De veelzijdigheid van brandwerende minerale coating

Artikel delen

Als manager new business bij AllShield Coatings in Nieuwerkerk aan den IJssel, zet Olivier Langejan (1971) zich dagelijks in voor de brandbescherming van geïsoleerde bitumen- en PVC-daken. Het bedrijf is gespecialiseerd in de ontwikkeling van minerale, onbrandbare coatings die zijn ontworpen om brand, veroorzaakt door bijvoorbeeld vliegvuur en kortsluitingen, te voorkomen bij dakbedekkingen onder zonnepanelen.

Dakcoating

De dakcoating, genaamd AllShield Blue, biedt niet alleen doeltreffende brandbescherming maar brengt ook aanzienlijke duurzaamheidsvoordelen met zich mee. Langejan licht toe: “Deze coating heeft een minimale gebruiksduur van 50 jaar. Wanneer de bestaande dakbedekking nog waterdicht is, kan de coating worden aangebracht om de levensduur van het dak te verlengen. Dit resulteert niet alleen in een dak dat langer meegaat, maar ook in een verhoogde opbrengst van de zonnepanelen door een koeler dakoppervlak. Dit maakt het een uiterst duurzame oplossing.”

Bijdragen aan een beter klimaat

Duurzame oplossingen vinden heeft voor Langejan altijd al prioriteit gehad. Met een achtergrond in architectuur heeft hij zich lange tijd toegelegd op het ontwerpen en bouwen van duurzame woningen. Echter, zijn verlangen om een grotere bijdrage te leveren aan een beter klimaat resulteerde in een nieuwe stap in zijn carrière. “Als je actief bent in de bouwsector, zie ik het als een maatschappelijke verplichting om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Als ouder van twee kinderen voel ik bovendien de behoefte en verantwoordelijkheid om de wereld iets beter achter te laten voor de generaties na ons.”

Ik zie het als een maatschappelijke verplichting om een steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

In 2021 richtte hij INpakt Gevelsystemen op, een bedrijf dat recyclebare, onbrandbare gevelplaten maakt voor zowel de na-isolatie van bestaande gebouwen als nieuwbouw. Deze gevelplaten werden ontwikkeld in samenwerking met AllShield Coatings. Volgens Langejan is deze productontwikkeling belangrijk vanwege de groeiende behoefte aan woningverduurzaming in Nederland. Hij licht toe: “Bestaande woningen moeten van het gas af, wat betekent dat veel gevels na-isolatie nodig hebben. Samen met AllShield Coatings ontwikkelden we een minerale gevelplaat die snel en gemakkelijk op de gewenste isolatie kan worden gemonteerd. Het paneel, gemaakt van een mix van magnesium, fosfaatmineralen en toeslagstoffen, wordt zonder gas uitgehard. Na twintig minuten is het paneel van slechts acht kilogram per halve vierkante meter klaar. Het is een slagvaste en lichte oplossing met de uitstraling van baksteen.”

Toepassing coating

Fusie en gedeelde missie met Krijn Leendertse

Momenteel ondergaan de twee bedrijven een fusie. Langejan deelt de missie van Krijn Leendertse (1944), de oprichter van AllShield Coatings. Hij legt uit: “Krijn heeft zijn hele loopbaan in de bouwsector doorgebracht en projecten over de hele wereld uitgevoerd. Gedurende zijn carrière heeft hij de ingrijpende impact van onze huidige bouwmethoden en het gebruik van materialen op het klimaat gezien. Dit heeft hem gemotiveerd en ervan overtuigd dat er duurzamere alternatieven mogelijk én noodzakelijk zijn. Zijn uitgebreide ervaring is voor mij van onschatbare waarde. Bovendien sluiten zijn visie op klimaatbewust bouwen en zijn missie om bouwmaterialen duurzamer te maken, perfect aan bij de principes die ik nastreef.”

Europees patent voor AllShield Blue

Langejan vertelt trots dat het bedrijf onlangs het Europese patent voor het AllShield Blue-product verkregen heeft: “Onze coatingslaag kan op allerlei manieren ingezet worden en draagt bij aan het verduurzamen van diverse bouwmaterialen, zoals bitumen, EPS en staal. Hoewel de productie van onze coating natuurlijk energie kost, resulteert het in een zeer duurzaam eindproduct. Het patent onderstreept onze unieke positie in de markt. Dit stimuleert ons om door te gaan met het effectiever, duurzamer en innovatiever maken van bouwmaterialen, en het markeert een veelbelovende stap richting duurzamer bouwen.”

Brandtest

Van vlamdichte plafondplaten tot betonreparatie

AllShield Coatings zet zich actief in om de toepassingsmogelijkheden van hun gepatenteerde coating uit te breiden. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van de onbrandbare coating op drijflichamen van dijken, waarbij blokken EPS worden behandeld. Daarnaast richt het bedrijf zich op betonreparatie en het verminderen van betonrot met AllShield Black, een coating die bescherming biedt tot een zuurtegraad van pH2. Olivier Langejan vertelt: “De AllShield Black coating heeft met succes bijgedragen aan bijvoorbeeld de reparatie van een betonnen steiger in de Rotterdamse haven en de restauratie van betonnen dakbogen van een oud fabrieksgebouw.”

Bij al onze productontwikkelingen staan innovatie en duurzaamheid centraal.

Het bedrijf werkt tevens aan de introductie van de AllShield Barrier Sheet, een lichtgewicht, vlamdichte en recyclebare plaat die onder plafonds in parkeergarages wordt geplaatst als onderdeel van het brandveiligheidspakket. Dit is relevant gezien de toename van brandbare materialen op dergelijke locaties, zoals lithium-ion batterijen van elektrische auto’s. AllShield Coatings richt zich met dit product ook op het voorkomen van stalbranden in de agrarische sector. Langejan voegt toe: “Bij al onze productontwikkelingen staan innovatie en duurzaamheid centraal.”

Meer informatie: www.allshieldcoatings.com