Goede waterdichting vraagt ‘waterdicht’ advies

Artikel delen

Door het kletsnatte najaar en bijkomende hoge waterstanden zullen veel bewoners en andere gebouweigenaren toenemende hinder ondervinden van vochtproblemen. Vooral kelders of gevels van oude panden kunnen last krijgen van vochtschade. Gelukkig heeft Weber Beamix een reparatie- en waterdichtingsassortiment waarmee elk probleem is op te lossen. Maar gezien de complexiteit hoort daar wel een goed advies bij.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Weber Beamix

Waterdicht maken van fundering

Voor het afdichten van kimnaden en waterdicht voorbehandelen van funderingen aan de buitenzijde is er weberdry bitumen latex.

Veel kelders en gevels van vooral oude gebouwen kunnen last hebben van vochtschade door onder meer optrekkend vocht uit de bodem of regendoorslag. Veelal is de waterdichting van een steenachtige constructie niet in orde. Gelukkig kan daar bijna altijd wel iets aan gedaan worden. Weber Beamix biedt een reparatie- en waterdichtingsassortiment voor een duurzame waterdichting van bijna alle soorten constructies. Dit vraagt wel de nodige expertise, omdat de aanpak van vochtproblemen veelal complex en kostbaar is. Een goed projectadvies via Weber Beamix is dus belangrijk! Dan weet je zeker dat de juiste keuzes worden gemaakt.

We bespreken in dit artikel de oplossingen die Weber Beamix kan bieden.

Bitumen latexpasta

Voor het afdichten van kimnaden en het waterdicht voorbehandelen van funderingen aan de buitenzijde is er weberdry bitumen latex. Dit is een bitumen latex op waterbasis voor duurzame waterdichting van onder meer pleisterwerk, metselwerk, beton, gipsplaten, staal en hout. Ook geschikt voor dakbedekking, dakdoorvoeren, goten en ondergronds beton- en metselwerk. Deze bitumen latexpasta is scheuroverbruggend en is geschikt voor zowel horizontale als verticale toepassing.

De bitumen latexpasta is toepasbaar op lichtvochtige ondergronden en vormt een elastische, waterdichte laag. weberdry bitumen latex is regenvast na 90 minuten. Verder is deze bestand tegen UV, zure regen, strooizout en temperaturen tussen -20 °C en +130 °C.

Crème tegen optrekkend vocht

Een groot probleem bij veel panden is optrekkend vocht. Denk aan kelderwanden of gevels van oude woningen, waarbij vocht uit de ondergrond de gevels in kan trekken. weberdry inject is een waterdichtingscrème die optrekkend vocht stopt. De crème is eenvoudig te injecteren met behulp van het weberdry gun doseerpistool. De crème dringt hierbij diep door en vult de kleinste ruimtes van het metselwerk. Uiteindelijk ontstaat een waterdichting ter dikte van enkele lagen stenen.

Deze waterdichting is toepasbaar op alle gangbare metselwerken. Eventuele oude pleisterlagen moeten eerst tot minstens 80 cm van het punt van injectie worden verwijderd. Slecht hechtende pleisterlagen moeten in zijn geheel worden verwijderd. Verder moet eerst beschadigd metselwerk worden hersteld, loszittende voegen verwijderd en de muur stofvrij gemaakt. Hierna boort men horizontale gaten om de 8 tot 12 cm in de voeg met een diameter van 16 mm. De diepte van het gat is de muurdikte min 5 cm (verbruik is 2 ml per cm diepte). Er wordt geboord in het vochtige gedeelte van de muur, echter wel boven grondwaterniveau. Bij een muur met een hoge vochtbelasting worden er twee rijen gaten geboord met een maximale onderlinge afstand van 8 cm tussen de horizontale gaten. De gaten worden volledig gevuld, van achter naar voren. De boorgaten worden een dag na injectie afgedicht met weberrep rox of weberdry cemfast (zie verderop). Deze crème is overigens niet geschikt voor cellenbeton.

waterdichtingscrème

weberdry inject is een waterdichtingscrème die optrekkend vocht stopt. De crème is eenvoudig te injecteren met behulp van de weberdry gun doseerpistool.

Waterdichtings uitvlakmortel

Bij vochtproblemen in wanden die niet vlak zijn, kan weberdry cemfast worden gebruikt. Dit is een waterdichtings uitvlakmortel. De snel verhardende waterdichte mortel is geschikt voor reparaties, egalisatielagen en/of het uitvlakken van wanden en vloeren. De waterdichtingsmortel is waterdamp doorlatend en zowel binnen als buiten toepasbaar.

Met dit product kun je ook hoeken afronden tussen wanden of tussen wand en vloer. Door hoeken af te ronden heb je minder last van scheurvorming door krimp of zetting. De ronde hoek tussen wand en vloer is op te nemen in een eventueel hierna te storten dekvloer. Als de ronde hoek tussen wanden bezwaarlijk is in verband met tegelwerk, dan kan je hier ook kiezen voor afdichtingsband.

Dit product is verder geschikt voor het repareren van gaten groter dan 5 mm en het egaliseren van wanden, voordat deze wordt afgewerkt met weberdry cemseal topflex (zie hierna) of weberdry bitumen latex. Er wordt een laag van 5 tot 10 mm aangebracht op vochtige muren en vloeren als onderlaag voor weberdry cemseal topflex. Dit product is niet geschikt voor continue waterbelasting.

waterdichtings uitvlakmortel

Bij vochtproblemen in wanden die niet vlak zijn, kan weberdry cemfast worden gebruikt. Dit is een waterdichtings uitvlakmortel.

Twee componenten waterdichtings cementmortel

weberdry cemseal topflex is een twee componenten waterdichtings cementmortel voor flexibele afdichtingen van vloeren, badkamers, buiten- en binnenmuren en van kelders en funderingen. Bij een onregelmatige ondergrond deze eerst repareren en/of egaliseren met weberdry cemfast. De waterdichtings cementmortel kan tevens in combinatie met keramische tegels worden gebruikt voor het afdichten van vochtige en/of natte ruimtes en zwembaden. Dit product is zeer makkelijk aan te brengen (rollen, spuiten, schilderen) en is onafhankelijk van het weer al binnen 24 uur droog. Na 4 uur is weberdry cemseal topflex al betegelbaar. Tevens geschikt als hechtlaag op bestaande bitumenlagen.

waterdichtings cementmortel

weberdry cemseal topflex is een waterdichtings cementmortel voor flexibele afdichtingen van vloeren, badkamers, buiten- en binnenmuren en van kelders en funderingen.

Renovatiemortel

De vezelversterkte renovatiemortel, weberdry reno, maakt het assortiment compleet. Deze renovatiemortel is zeer geschikt voor het renoveren en/of restaureren van wanden en muren met een hoge vochtigheidsgraad en zoutbelasting. Deze weberdry reno is geschikt voor gebruik binnen en buiten en in goed geventileerde kelders. Het product is sterk dampdoorlatend. Er treedt na gebruik geen zoutuittreding op.

renovatiemortel

De vezelversterkte renovatiemortel, weberdry reno.