolatiezaag niet eerder gekocht?”

Het op maat zagen van de isolatieplaten ging twee jaar lang met de handzaag: “Ik had ook een grote reciprozaag, maar dat is een drama. Die zaag geeft een hoop rommel en werkt niet lekker. Een collega probeert het soms met een kleinere reciprozaag, maar dat werkt ook niet fijn. Je krijgt geen rechte zaagsnede en er komt veel restanten isolatie vrij.”

Joost had een isoleerzaag wel in het vizier, maar hikte aan tegen de aanschafkosten van € 600,-. “Ik heb echter toch de stap gezet en twee Festool Accu-isolatiezagen ISC 240 EB-Basic aangeschaft. Wat een openbaring zeg! Per dag maak ik ongeveer 150 zaagsnedes met een 240 mm lange zaag. Ik bespaar met de isolatiezaag op iedere zaagsnede circa één minuut. Dat zijn dus 150 minuten per dag bij een uurtarief van € 50,-! Dan heb je dus in vijf dagen de investering van één isolatiezaag al terugverdiend! Dan denk je wel: waarom heb ik zo lang gewacht!”

Eigenschappen isolatiezaag

Met de accu-isolatiezaag ISC 240 van Festool kun je diverse isolatiematerialen op maat zagen. Omdat het bijgeleverde zaaggarnituur (zaagblad en vaste geleiding) gewelfd is, is deze ideaal voor flexibele isolatiematerialen, zoals minerale wol en natuurvezels. Er is ook een zaaggarnituur met om en om vertanding (los verkrijgbaar) die bovendien geschikt is voor PUR/EPS/XPS-isolatiematerialen. Met geleiderail en hoekaanslag zijn ook repeterende sneden kaarsrecht en hoeknauwkeurig. Beide zaagbladen zijn er in twee lengten: 240 en 350 millimeter en via het snelwisselsysteem zijn deze gemakkelijk zonder gereedschap te wisselen.

Via een afzuigadapter kan ook een stofzuiger eenvoudig worden aangesloten voor schoon en gezond werken. Dit is vooral bij het zaaggarnituur met om en om vertanding van groot voordeel omdat hier veel vezels vrijkomen. Met een 5,2 Ah Bluetooth-accupack start de stofzuiger bij het inschakelen automatisch (als er een Bluetooth-module op de stofzuiger is aangesloten).

Ervaringen

“Ik verwerk alleen ecologische isolatiematerialen, dus werk met een gewelfd zaagblad. Deze blijft circa 100 tot 150 zaagsnedes scherp en dat is best veel. Omdat ik per dag al maximaal 150 zaagsnedes maak, slijp ik de zaag iedere dag met een Bahco slijper. Dat is wel gelijk een punt ter verbetering: waarom leveren ze er geen slijper bij?”

De zaag ligt door zijn ergonomische constructie en het geringe gewicht volgens Joost lekker in de hand: “Maar je moet aan het begin wel even wennen hoe je hem vast moet houden. Maar als je dat door hebt, gaat het prima! Doordat het zwaartepunt goed ligt, helt de zaag ook niet over. Je kunt tijdens het zagen verder blijven zitten, dus je hoeft niet telkens te gaan staan als je laag werkt.”

Bij het zagen van ecologische isolatiematerialen met de gewelfde zaag komt nauwelijks stof vrij. “Ik gebruik dus geen stofafzuiging. Dat moet je wel doen bij het zagen van harde isolatiematerialen met een zaag met vertanding. Daar is deze isolatiezaag ook op voorbereid.” Joost besluit met zijn ervaringen met de accu waarop de zaagmachine werkt: “Gaat ook prima. Er zit een 4,0 Ah, 18 V accu op. Die gaat langer mee dan je denkt: de hele dag. En het opladen gaat ook snel. Ik heb nu twee isolatiezagen, ook eentje voor de zzp’ers waarmee ik werk. Aan het begin is het even wennen, maar nu gaat het werk als een speer!”

Festool
www.festool.nl