Introductie nieuwgarantie voor refurbished kanaalplaten

Artikel delen

Twintig jaar oude kanaalplaten met een garantie als nieuw product. Het is een enorme stap vooruit binnen circulair bouwen als fabrikanten instaan voor de kwaliteit van hun gerecyclede producten. VBI neemt die stap als eerste. Peter Musters van VBI: “We bieden al een retournamecertificaat om geleverde kanaalplaten terug te nemen aan het eind van de levensduur van een gebouw. Ook stimuleren we de markt tot de- en remontabel bouwen. Daar voegen we nu refurbished kanaalplaten met nieuwgarantie aan toe.”

De gebruikte en als nieuw beoordeelde kanaalplaten

De gebruikte en als nieuw beoordeelde kanaalplaten worden geplaatst bij de Upcycle Mall.

De nieuwgarantie op gebruikte kanaalplaatvloeren is een baanbrekend concept dat vertrouwen en zekerheid biedt in de kwaliteit van hergebruikte bouwmaterialen. Volgens Peter Musters, adviseur Bouwprojecten versnelt VBI met refurbishen en hergebruik: “Kanaalplaten zijn te hoogwaardig om te granuleren en storten. Het refurbish-traject start met ons retournamecertificaat voor nieuwe remontabele projecten. Onder voorwaarden nemen we kanaalplaten terug bij levensduureinde van een gebouw. Vervolgens start een proces dat borgt dat deze platen veilig en als nieuw, inclusief garantie terug de bouw op gaan.”

Blauwdruk

Het hergebruik van kanaalplaatvloeren gebeurt nu voor het eerst bij het project Upcycle Mall. Dat is een milieupark in aanbouw in Rotterdam, dat volledig circulair wordt gebouwd. Inmiddels is de begane grondvloer geplaatst. Deze bestaat uit gebruikte kanaalplaten met garantie. Musters: “De data van de Upcycle Mall helpt om ons refurbished-proces te optimaliseren. Gegevens over engineering, montage, maatvoering, identificatie, keuring en transport worden geanalyseerd. Dit moet leiden tot een blauwdruk die start bij de identificatie van gebruikte en geoogste platen en eindigt met het weer uitleveren van die platen met garantie en een nieuwe identiteit.”

Het Upcycle Mall project, geleid door architect Marc Verheijen van de gemeente Rotterdam, is een toonbeeld van de ambities van de stad op het gebied van duurzaamheid: “Circulair bouwen is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Het is een ander bouwproces omdat je niet weet welke materialen wanneer beschikbaar zijn en wat de kwaliteit en de prijs is.” De basis van de Upcycle Mall is een donorgebouw met een zichtbare, dominante staalconstructie dat in het eerste leven diende als laboratorium bij TNO in Delft.

Hergebruikte kanaalplaatvloer

De hergebruikte kanaalplaatvloer wordt van nieuwe eps-isolatie voorzien.

Zekerheid

De gebruikte kanaalplaten komen uit een sloophal op Schiphol. Ze zijn conform de plaatlabels van een order uit 1999. De platen zijn ter plekke door VBI beoordeeld en gecontroleerd. Ook de wapening is nauwkeurig gecheckt. Er is een overdimensionering qua belastbaarheid in de platen aanwezig waardoor ze veilig toepasbaar zijn. De geoogste platen zijn op maat gezaagd tot het benodigde aantal kanaalplaten en vervolgens voorzien van eps-isolatie. VBI heeft de kanaalplaten een nieuwe identiteit gegeven. Daarmee is de kwaliteit door VBI gegarandeerd. Dat is uniek en belangrijk want daarmee krijgen opdrachtgevers zekerheid dat de kanaalplaatvloer veilig is en voldoet aan alle eisen.

Hergebruikte kanaalplaatvloer

Elkaar helpen

“We verschuiven in de bouw langzaam van lineair naar circulair, maar het kan en moet nog beter en sneller”, aldus Peter Musters. “De opdracht die er ligt, is groot. Tools als Madaster en Insert helpen om circulair bouwen verder te brengen, maar met name de overheid moet de aanjager zijn, door nu al meer circulair aan te besteden. We hopen dat andere fabrikanten, net als VBI, bereid zijn om materiaal retour te nemen want om te slagen moeten we meer kennis delen en beter samenwerken. Door elkaar te helpen, helpen we uiteindelijk ook onszelf.”