Werken met purschuim: verplichte opleiding sinds augustus 2023

Artikel delen

Sinds augustus 2023 is het verplicht voor elke werknemer die met pur werkt om een specifieke opleiding te volgen. In purschuim zijn diisocyanaten aanwezig, gevaarlijke stoffen die onder andere astma kunnen veroorzaken. Deze verplichting geldt niet alleen voor bekende purschuimproducten, maar ook voor lijmen, lakken en tweecomponenten purschuim die diisocyanaten bevatten. Als echter wordt gewerkt met producten die minder dan 0,1 gewichtsprocent diisocyanaten bevatten, is de opleidingsverplichting niet van toepassing.

Isoleren met purschuim

Om te voldoen aan de verplichte maatregel moet de werkgever ervoor zorgen dat de betrokken medewerkers de vereiste opleiding volgen. Dit dient geregistreerd te worden in het bedrijf, met herhaling van de opleiding om de vijf jaar. Specifieke informatie over de voorgeschreven opleidingen is beschikbaar op een speciaal ontwikkelde website www.safeusediisocyanates.eu.

Wat ook mogelijk is, is om via www.Bouwradius.nl de onlinetraining te volgen en zelfs klassikaal bij je op locatie laten verzorgen. Al de administratieve rompslomp die safeusediisocyanates van je verwacht, word je zo uit handen genomen. Naam en voorletters van de kandidaat is het enige wat nodig is. Wel zo eenvoudig.

Het is van essentieel belang dat werkgevers op de hoogte zijn van deze regeling om de veiligheid en gezondheid van hun medewerkers te waarborgen.

Bouwradius
www.bouwradius.nl