Een duurzame badkamer bouwen met deze 5 tips

Artikel delen

Duurzaam bouwen is erg populair en er zijn dan ook verschillende manieren om dit in de praktijk te brengen. In dit artikel gaan we de focus leggen op duurzaamheid in de badkamer. Dit is namelijk een ruimte die erg veel gebruikt wordt en hier wordt dan ook veel water en energie verbruikt. Niet alleen voor de bewoners, maar ook voor het milieu is het verstandig om je te verdiepen in duurzaamheid. Ben je benieuwd wat de mogelijkheden zijn in de badkamer? Lees dan verder!

badkamer

Kies voor waterbesparende opties

De eerste tip is om water te besparen en daar zijn diverse oplossingen voor. Je zou bijvoorbeeld een duurzame douche kunnen installeren met een waterbesparende douchekop. Deze verbruiken over het algemeen maar 7 liter water per minuut. Dit bespaart dus niet alleen water, maar de woning zal hierdoor ook een stuk minder energie verbruiken dat nodig is om het water te verwarmen. Tevens heeft het geen negatieve invloed op de douche-ervaring. Iedereen kan dus nog steeds genieten van een fijne douche.

Ga voor tijdloos design en recyclebare materialen

Een duurzame badkamer is er een die lang meegaat. Kies daarom voor tijdloos design dat niet snel veroudert. Op die manier kun je de levensduur van badkamers verlengen, zonder dat er regelmatig gerenoveerd hoeft te worden. Kies ook voor recyclebare materialen, zoals glas voor je douche wandpanelen en keramische tegels voor de vloer. Dit zijn milieuvriendelijke keuzes omdat ze eindeloos kunnen worden gerecycled zonder hun kwaliteit te verliezen.

Maak gebruik van een douche-wtw

Daarnaast kun je een douche-wtw (warmteterugwinning) installeren. Dit apparaat gebruikt de warmte van het wegstromende water opnieuw om koud water op te worden. Neem dit mee in het ontwerp, want je kunt het eenvoudig installeren en verbergen in de douchebak of afvoerpijp. Je kunt er dus voor zorgen dat het onzichtbaar is en dat de bewoners er zonder problemen gebruik van kunnen maken. Het doel is om minder warm water te gebruiken om comfortabel te kunnen douchen. Hierdoor bespaar je weer energie.

Kies de juiste verwarming en isolatie

In een duurzame badkamer hoort ook een slimme verwarming. Je kunt bijvoorbeeld adviseren infraroodpanelen te gebruiken om de badkamer efficiënt en comfortabel te verwarmen. voor efficiënte en comfortabele warmte wanneer dat nodig is. Daarnaast is het geen duurzame badkamer met de verkeerde isolatie. Ook de buitenmuren en de ramen moeten geïsoleerd worden. Hoogrendementsglas (HR++) of triple glas kan de warmte beter vasthouden dan gewoon dubbel glas of enkel glas. Je kunt zelfs de badkuip isoleren om het water in bad langer vast te houden, waardoor je minder warm water hoeft toe te voegen.

Kies voor energiezuinige ventilatie

Verder moet je natuurlijk ventilatie installeren, zodat niemand last krijgt van vochtproblemen. Kies voor duurzame ventilatie, zoals een ventilator met nalooptijd of vochtsensor. Goede ventilatie zorgt voor een gezond binnenklimaat, maar bespaart ook energie.