Innovaties voor langdurig gezonde voeten

Artikel delen

‘Inspirations for a better work environment’. Dit was het motto van de internationale veiligheidsbeurs A+A van 24 tot 27 oktober 2023 in Düsseldorf. Veiligheidsschoenenfabrikant Elten heeft zich succesvol gepresenteerd op deze beurs. Het beursmotto is voor dit 113 jaar oude Duitse familiebedrijf eveneens een centraal thema. Gedurende al die tijd staan de behoeften van de schoendragers centraal bij deze fabrikant.

veiligheidsschoen

De tussenzool van de ‘Mick black red Mid ESD S3S’ heeft opstaande zijvleugels die de voet stabiliseren op oneffen terrein. Foto: Elten GmbH.

Op de stand van Elten was het druk, met veel goede gesprekken en interessante noviteiten, waaronder de hoge veiligheidsschoen ‘Mick black red Mid ESD S3S’. Dankzij de grove antislip PU/PU-zool ‘Crossworker’ is deze hoge schoen een goede metgezel voor oneffen bouwterreinen. De 3D-constructie van de tussenzool met opstaande zijvleugels stabiliseert de voet bij elke stap. De hoge hakrand zorgt bovendien voor extra grip op ladders. De stalen neus en textiele antiperforatiezool zorgen voor de nodige veiligheid.

De kruipneus van polyurethaan beschermt het waterafstotende bovenmateriaal van textiel en suède tegen vroegtijdige slijtage aan de voorkant van de schoen. Handig voor iedereen die regelmatig in een knielende houding werkt. Het model ‘Mick’ is ook verkrijgbaar als laars in beschermingsklasse S3S, en als hoge schoen in beschermingsklasse S2.

Lage veiligheidsschoen

Een andere noviteit is de lage veiligheidsschoen ‘Stefano XXSG Boa® black-blue Low ESD S3’. Deze schoen is bijzonder geschikt voor werkgebieden die stevige grip vereisen. Daar zorgt de PU/PU-zool Wellmaxx Safety-Grip voor. Naast het grove profiel en de hakrand voor goede grip op ladders, heeft deze zool een bijzonder hoogtepunt in de tussenzool: het high-tech materiaal Infinergy® van BASF. Dit extreem veerkrachtige deeltjesschuim geeft meer dan de helft van de tijdens het lopen gebruikte energie terug aan de drager. Dit ontlast de gewrichten en vermindert vermoeidheid van de voeten. Het bovenmateriaal van rundleer en de ademende textielvoering zorgen voor ventilatie in de schoen. De stalen neus en de textiele antiperforatiezool maken het plaatje af. Een ander hoogtepunt van de ‘Stefano’ is de handige draaisluiting Boa® Fit System. Hiermee kan de schoen snel en met één hand worden geopend en gesloten.

veiligheidsschoen

‘Stefano XXSG Boa® black-blue Low ESD S3’, hier in de uitvoering met een waterdicht Gore-Tex-membraan, is een robuuste leren schoen voor op de bouwplaats. Foto: ELTEN GmbH.

Robuust bovenmateriaal

Op de A+A presenteerde Elten ook nieuwe veiligheidsschoenen met het robuuste bovenmateriaal ‘Extraguard’ van Gore-Tex. Het materiaal is 40 procent lichter dan leer en toch uiterst robuust. Het bovenmateriaal blijft ook bij nat weer licht en neemt zelfs na langdurig gebruik nauwelijks vocht van buitenaf op. Veiligheidsschoenen met ‘Extraguard’ zijn daarom bijzonder geschikt voor ruige werk-omgevingen, zoals de bouw- en sloopsector of de tuin- en landschapsbouw.

Elten combineert ‘Extraguard’ voorlopig met PU- en rubberen zolen en een outdoor profiel met een diepte van 4 tot 6 mm. Op de beurs had het familiebedrijf de eerste prototypes bij zich. De ‘Extraguard’ modellen kunnen naar verwachting volgend jaar worden besteld.

Elten GmbH
www.elten.com