‘Swiss Krono OSB is de bouwplaat van de toekomst’

Artikel delen

In de zoektocht naar duurzame constructieve bouwmaterialen bieden OSB-platen voor steeds meer (industriële) bouwers een aantrekkelijk alternatief voor beton en kalkzandsteen. De platen zijn niet alleen sterk en eenvoudig te verwerken, ze zijn bovendien CO2-negatief. “Dat geldt in het bijzonder voor de OSB-platen van Swiss Krono uit Duitsland. Platen van zeer hoge kwaliteit, gemaakt van dunningshout en ondermaats hout uit bossen in een cirkel van 150 kilometer rond de fabriek. Het maakt de OSB-platen echt het bouwproduct van de toekomst”, zegt Gertjan Krediet, strategisch inkoper bij TABS Holland. Voor dochteronderneming RET Bouwproducten koopt Krediet Swiss Krono OSB als preferred partner in.

Plaatmateriaal

De afgelopen jaren groeit de vraag naar OSB-plaatmateriaal continu. “Terwijl voor ander plaatmateriaal van hout geldt dat de vraag al enige tijd afneemt. Het toont het vertrouwen dat aannemers hebben in dit bouwmateriaal. Daarnaast merken we dat ook de herkomst en duurzaamheid van de materialen een steeds belangrijkere rol gaat spelen. Bedrijven met een omzet van 40 miljoen euro of hoger moeten door de CSRD-richtlijnen steeds uitgebreider verantwoorden waar de producten die ze verwerken vandaan komen en wat de CO2-footprint is. Ook voor die grote aannemers zijn de Swiss Krono OSB-platen interessante bouwmaterialen.”

Kruislings verlijmd, zonder formaldehyde

Houten plaatmateriaalDe Swiss Krono OSB-platen onderscheiden zich volgens Krediet onder meer door de toepassing van grotere flakes die bovendien kruislings verlijmd worden middels een 100% formaldehyde-vrije lijm. “Vervolgens krijgen de platen onder invloed van druk, tijd en temperatuur hun kenmerkende sterkte. De platen zijn dampremmend, vochtwerend en luchtdicht.”

Een ander onderscheid is de zeer lage CO2-footprint. “Voor de productie van de OSB-platen wordt Europees dunningshout en ondermaats hout gebruikt, afkomstig uit gecultiveerde bossen op maximaal 150 kilometer van de fabriek. Dat hout zou anders naar biomassacentrales gaan, waar alsnog CO2 wordt uitgestoten. Door het in de OSB-platen te verwerken, ontstaat een materiaal dat CO2 vastlegt. Bovendien vraagt de productie van de platen veel minder energie dan andere constructieve bouwmaterialen zoals beton en staal. Van alle energie die in de fabriek van Swiss Krono wordt gebruikt, is 95% uit biomassa opgewekt.”

Lichter werken, gezonder leven

Aannemers kunnen met de OSB-platen sneller werken. “Het lichte gewicht van het materiaal zorgt ook voor meer flexibiliteit. Bovendien kan het voor wanden, vloeren en daken gebruikt worden, dus de OSB-platen zijn breed toepasbaar. Aannemers kunnen bij Swiss Krono profiteren van de uitgebreide standaard maatvoeringen van de platen, waarbij platen tot zelfs  18 meter lang beschikbaar zijn.”

De Swiss Krono OSB-platen zijn ook voor het binnenklimaat uiterst duurzaam. “In Duitsland kennen ze naast een energielabel ook een VOC-label voor de uitstoot van vluchtige organische stoffen. Daarop scoren de platen erg goed dus het zijn voor bewoners erg veilige bouwmaterialen.”

Swiss Krono
www.swisskrono.com

RET Bouwproducten
www.retbouwproducten.nl