Project in beeld

Actueel
Artikel delen

Het beste van twee werelden: hout-aluminium vliesgevels

Als een houten vliesgevel ingewikkeld wordt, komt Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V. in beeld. Al sinds 1904 werken hier vakmensen aan houten kozijnen en later ook vliesgevels, HSB-elementen en gevelbekleding. “Een bijzondere oplossing zijn de hout-aluminium kozijnen en vliesgevels. Hierin combineren we de sterke eigenschappen van beide materialen”, zegt algemeen directeur Marcel van der Sluijs.

Tekst: ing. Frank de Groot
Beeld: Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V.

Hout-aluminium kozijnen

Hout-aluminium kozijnen zijn onderhoudsarm en behouden aan de binnenzijde de warme uitstraling van hout.

Is het ontwerp van een (vlies)gevel scheluw, rond, getoogd, of anderzijds bijzonder, dan komen bouwbedrijven al snel bij Timmerfabriek Gebrs. Bos B.V. terecht. “Wij hebben veel specialistische kennis en ervaring in huis, waardoor we ook kozijnen, ramen en deuren die afwijken qua vorm, afmeting of detaillering, kunnen maken. Maatwerkoplossingen zijn de kracht van ons bedrijf. Wij produceren en monteren ook complete houten vliesgevels en prefab Houtskeletbouw (HSB)-elementen. We werken veel met exotische houtsoorten, waarbij we, voor zover mogelijk, houten producten met een FSC®- of PEFC-keurmerk leveren”, aldus Marcel van der Sluijs.

Hout-aluminium

Bijzondere producten zijn de hout-aluminium kozijnen en vliesgevels. “Die trend is over komen waaien uit België en Duitsland. De houten kozijnen of vliesgevels worden dan aan de buitenzijde voorzien van een aluminium afdekking. Hierdoor is de gevel onderhoudsarm en behoudt de binnenzijde de warme uitstraling van hout. Daarnaast benut je de goede isolerende eigenschappen van hout. Het beste uit twee werelden dus. We produceren de houten kozijnen en vliesgevels en assembleren deze met het aluminium systeem tot een compleet product, afgelakt en beglaasd. De montage in het werk kunnen we desgewenst ook voor onze rekening nemen”, zegt Marcel.

Naast de eigenschap dat de hout-aluminium-constructie door zijn opbouw onderhoudsvriendelijk is, draagt het product bij aan de vermindering van CO2-uitstoot en een beter milieu. Dankzij de toepassing van hout en HR++ of HR+++ glas ontstaat een optimale isolatie. “Wij halen met kozijnen van Europees lariks een prima U-waarde. Daarmee levert deze oplossing dus ook een energiebesparende bijdrage.”

Schoolgebouw De Verwondering in Almere.

Schoolgebouw De Verwondering in Almere.

Duurzaamheid

Schoolgebouw De Verwondering in Almere.

Schoolgebouw De Verwondering in Almere.

Houtbouw biedt antwoord op diverse klimaatdoelstellingen. Zo moet Nederland in 2050 klimaatneutraal en circulair zijn. Voor 2030 ligt er een doelstelling voor 55% CO2-reductie en 50% minder gebruik van grondstoffen. En dan worden de eisen aan de milieuprestatie van een gebouw vanuit het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl), de komende jaren ook steeds strenger. Bomen hebben als voordeel dat ze CO2 opslaan gedurende de groeitijd. Houtbouwsystemen zijn daarnaast circulair. “Kozijnen en vliesgevels kun je zo ontwerpen dat ze relatief eenvoudig te demonteren en voor hergebruik geschikt zouden kunnen zijn. Dat draagt bij aan verlaging van het gebruik van fossiele grondstoffen en aan de circulaire bouweconomie. Hout is verder volop beschikbaar, mits het afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen. En hout verhoogt ook het welzijn van mensen. Het is aangetoond dat in een omgeving met veel hout en groen mensen beter presteren of sneller herstellen, zoals in ziekenhuizen. Daarom zien we ook steeds vaker biophilic design-kenmerken hun rol innemen in de bouw”, zegt Marcel.

Maar is dan de toepassing van aluminium op een houten kozijn niet nadelig voor de milieu-effecten? Dat valt volgens Marcel wel mee: “Het aluminium dat we gebruiken wordt in toenemende mate vervaardigd uit gerecycled aluminium. Het is ook weer eenvoudig te demonteren en opnieuw te recyclen. Verder betreft het een relatief gering volume aluminium. En wat we ook niet moeten vergeten: door de aluminium deklijsten gaat het hout veel langer mee en vervalt het onderhoud aan het schilderwerk!”

Projecten

Schoolgebouw De Verwondering in Almere.

Schoolgebouw De Verwondering in Almere. De vliesgevel van gelamineerd/gevingerlast Europees Lariks is aan de buitenzijde voorzien van een onderhoudsvriendelijke Western Red Ceder afdeklijst.

Fraaie projecten passeren vervolgens de revue. Zoals het meest duurzame gebouw in 2021: Schoolgebouw De Verwondering in Almere. “Hier is de binnenzijde van de vliesgevel uitgevoerd in gelamineerd/gevingerlast Europees Lariks. Maar de buitenzijde is niet voorzien van aluminium, maar een onderhoudsvriendelijke Western Red Ceder afdeklijst. De Langezijds-uitbreiding van de Universiteit Twente heeft een vliesgevel van Europees eiken aan de binnen- en buitenzijde.”

Maar ook diverse hout-aluminium projecten komen voorbij, zoals het Gemeentehuis Maashorst en het gerenoveerde Mediahuis in Amsterdam. Allemaal fraaie voorbeelden van de combinatie van hout en aluminium. Marcel besluit: “Hout is gewoon een prachtig product. Maar dan moet je het wel op de juiste wijze toepassen. Natuurlijk kun je hout aan de buitenlucht blootstellen, maar dan is meestal wel onderhoud nodig. Kies je voor een afdekking door aluminium of hout dat geen of minder onderhoud behoeft, dan krijg je ook nog eens een onderhoudsvriendelijk gebouw.”

Mediahuis in Amsterdam.

Mediahuis in Amsterdam met hout-aluminium vliesgevel.

Timmerfabriek Gebrs. Bos
www.tifabos.nl

BouwTotaal