Na-isolatie zoldervloer maakt het verschil bij groot renovatieproject

Artikel delen

Uit onderzoek blijkt dat bij slecht geïsoleerde woningen dertig procent van de warmte via het dak naar buiten verdwijnt. Eén van de oplossingen is het na-isoleren van het schuine dak, maar bij een groot én complex renovatieproject in IJmuiden bewijst Unilin Insulation dat het na-isoleren van de zoldervloer een prima alternatief is.

Het na-isoleren van een zoldervloer

Het project behelst bijna 270 portiekwoningen in de wijk Duinwijk. Nederland telt veel van dit soort woningen en wijken: ze zijn in de jaren vijftig uit de grond gestampt tijdens de ‘wederopbouwperiode’, toen de woningnood hoog was en de nadruk niet op kwaliteit maar op kwantiteit lag.

Na ongeveer zeventig jaar was een groot onderhoud aan de orde. Eigenaar Woningbedrijf Velsen gaf groen licht voor een grootschalig renovatie- en verduurzamingsproject “De woningen waren slecht geïsoleerd en beschikten mede daardoor over een laag energielabel”, vertelt Jos Meijer, werkvoorbereider bij Bouwbedrijf Heembouw dat het project vorig jaar in de wacht sleepte. “In combinatie met onder andere een nieuwe geïsoleerde voordeur en geïsoleerde gevels, zijn alle woningen dankzij de na-isolatie van de zoldervloer met Utherm Attic L OSB-isolatieplaten straks veel energiezuiniger. Zo maakt het gemiddelde energielabel een flinke sprong naar B.”

Hoogwaardige isolatieplaat

De keuze voor de Utherm Attic L OSB-isolatieplaten werd samen met bouwmaterialenleverancier Verdouw gemaakt. “We zochten een hoogwaardige isolatieplaat die eenvoudig kan worden toegepast op een betonnen vloer. De Utherm Attic L OSB-platen passen perfect in dit renovatieproject. We verlijmen ze op de betonnen ondergrond. De tand- & groefverbinding aan de vier zijden van de 12 millimeter dikke houtvezelplaat aan de bovenkant, zorgt voor een nagenoeg naadloze vloer en dankzij de PIR-laag eronder isoleert die bovendien uitstekend.”

Geisoleerde zoldervloer

Emissiearme bouwplaats

Wat het project in IJmuiden extra complex maakt, is de nabijheid van Nationaal Park Zuid-Kennemerland, dat deels een beschermd natuurgebied is. “Met een emissiearme bouwplaats houden we daar terdege rekening mee”, verzekert Meijer. “Alle werkzaamheden worden uitgevoerd met elektrische apparaten en machines. Met behulp van een speciale logistieke hub waar de benodigde bouwmaterialen worden verzameld, kan het aantal transportbewegingen bovendien worden geminimaliseerd.”

Flinke modernisering

De geïsoleerde zoldervloerDe verduurzaming wordt gecombineerd met een flinke modernisering van de woningen. Meijer: “Zo worden alle kozijnen vervangen door gerecyclede exemplaren. Bovendien worden de keuken, de badkamer en het toilet vernieuwd. In combinatie met een lager energieverbruik en een comfortabel binnenklimaat, kunnen deze woningen van Woningbedrijf Velsen straks weer jaren mee.”

Surf naar de website van Unilin Insulation en ontdek hoe hun isolatie-oplossingen een match kunnen zijn voor jou renovatieproject

Unilin Insulation
www.unilininsulation.com