Vijf tips om scheuren in stucwerk te voorkomen

Artikel delen

Glad en strak stucwerk is een trend geworden. Scheurvorming in het stucwerk is altijd hinderlijk, maar zeker bij glad gesmeerde muren een ongewenste situatie. Hoe ontstaan scheuren en wat kun je ertegen doen? Samen met Knauf geven we vijf tips om de kans op scheuren in stucwerk te verminderen. Zo bespaar je moeite, tijd en fouten!

Tekst en beeld: Knauf

Gips aanbrengen.

Gips aanbrengen.

1. Zorg voor stabiele ondergrond

Voordat je begint met stucen, is het belangrijk om te bekijken of de ondergrond draagkrachtig en stabiel is. Zitten er al grote scheuren in de ondergrond dan moeten deze constructief worden verbeterd. Is de ondergrond nog vochtig dan kan dit ook scheurvorming en hechtingsproblemen geven. Bij nieuwbouw komt het regelmatig voor dat ondergronden, zoals beton- of kalkzandsteenblokken, nog nat zijn. Deze drogen trager dan de pleisterlaag. Hierdoor ontstaan er grote spanningen tussen de ondergrond en stuclaag. Met scheuren en onthechting tot gevolg. Wacht dus met stucen tot de ondergrond volledig droog en hersteld is.

2. Wapen de stuclaag

Wapenen van een voeg.

Wapenen van een voeg.

Ben je bang dat je ondergrond voor scheurvorming zorgt, dan kun je het wapenen. Je kan een muur bijvoorbeeld gedeeltelijk wapenen door wapeningsgaas te plaatsen op een scheur of reparatie in een wand. Maar je kunt ook de gehele muur wapenen. Het wapeningsgaas komt op 2/3 van de stuclaag. Bijvoorbeeld bij een laag van 10 mm bed je het gaas in op circa 6 tot 7 mm. Dat gaat het makkelijkst als je eerst de wand na het smeren onder de rei zet, dan het gaas er inbed en daarna een laag vers in vers van 3 tot 4 mm erover heen zet.

Uitvlakken met de rei.

Uitvlakken met de rei.

3. Laagdikte

Voor stucwerk geldt: Hoe dikker de laag, hoe beter het spanningen kan opvangen. Wees dus niet te zuinig met het gips. Dit geldt ook bij een redelijk vlakke ondergrond. Door de juiste laagdikte te smeren, werk je makkelijker oneffenheden weg, wordt het stucwerk sterker en minimaliseer je de kans op scheurvorming.

Stucwerk

Voor stucwerk geldt: Hoe dikker de laag, hoe beter het spanningen kan opvangen.

4. Snij ruimte vrij

Alles valt of staat met de ondergrond en de werkwijze. Heb je te maken met twee verschillende soorten ondergronden? Smeer de ruimte hiertussen dan niet dicht, maar snij deze juist open. Neem als voorbeeld de naad tussen wand en plafond. Door beweging gaat dit altijd scheuren. Dit kun je voorkomen door na de verwerking het natte gips op die plek in te snijden. Na droging kan de schilder dit met een blijvend elastische kit afwerken.

Controleren stucwand

5. Neem dilataties over

Een laatste tip om scheurvorming te voorkomen, is mogelijke bewegingen van verschillende ondergronden op te vangen. Probeer dus goed te letten op dilataties. Dilataties uit de ondergrond moet je altijd overnemen in de stuclaag.

Stucgereedschap