Slim afdichtingsprofiel voor kozijnen

Artikel delen

Door kozijnen rondom te voorzien van kunststof profielen en slabben wordt een water- en luchtdichte aansluiting op de gevel gecreëerd. Maar als het profiel op de bovendorpel is voorzien van een afdekprofiel, neemt de kans op schade tijdens transport en montage toe. Althea Plastics Products bedacht het Althea Klik Profiel, waarbij het afdekprofiel pas na montage in het hoekprofiel wordt geklikt. BouwTotaal schoof aan tafel bij oprichter Henk Altena en ontdekte nog veel meer handige oplossingen voor de afdichting van kozijnen.

Tekst: ing. Frank de Groot

Klik profiel voor houten en kunststof kozijnen.

Een noviteit is het Althea Klik Profiel voor houten en kunststof kozijnen. De afdek profiel is na plaatsing van het kozijn in het profiel te klikken.

Althea Plastics Products is in 1992 opgericht door Henk Altena. Met kleine opdrachten op het gebied van het lassen van PVC begon hij, op een door hemzelf gemodificeerde machine, met het bedrijf. De eerste projecten waren het lassen van aankleedkussens voor baby’s, wat later uitgroeide naar kantoorartikelen en andere PVC-producten. “Uiteindelijk zag ik de meeste kansen in de bouwsector”, zegt Henk, in het bedrijf waar zijn partner Monique de administratie verricht en hun zoon het personeel leidt. “Dus zijn we volledig overgestapt op PVC profielen en slabben voor kozijnen en prefab elementen. Daar zijn sinds kort ook al of niet zelf klevende EPDM en PVC folie aan toegevoegd.”

Lucht- en waterdicht

Henk Angenent

Henk Angenent: “De vraag naar goede profielen voor de water- en luchtdichting van kozijnen groeit. Wij zoeken samen met de klant naar de meest ideale oplossing.”

De vraag naar goede profielen voor de water- en luchtdichting van kozijnen groeit, merkt Henk. “Een waterdichte gevel is uiteraard belangrijk, maar luchtdichting wordt ook steeds belangrijker. Het energieverlies van de gevel moet minimaal zijn, vooral door de opkomst van warmtepompen en lage temperaturen verwarming.”

Er zijn verschillende PVC-profielen met aangelaste slabben verkrijgbaar voor zowel houten als kunststof kozijnen en lateien. Zo is er een gelijkzijdig of ongelijkzijdig hoekprofiel, een platstrip, T-profiel en een HWS profiel. Dit laatste profiel wordt boven op een kozijn bevestigd en heeft een uitstekende afdekprofiel, dat voorkomt dat vocht uit de spouw over het kozijn naar beneden loopt. Er is een versie met harde of flexibele neus leverbaar. “Wij kunnen de profielen op maat leveren of met een lengte van 6,0 meter. Dan kan de klant zelf de lengte bepalen. Het is op verzoek ook mogelijk om de profiel afmetingen aan te passen, bijvoorbeeld doordat de kozijnen dikker zijn door de toepassing van triple beglazing”, aldus Henk.

Op tafel ligt een map met alle profielen met aangelaste slabben. Wat opvalt is een profilering in de rand van de slabben, ter hoogte van de las met het kunststof profiel. Ook weer een slimmigheidje, vertelt Henk: “Als een slabbe inscheurt, dan is dat vaak ter hoogte van de las. Door het aanbrengen van een speciale las is kans op inscheuren veel kleiner is geworden.”

Klik Profiel

De grootste innovatie is het Althea Klik Profiel voor houten en kunststof kozijnen. Het afdekprofiel is volgens Henk het meest kwetsbare onderdeel van het HWS-profiel, dat boven op het kozijn wordt bevestigd. “Het profiel wordt al in de fabricage op het kozijn vast geschoten. Feitelijk is dit profiel ook het meest kwetsbare onderdeel van het hele kozijn. Om schade aan het uitstekende afdekprofiel te voorkomen, worden er bijvoorbeeld houten blokken tussen de kozijnen geplaatst tijdens transport en bij de opslag op de bouwplaats. Maar het risico op schade blijft groot. Ook tijdens de montage of door een ladder die er tegenaan komt in de ruwbouwfase of tijdens onderhoud in de gebruiksfase. En dan kan er nog specie opkomen tijdens het metselen en/of voegen of verf tijdens het schilderen.”

Om de genoemde problemen te voorkomen, heeft Henk het Althea Klik Profiel ontwikkeld. Zoals met alle goede uitvindingen, is ook hier de oplossing tamelijk eenvoudig: het afdekprofiel (48 (b) x 12 (h) x 1,3 mm) wordt pas na plaatsing van het kozijn in het profiel (25 (b) x 21 (h) x 1,8 mm) geklikt. “Tijdens transport en opslag kun je de kozijnen dus gewoon tegen elkaar plaatsen. Verder is er geen kans op schade tijdens de montage. En als in de gebruiksfase het afdekprofiel per ongeluk beschadigd raakt, dan kan je die eenvoudig vervangen. Overigens is de kleur van het afdekprofiel af te stemmen op de kleur van het kozijn.”

Om de kwaliteit nog verder te verhogen kan de slabbe ook met tweezijdig klevende tape op het kozijn worden aangebracht, in plaats van geniet. Henk: “Bij volledige verkleving wordt de spanning veel beter verdeeld en is de kans op scheurvorming veel kleiner dan bij nietjes.”

Klik profiel voor houten en kunststof kozijnen.

Klik profiel voor houten en kunststof kozijnen.

Duurzaam bedrijf en duurzame oplossing

Naast het milieu denkt men ook aan recycling. Henk daarover: “Ons afval van zowel de kunststof profielen als van de PVC folie wordt door ons gescheiden, zodat dit materiaal opnieuw gebruikt kan worden. Al het afval dat vrijkomt van de kunststofprofielen wordt door onze leverancier CF Kunststoffen retour genomen en door hen opnieuw vermalen tot bruikbare grondstoffen. Maar onze profielen kunnen na gebruik ook worden gerecycled.”

Zelfs over de milieubelasting van het vervoer is nagedacht. Alle producten worden vervoerd door Hoekstra Kwaliteit in Logistiek. Dat is één van de duurzaamste distributeurs van Nederland: alle zendingen worden vervoerd met de duurzaamste motoren EURO VI en ook nog eens met volledig hernieuwbare diesel (Neste My Renewable Diesel), waardoor er 90% stikstof minder wordt uitgestoten dan bij gebruik van normale brandstof.

Henk besluit: “Onze profielen hebben verder geen last van veroudering, bijvoorbeeld door UV-belasting. Hierdoor gaan ze vaak net zo lang mee als het gebouw zelf. Dus de keuze voor de Althea Profielen is ook een duurzame keuze!”

Althea Plastics Products
www.altheaproducts.eu