7 tips om jouw (bouw)terrein veilig door de donkere dagen te loodsen

Artikel delen

Wist je dat er dagelijks nieuwe bouwplaats diefstallen worden aangegeven bij de politie? Nu de nachten langer worden, is er een grotere kans om ongezien toe te slaan. Dat betekent een verhoogd risico op bijkomende directe én indirecte kosten, vertraging van jouw project en alle bijhorende frustraties. Maar jouw site hoeft daarvan niet het slachtoffer te zijn. Samen met Bauwatch hebben we deze 7 tips opgesteld waarmee jij jouw terrein tegen ongewilde bezoekers beschermd.

Schijnwerpers bouwplaats

1. Zet jouw terrein in de schijnwerpers

Omdat het buiten (langer) donker is, denken dieven dat er meer kans is om ongezien jouw terrein binnen te dringen. Verklein de kans door jouw terrein in de schijnwerpers te zetten, letterlijk. Verhoog de zichtbaarheid door jouw terrein goed te verlichten.

2. Stel camera’s goed zichtbaar op

Een andere manier om de kans op diefstal te verkleinen is door camera’s te plaatsen. Als de camera’s goed zichtbaar staan opgesteld, weten potentiële dieven en vandalen dat ze niet ongezien hun slag kunnen slaan. In de meeste gevallen zullen ze daarop hun plannen opbergen en afdruipen.

3. Laat jouw terrein 24/7 monitoren

En wat als inbrekers ondanks de camera’s toch doorzetten? Zorg dan voor 24/7 monitoring van de camerabeelden. Zo kan de meldkamer snel actie ondernemen wanneer er iets niet pluis is door de bewakingsdienst of de politie in te schakelen.

4. Berg jouw materialen veilig op

Berg aan het einde van de werkdag het materiaal veilig op in containers, met een stevig slot erop. Er bestaan hiervoor speciale gepantserde grendels met hangslot.

Bouwplaats

5. Maak de toegang tot jouw terrein zo moeilijk mogelijk

Sluit de bouwplaats zo goed mogelijk af als er niemand aan het werk is. Vergrendel alle in- en uitgangen. Sluit alle ramen en deuren. Scherm jouw terrein goed af met afsluitbare bouwhekken die stevig in de grond verankerd zitten. Kortom, doe al het mogelijke om de toegang tot jouw terrein zo moeilijk mogelijk te maken.

6. Maak jouw personeel bewust

Het is belangrijk dat iedereen die op de bouwplaats werkzaam is, zich bewust is van het risico van diefstal. Maak personeel medeverantwoordelijk voor het veilig opbergen van het materiaal en het afsluiten van de bouwplaats. Hierdoor zullen ze zich meer betrokken voelen om diefstal te voorkomen.

7. Laat een beveiligingsplan opstellen

Wil je tijdens de donkere dagen ’s avonds met een gerust gemoed naar huis gaan? Laat een bewakingsspecialist jouw terrein eens grondig onder de loep nemen. Waar zitten de risico’s? Welke camera’s kun je het best installeren? En waar? De specialist stelt een beveiligingsplan op maat op, zodat jouw terrein ongeschonden de donkere maanden doorkomt.

BauWatch
www.bauwatch.com