Snel gebouwd

Innovatie & Inspiratie
Artikel delen

Industriële bouw is een flinke puber

In 2023 kwam de industriële bouw na enkele jaren gestage groei in een groeispurt. Waar het marktaandeel in 2022 nog 13 procent was, groeide dat in 2023 naar maar liefst 20 procent. De verwachting is dat die groei in 2024 doorzet. De fabrikanten verwachten 20.064 industriële woningen te realiseren. “Als ik uit ga van een productie van 73.000 woningen dan kom ik uit op een marktaandeel van 27 procent voor 2024”, aldus Marjet Rutten, die recentelijk hierover publiceerde op LinkedIn.

147 modulaire appartementen

Ook dit jaar is Daiwa House volgens het onderzoek van Marjet Rutten weer de grootste industriële bouwer van ons land. In Lelystad realiseerde Daiwa House 147 modulaire appartementen in opdracht van woningcorporatie Centrada. Foto: Daiwa House.

In 2023 zijn er 73.300 nieuwbouwwoningen opgeleverd. Dat is een daling van 3 procent ten opzichte van het jaar ervoor, zo berichte minister Hugo de Jonge van BZK onlangs. Het idee dat de woningbouw in het slob zit valt dus volgens Marjet Rutten nog wel mee. Zij is aanjager van vernieuwingen in de bouw. Ze houdt zich vooral bezig met de thema’s industrialisatie en duurzaamheid. “Met alle ontwikkelingen (zoals de stijgende hypotheekrente) was het wel uitdagender om de projecten van de grond te krijgen. Hulde voor de sector dat ze toch vaak geslaagd zijn dit creatief op te lossen.”

Figuur 1

Figuur 1. Uitgaande van een productie 73.000 woningen komt Marjet Rutten uit op een marktaandeel van industrieel vervaardigde woningen van 27 procent voor 2024.

Juist door de spannende markt vroeg Marjet Rutten zich vorig jaar nog af of de verwachtingen van de industrie geen wishfull thinking was: “Maar ze hebben de doelen goed weten te realiseren. Mijn inschatting was een industriële productie van 14.500 woningen. Het zijn er dus iets meer geworden, al zit een deel van de groei ook in de extra leveranciers die in de lijst zijn opgenomen zoals Hurks met een aanzienlijke productie.”

De opgave per fabrikant vind je in de tabel. Staat er een * bij dan is het een inschatting. Voor alle overige aantallen geldt dat dit de opgave van de fabrikant zelf is. Dat betekent gebaseerd op goed vertrouwen en geen accountantsverklaring…

Aantal gerealiseerde industriele woningen per bouwer in de periode 2018-2024

Figuur 2.

Daiwa weer de grootste

Onderzoek productie industriële bouwers door Marjet Rutten

Klik op de afbeelding om deze in groot formaat te bekijken.

Zoals al enkele jaren is Daiwa (voorheen Jan Snel) volgens het onderzoek van Marjet Rutten ook dit jaar weer de grootste industriële bouwer van ons land. In ieder geval in aantal opgeleverde woningen. Het zijn vaak wel relatief kleine woningen die zij realiseren.

“Van de grotere fabrikanten die al sinds het begin van mijn analyses, jaarlijks hun opgave doorgeven heb ik een analyse van de ontwikkeling door de jaren heen gemaakt (zie Figuur 2). Zoals we kunnen zien heeft Daiwa een flinke spurt in de afgelopen jaren gemaakt. Ook Plegt-Vos is enorm gegroeid op het vlak van industriële bouw. In 2018 bouwde ze nog nauwelijks industrieel. Inmiddels zijn ze de een na grootste. Ook bij Barli zie je een mooie gestage groei. Al met al zijn dit allemaal fabrikanten die een mooie plek in de industriële bouw in Nederland innemen”, aldus Marjet Rutten.

BouwTotaal