Is het een goed idee om dekvloeren met ingefreesde vloerverwarming af te werken of niet?

Artikel delen

Het afwerken van dekvloeren met ingefreesde vloerverwarming is een onderwerp dat tegenwoordig steeds vaker ter sprake komt, vooral omdat mensen streven naar duurzaamheid en comfort in hun woningen. Deze methode om bestaande dekvloeren van vloerverwarming te voorzien, gaat vaak gepaard met de installatie van nieuwe vloerafwerkingen, zoals die worden aangeboden in de afbouwsector. De vraag die opkomt, is of deze schijnbaar innovatieve aanpak al dan niet tot problemen zal leiden.

Risico’s

Cover Kennispaper 'Dekvloeren'Er zijn aanzienlijke risico’s verbonden aan het afwerken van een dekvloer met ingefreesde vloerverwarming. Eén van de belangrijkste zorgen betreft de onbekende eigenschappen van de bestaande dekvloer. Het is een uitdaging om met deze onzekerheden om te gaan en toch de verantwoordelijkheid te nemen voor de installatie van de vloerverwarming. Bovendien vereist het creëren van een degelijk en acceptabel ontwerp ingrijpende maatregelen, waarbij er altijd een zeker risico op schade aanwezig blijft. Als afwerker wordt u vaak beschouwd als een expert, en de druk om ervoor te zorgen dat de installatie verantwoord is, kan groot zijn. Dit wordt vaak samengevat met de opmerking: “Als het niet verantwoord kon, had u het niet zo moeten uitvoeren.”

Advies

Wanneer mogelijk is het dan ook aan te bevelen om te overwegen om de bestaande dekvloer te laten verwijderen en vervolgens een nieuwe dekvloer te laten aanbrengen volgens een goed ontwerp dat voldoet aan de NEN 2742-normen. Vervolgens kan deze nieuwe dekvloer worden afgewerkt met de gewenste vloerafwerking. Dit advies geldt niet alleen voor de afbouwsector, maar kan ook relevant zijn voor andere soorten vloerafwerkingen, ongeacht de branche. Het nastreven van kwaliteit en veiligheid is immers in het belang van alle betrokken partijen.

Kennispapers

Om je verder te informeren over de complexiteit en de mogelijke risico’s bij het afwerken van dekvloeren met ingefreesde vloerverwarming, hebben de technische adviseurs van Technisch Bureau Afbouw het TBA-kennisdocument 1 opgesteld, getiteld ‘Dekvloeren met ingefreesde vloerverwarming afwerken: goed idee of toch niet?’. Dit document gaat dieper in op de genoemde kwesties en biedt waardevolle inzichten. Je kan de kennisdocumenten kosteloos en direct raadplegen op www.tbafbouw.nl/kennispapers. Als je verdere vragen of deskundig advies nodig hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met TBA via telefoonnummer 070 33 66 500 of stuur een e-mail naar info@tbafbouw.nl.