Slimme bovenverankering HSB-gevelelementen

Artikel delen

Er worden steeds vaker lichte HSB-gevelelementen gebruikt om de gevel van een casco van beton of kalkzandsteen snel en efficiënt te sluiten. Gebr. Bodegraven, specialist in verbindingen voor de bouw, heeft een slim anker ontwikkeld voor de bovendorpelverbinding tussen gevelelement en cascovloer.

Het omgezette Instortbovendorpelanker.

Het omgezette Instortbovendorpelanker.

Het verbinden van een bovendorpel van een HSB-gevelelement met de cascovloer is nog steeds een hele uitdaging. Vaak zitten allerlei instortconstructies voor onder meer balkons in de weg. “Er wordt nog veel geïmproviseerd met hoekstalen, strips, stekeinden en andere voorzieningen. Dat levert uiteindelijk meestal wel een verbinding op, maar het kost veel tijd”, zegt Arjan van Termeij, Projectleider Techniek & Ontwikkeling bij Gebr. Bodegraven.

Dat moet eenvoudiger kunnen, dachten ze bij Gebr. Bodegraven. Het resultaat is het nieuwe Instortbovendorpelanker van elektrolytisch verzinkt staal. Er zijn twee varianten: het omgezette anker en het anker met stift.

Omgezet anker

Het omgezette Instortbovendorpelanker wordt van bovenaf de cascovloer ingebracht. Hiertoe worden er in de veelal 70 mm dikke schil van de breedplaatvloer gaten geboord. “Door cellenbeton blokjes op te nemen in de rand van de bovenliggende breedplaatvloer, gaat het boren veel eenvoudiger”, zegt Arjan. Na plaatsing van de breedplaatvloer wordt het anker door het geboorde gat in een sparing in de bovendorpel van het HSB gevelelement geplaatst. Hierna kan de breedplaatvloer worden afgestort. De afmetingen van het anker zijn 150 mm (horizontaal), 175 mm (verticaal) en 63 mm (omgezette uiteinde). Er is keuze uit diameters van 12, 16, 18, 20 en 22 mm. Arjan: “Bij een gat in beton volstaat vaak al een diameter van 12 mm, maar bij cellenbeton is minimaal 20 mm aan te bevelen.”

Instortbovendorpelanker met stift.

Instortbovendorpelanker met stift.

Anker met stift

Bij een gietbouwcasco wordt de vloer volledig gestort en is een langer anker nodig. Door na de stort gaten te boren in de vloer, of een pijpje mee te storten, kan men van bovenaf het instortbovendorpelanker met stift plaatsten. Deze bestaat uit een stift met een lengte van 240, 260 of 280 mm. Aan de bovenzijde van de stift zit een voetplaat, die op de bovenzijde van de vloer wordt vastgezet. Hier komt later de dekvloer overheen. Er is ook een korte stift van 135 mm leverbaar. Deze wordt met de voetplaat op de bovendorpel van het HSB element vastgezet. Bij plaatsing van de bovenliggende vloer, schuift de stift in een sparing aan de onderzijde van de vloer. Dit systeem wordt gebruikt bij plaatsing van breedplaatvloeren.

Arjan besluit: “Gebr. Bodegraven heeft ook handige oplossingen ontwikkeld voor de verbinding tussen de onderzijde van het gevelelement en de cascovloer. Hierdoor wordt het plaatsen van HSB gevelelementen een stuk eenvoudiger en heb je meer zekerheid over de eindkwaliteit.”

Gebr. Bodegraven
www.gb.nl