Levensloopbestendig met biobased wanden op maat

Artikel delen

Fien Wonen laat negen woningen in Meerkerk levensloopbestendig maken. De woningcorporatie formuleerde daarbij hoge ambities op gebied van duurzaamheid. Hagemans Vastgoedonderhoud koos daarom onder meer voor biobased binnenwanden van Faay, die prefab op maat werden aangeleverd.

Foto’s: Hagemans Vastgoedonderhoud

De nieuwe voorgevel.

De nieuwe voorgevel.

Aan het Oranjeplein in Meerkerk beheerde Fien Wonen een complex van negen kleine (senioren)woningen van één bouwlaag met een kap. In 2020 besloot de corporatie dit complex onder de loep te nemen en te kijken naar de toekomstbestendigheid. Door ze te voorzien van een uitbouw aan de achterzijde zouden alle woonfuncties op de begane grond kunnen komen. Daardoor ontstaan volwaardige levensloopbestendige woningen, geschikt voor een doelgroep van één- tot tweepersoonshuishoudens, zonder de bestaande woningen te slopen.

Voor dit levensloopbestendig maken van de woningen formuleerde Fien Wonen hoge ambities op vier kerndoelen: Energie, Circulariteit, Emissiereductie en Klimaatadaptatie. De opdracht werd gegund aan Hagemans Vastgoedonderhoud, waarbij zo veel mogelijk hergebruik van materialen en gebruik van biobased materialen de doorslag gaven.

Biobased en gecertificeerd

“Voor de binnenwanden viel in het voortraject al snel de keuze op Faay“, vertelt projectleider Jay Kuppen van Hagemans. “We hadden Alba Concepts aangesloten als adviseur voor duurzaamheid van materialen en die bracht Faay naar voren. Het product is biobased doordat het een kern van vlas heeft. Het is ook een bewezen product, zowel in kwaliteit als brandveiligheid en uitvoerbaarheid. Er komen op dit moment allerlei biobased producten op de markt, maar die zijn veelal niet gecertificeerd.” Faay-wanden zijn dat dus wel. Bijna alle Faay-wanden zijn zwaar beproefd middels een groot aantal brand- en geluidtesten door instanties als Efectis, LBP Sight, Nieman Raadgevende Ingenieurs, DPA, Equipe Adviseurs, SKH en SHR.

De eerste woning werd als proef- en modelwoning uitgevoerd. Voor de volgende acht woningen ging Hagemans in gesprek met Faay om samen te kijken naar een zo efficiënt mogelijke aanpak. Dat resulteerde in Faay-op-Maat. “De wanden zijn op hoogte en breedte aangeleverd en genummerd op volgorde van montage”, vertelt Kuppen. Ook de elektradozen waren in de fabriek al op de juiste plek voorgemonteerd. Dat leverde een snelle en efficiënte werkwijze op, zonder afval op de bouwplaats. Rayonmanager Johan van Bijsterveld van Faay: “We maken de elementen in de fabriek op maat. Afval wat daarbij in de fabriek vrij komt, kunnen we gemakkelijk hergebruiken. Eind van dit jaar gaan we zelfs naar een zero-waste productie. Met onze nieuwe machine kunnen we dan in doorlopende lengtes produceren en elementen gelijk op de juiste maat snijden.”

De Faay-wanden werden op maat geleverd.

De Faay-wanden werden op maat geleverd.

Goed hanteerbaar

Hagemans maakte voor de binnenwanden in deze woningen gebruik van Faay VP54. Dit 54 mm dikke wandelement bestaat uit een massieve kern van vlas met aan weerszijden een gipskartonplaat. De elementen zijn 400 mm breed en zijn voor dit project op een lengte van ongeveer 2800 mm geproduceerd. “Daarmee zijn ze goed hanteerbaar, zowel in maat als in gewicht. Monteren is snel en eenvoudig. Je stelt een onderlat en een bovenlat en vervolgens zet je de elementen met een veer-groefverbinding op de juiste volgorde ertussen. Tot slot hebben we de kleine naadjes tussen de elementen afgesmeerd.”

Kuppen is dan ook meer dan tevreden over Faay, het wandsysteem en de verwerking daarvan. Voor Hagemans was het de eerste keer dat het werkte met Faay-wanden. De extra ondersteuning en begeleding in de startfase door Faay-medewerker Erwin was dan ook erg prettig. “We hebben heel positieve ervaringen opgedaan met deze wanden. Het is een systeem waar we zeker vaker mee zullen werken.”

De nieuwe achtergevel.

Circulariteit

In dit project zijn alle binnenwanden vervangen door de biobased wanden van Faay. De Faay-vlaswanden pasten met hun gunstige milieuscore uitstekend bij de ambitieuze uitvraag van de corporatie.  De oude binnenwanden werden verwijderd mede omdat de gehele beganegrondvloer moest worden vervangen. Kuppen: “Om de woningen rollatortoegankelijk te maken, was het nodig de bestaande houten vloer met 30 centimeter te verlagen. De balken hebben we hergebruikt voor de nieuwe vloer, die geïsoleerd is met gerecycled pir. De vloerdelen die heel bleven bij het slopen, hebben we hergebruikt voor het aanvullen van ontbrekende delen in de zoldervloer en bij de dakvoet.” Dit alles zorgde voor een goede score op het gebied van circulariteit, met een building circularity index van 57% voor de ingebrachte materialen.

De nieuwe achterbouw van 2 meter diep en 6 meter breed heeft Hagemans uitgevoerd in houtskeletbouw en de voorgevel is voorzien van 220 mm buitengevelisolatie. Het dak is vanaf de binnenzijde geïsoleerd met vlas, waardoor dakconstructie en dakpannen intact konden blijven. De woningen zijn voorzien van ventilatie met warmteterugwinning, een zonneboiler, elektrische radiatoren en 13 PV-panelen. Met deze maatregelen zijn de woningen comfortabeler en gasloos en hebben ze energielabel A++. De eerste zes woningen zijn inmiddels bewoond; de laatste drie zijn in de afbouwfase.

Faay
www.faay.nl