World of Concrete Europe versmelt steeds meer met Intermat

Artikel delen

Decarbonisatie oftewel het ‘koolstof vrij maken’ van de bouwsector was het grote thema van vakbeurs Intermat, die gelijktijdig werd gehouden met WOCE, de afkorting voor World of Concrete Europe. Ook op deze betonvakbeurs lag gedeeltelijk het accent op emissielozer bouwen, met name waar het de inzet van specifiek materieel betreft. Mede daardoor was WOCE 2024 meer dan in voorgaande jaren een bijna integraal onderdeel van materieelvakbeurs Intermat. Beide werden overigens meer dan goed bezocht. We geven u graag een terugblik op de meest in het oog springende nieuwtjes.

Tekst: Pieter de Mos

Putzmeister bracht de P 9 G iOntron eMixer mee naar Parijs: een volledig elektrische truckmixer.

Putzmeister bracht de P 9 G iOntron eMixer mee naar Parijs: een volledig elektrische truckmixer.

De beursorganisatie kijkt met genoegen terug op de nieuwe opzet van WOCE en Intermat. De in totaal meer dan duizend exposanten kregen in slechts vier – voorheen waren dat er zes – dagen maar liefst meer dan 127.000 vakbezoekers uit 130 landen op bezoek. De beide vakbeurzen in het Parc des Exposition de Villepinte ten noorden van Parijs hebben een opmerkelijke verandering doorgemaakt, met hoofdrollen voor innovatie, energie, digitalisering, onderlinge verbanden en start-ups.

Het is al weer zes jaar geleden dat de voorlaatste WOCE werd gehouden. In 2018 was het een niet al te grote vakbeurs met weinig buitenactiviteiten. Drie jaar later – in 2021 – gooide Corona roet in het eten, zodat we pas dit jaar – van 24 tot en met 26 april – een herkansing kregen. Met 2018 in gedachte waren de verwachtingen niet al te hoog gespannen. Ten onrechte zo bleek ter plekke: net als Intermat was WOCE 2024 een vakbeurs geworden zoals die hoort te zijn: levendig en sfeervol, zowel binnen in de hal als op het buitenterrein. Het thema ‘decarboniasatie’ liet ook de materieelkant van WOCE niet ongemoeid, zo zagen we bij meerdere grote fabrikanten.

Volledig elektrische truckmixers

Op het beursterrein stonden meerdere volledig elektrische truckmixers, waarvan niet alleen de trommel, maar ook de trekker met oplegger elektrisch wordt aangedreven.

Putzmeister bracht de P 9 G iOntron eMixer mee naar Parijs. Als dochteronderneming van het Chinese merk Sany zagen we een soortgelijke elektrische truckmixer ook daar op de stand staan. De iOtron is een volledig elektrische truckmixer met een Sany-trekker plus oplegger en een 350 kWh accu om alles aan te drijven.

Liebherr toonde prominent de ETM 1205, die met name interessant is voor ‘stille en schone’ mortelleveringen in stedelijk gebied. Achter de elektrische trekker van Volvo zagen we een forse mixertrommel van Liebherr en de gehele combinatie ademde ‘elektrisch’ uit, maar dan wel in het frans.

Elektrische truckmixer van Liebherr: de ETM 1205.

Elektrische truckmixer van Liebherr: de ETM 1205.

Licht, compact en flexibel: de 36 XXT

Bij Liebherr zagen we ook de nieuwe 36 XXT vrachtwagenbetonpomp staan. Die heeft de unieke Powerbloc aandrijfunit voor de betonpomp, waarin alle hydraulische schakel- en meetelementen volledig zijn geïntegreerd. Dit elimineert de noodzaak voor talrijke hydraulische slangen en andere componenten. Andere handigheid is het halfgesloten oliecircuit (HCC), waardoor het olievolume aanzienlijk kon worden verminderd. De 36 XXT heeft een nieuw ontworpen vijfdelige opvouwbare 36 meter giek en een totaalgewicht van 26 ton op drie assen. Liebherr noemt hem: licht, compact en flexibel.

De revolutionaire manier om beton te maken

Blend is een Italiaanse producent van mobiele mixers en opslagfaciliteiten. Het bedrijf heeft zich ten doel gesteld de machines geschikt te maken voor enerzijds hergebruik van materialen en anderzijds voor een zo laag mogelijk energiegebruik en CO2-uitstoot. Op Intermat werd een voorbeeld uit de E-series getoond. En ook al is het bedrijf al sinds 1983 in deze industrietak actief, ze hebben het probleemloos over ‘De revolutionaire manier om beton te maken’. Overigens gaat het niet alleen om basic beton, ook gekleurd of vezelversterkt beton, koud asfalt en bodemstabilisatie behoren tot de eindproducten.

Mobiel mixfabriek van Blend.

Mobiel mixfabriek van Blend.

Blend is een multifunctionele fabriek die ook de lokale productie mogelijk maakt van cementmengsels, zand, mortel, koud asfalt en beton uit gerecyclede materialen. Ze noemen het zelf ‘de nieuwe manier van betondenken en het verminderen van afval.’ De grondstoffen worden bewaard in aparte compartimenten. Op basis van het vaste recept wordt alleen datgene gemengd wat nodig is. De productie vindt direct op locatie plaats en wordt aangestuurd door een intuïtieve boordcomputer. Het wegen van het cement, de toeslagstoffen, de dosering van additieven en water garanderen de kwaliteit van het product, waardoor tijd en kosten worden bespaard. ‘Een mobiele, eenvoudige en veelzijdige installatie beheerd door één operator’, aldus Blend.

Blend is een multifunctionele fabriek die ook de lokale productie mogelijk maakt van cementmengsels, zand, mortel, koud asfalt en beton uit gerecyclede materialen.

Alle besproken merken op een rij: