Woningtekort loopt weer op door toename aantal huishoudens

Het woningtekort is dit jaar verder opgelopen ten opzichte van vorig jaar. Ondanks dat er afgelopen jaar bijna 90.000 huizen zijn bijgebouwd, is het tekort verder opgelopen. Het tekort staat nu op 401.000 woningen, dat zijn er ruim 10.000 meer dan vorig jaar. Dit blijkt uit een prognose die jaarlijks wordt gepubliceerd door onderzoeksbureau ABF Research in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk ordening.

Nieuwbouwwoningen aan het water

Arnhemcity12, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De belangrijkste oorzaak voor het oplopen van het tekort is de toename van het aantal huishoudens, onder meer doordat mensen langer thuis blijven wonen en door migratie. De onderzoekers gaan ervan uit dat er 885.600 huishoudens zijn in 2031. Dat zijn er 20.000 meer dan in de vorige prognose.

Momenteel is er een tekort op de woningvoorraad van 4,9%. De politiek vindt een tekort van 2% op de totale woningvoorraad acceptabel, maar om dit te bereiken moeten er volgens de onderzoekers per direct 231.800 woningen bijgebouwd worden. Momenteel wordt er door de onderzoekers geraamd dat er 993.200 woningen nodig zijn om het tekort in te lopen tot 2,0% in 2031. Hiervan is het aandeel van het inlopen van het woningtekort 23% van deze opgave. Met 66% betreft het huisvesten van de verwachte huishoudengroei het merendeel van deze opgave. Ook wordt er rekening gehouden met vervangende bouw in verband met sloop, dit wordt op 11% geschat.

De uitdaging is groot, maar met gerichte maatregelen en investeringen is het mogelijk om het woningtekort aan te pakken en te zorgen voor voldoende huisvesting voor alle huishoudens in de toekomst.

Bron: ABF Research