Houtverbindingen: schroeven, deuvels of toch spijkers?
Voor de bouw van een kast of een opbergplank worden verschillende methoden gebruikt. Welke verbindingstechniek je kiest is afhankelijk van de gewenste robuustheid en of je planken (van een kast) weer uit elkaar wilt halen. Elke interventie heeft voor- en nadelen. Afhankelijk van de benodigde stabiliteit kun je kiezen uit de volgende drie opties:
Houten verbindingen met deuvels
Door deuvels te gebruiken, ontstaat er een onzichtbare verbinding tussen elementen van hout. Er zijn ronde deuvels en platte deuvels verkrijgbaar. Ronde houten deuvels zijn beschikbaar in diverse maten en in de vorm van deuvel staven. Dit model is ideaal als je een bepaalde lengte nodig hebt, omdat je ze op elke gewenste maat kunt afkorten. Zowel ronde als platte deuvels beschikken over gestructureerde oppervlakken, waarbij de uitsparingen genoeg ruimte bieden voor de lijm. Beide zijn doorgaans vervaardigd uit beukenhout. Voor ronde houten deuvels is het aan te raden om de gaten te boren met een boormachine, omdat deze nauwkeurig aangemaakt moeten worden als je bijvoorbeeld twee houten planken haaks op elkaar wilt bevestigen. Handmatig is dit ook mogelijk, maar wel vrij uitdagend.
Spijkers
De simpelste manier om het ene houten onderdeel aan het andere vast te maken is door middel van spijkers. Een alternatieve mogelijkheid is het zogeheten spijkeren. Bij deze methode sla je lange spijkers door de twee stukken hout die je met elkaar wilt verbinden. Ga vervolgens verder aan de achterzijde en sla de uitstekende nagels plat. Een handige manier om dit te doen is door een driehoekige vijl naast de nagel te plaatsen en deze met een hamer over de vijl heen te slaan. Trek vervolgens de vijl weg en sla de spijker geheel in het hout. Spijkeren is niet een bijzonder elegante afwerking, maar voor praktische doeleinden, waarbij de uitstraling er niet toe doet, biedt het meer dan genoeg stabiliteit. Wil je graag een stevige meubelkast maken zonder zichtbare spijkers? Maak dan gebruik van extra grote deuvels van profielaanbod.
Schroeven
Schroeven hebben het prettige voordeel dat je ze uit het materiaal kunt losschroeven. Voor het schroeven in hout worden doorgaans houtschroeven van verzinkt staal toegepast. Voor houtverbindingen die in contact komen met nattigheid, is het aan te raden om roestvrijstalen schroeven te gebruiken. Deze zijn ook geschikt voor klusprojecten zoals de constructie van een houten terras, dat regelmatig blootgesteld wordt aan vocht. Bij het aanbrengen van schroeven in massief hout is het essentieel om de twee houten stukken voor te boren, omdat scheuren snel kunnen ontstaan als je de schroeven rechtstreeks in het hout draait.