Hoe duurzaam is jouw werkkleding?

Artikel delen

Duurzaamheid en verantwoordelijkheid voor het milieu: misschien niet je favoriete onderwerp, maar het wordt op alle fronten steeds belangrijker – ook in de wereld van de werkkleding dus. Heb je er wel eens over nagedacht of jouw werkbroek, veiligheidsschoenen en andere materialen wel milieubewust zijn uitgekozen?

Versleten werkbroek

Voor de meeste vakmensen in de bouw is het eerlijke antwoord ‘nee’. Dat is best begrijpelijk: je hebt waarschijnlijk genoeg andere zaken om je druk over te maken op je werk. Toch wordt het in de workwearsector steeds belangrijker. En terecht: ga maar eens na hoeveel mensen er elke dag in werkkleding rondlopen. Dat is op jaarbasis een flinke hoeveelheid materialen, energie en CO2-uitstoot als je alles bij elkaar optelt.

Groene dilemma’s

Milieu-impact is al jaren een dilemma in de werkkledingbranche. Aan de ene kant wil Snickers Workwear de beste werkbroeken en andere professionele kleding maken. Dat betekent dat ze met allerlei geavanceerde materialen werken, die van oorsprong vaak vervuilend waren en moeilijk te recyclen. Stretchstof is bijvoorbeeld essentieel voor je werkcomfort, maar qua recycling een nachtmerrie. Aan de andere kant wil het bedrijf die topbroeken liefst 100% groen produceren. Je voelt al wel aan waar de schoen (of de broek) wringt.

Lange adem

Snickers Workwear vliegt dit probleem langs twee wegen aan. Ten eerste zijn ze al jaren bezig om de complete productieketen te vergroenen. Dat doen ze vanaf de keuze van de grondstoffen en via vergroening van de technieken, fabrieken en logistiek, tot aan een zo volledig mogelijke recycling van gebruikte werkkleding in speciale inzamelcontainers. Het is een traject van lange adem, maar dat is nog altijd beter dan snelle greenwashing die uiteindelijk vooral gebakken lucht oplevert. En uiteindelijk boekt het bedrijf resultaat: tegen het einde van dit jaar lanceren ze een dashboard waarop je precies kunt zien wat de impact van elk afzonderlijk kledingstuk is. Zo kun jij een eerlijke keuze maken voor de groenste workwear.

Wat lang meegaat is duurzamer

Daarnaast gebruikt het bedrijf meer gerecyclede grondstoffen. Sorona® vezels, vervaardigd uit afgedankte visnetten, zijn een goed voorbeeld. Ze kleuren de stoffen waar mogelijk ‘in de vezel’, wat veel minder chemicaliën en water kost. En ze doen veel meer. Maar het allerbelangrijkste blijft de levensduur van Snickers Workwear. Het bedrijfsmotto blijft ‘wat lang meegaat is duurzamer’. Als jij een jaar doet met die werkbroek in plaats van zes maanden, dan zijn er minder grondstoffen en productieprocessen nodig om jou lekker door te laten werken. Dat blijft bij voor het bedrijf de kern van de zaak: ze blijven de balans zoeken tussen jouw welzijn en dat van de planeet waar we elke dag op staan te werken!

Meer weten over duurzame Snickers Workwear? Check hier het verhaal erachter!

Snickers Workwear
www.snickersworkwear.nl