Hoe duurzaamheidsregels de bouw beïnvloeden

Artikel delen

Er spelen ongelooflijk veel ontwikkelingen in de bouwsector op dit moment. De belangrijkste ontwikkelingen hebben betrekking op de duurzaamheid. Bijna ieder jaar weer worden er nieuwe regels voor de bouw opgesteld. Nederland moet en wil naar een duurzamere samenleving toe. Duurzaam bouwen en verbouwen speelt hier een belangrijke rol in. Maar hoe ziet dit eruit in de praktijk?

Isolatie

Op gas stoken en koken

Er zijn heel veel duurzamere alternatieven voor stoken en koken op gas. Wel zien we duidelijk terug dat er in de woningen waar dit nog wel noodzakelijk is, ook stappen worden ondernomen om dit duurzamer te maken. Zo zien we bijvoorbeeld dat er duurzamere CV-ketels worden geplaatst. Een goed voorbeeld is de Intergas CV-ketel. Deze CV-ketel kenmerkt zich doordat er innovatieve technologieën zijn gebruikt om meer warmte te produceren en minder energie te verbruiken. Hierdoor ligt het rendement hoger en is de ketel duidelijk duurzamer dan voorgaande modellen.

Bij De Eilanden proberen ze al jaren op verschillende manieren een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van Nederland. Zo leveren zij niet alleen enkel duurzame CV-ketels, maar ook zonnepanelen en warmtepompen.

Wist je dat hun duurzame CV-ketels ook eenvoudig gecombineerd kunnen worden met een warmtepomp. Dit is handig voor woningen waarbij de warmtepomp alleen nog niet voldoende is. Zo kunnen ze hun woning toch gemakkelijk verder verduurzamen, zonder dat ze geheel van het gas af moeten stappen.

Voor nieuwbouwwoningen gelden telkens weer andere regels. Op dit moment is bijvoorbeeld duidelijk dat deze woningen niet meer opgeleverd mogen worden met een gasfornuis of CV-ketel. Dat betekent dat nieuwbouwwoningen anno 2024 al volledig van het gas af moeten zijn. De woningen worden in plaats daarvan voorzien van duurzame installaties om te verwarmen en te koken. Daarnaast wordt het huis extra zorgvuldig geïsoleerd. Zo dragen nieuwbouwwoningen bij aan het verlagen van de CO2-uitstoot in Nederland.

Hergebruik van materialen en grondstoffen

Circulair bouwen is tegenwoordig een begrip in de bouwsector. Niet voor niets, want dit speelt bij vrijwel iedere verbouwing een belangrijke rol. Als je denkt aan circulair bouwen, dan zijn er verschillende maatregelen die getroffen kunnen worden. Een van de belangrijkste factoren van circulair bouwen is het hergebruik van materialen en grondstoffen. Hierdoor kunnen afvalstromen beperkt worden en zal de druk op het milieu minder hoog liggen.

Daarnaast moet ook gelet worden op de levensduur van de gebruikte spullen en of zij uiteindelijk weer gerecycled kunnen worden.

Ook wordt er veel rekening gehouden met de wijze waarop het gebouw ook in de toekomst gebruikt kan worden. Zo moet er aanpasbaar gebouwd worden en moet het gebouw demontabel zijn. Op die manier probeert men te voorkomen dat gehele gebouwen uiteindelijk gesloopt moeten worden en dat ze eenvoudig weer hergebruikt kunnen worden in de toekomst.

Meer verstand van isolatie

Bouwprofessionals moeten extra aandacht besteden aan het vergroten van hun kennis op het gebied van isolatie. Hier valt namelijk ongelooflijk veel winst te behalen. Consumenten hebben energiebesparing hoog op hun prioriteitenlijstje. Bovendien worden zij vaak ook onbewust gedwongen door de overheid om stappen te ondernemen. Voldoende kennis van isolatie en de juiste middelen om deze verbouwingen uit te voeren is dan ook noodzakelijk.