Binnenhoeken tegelen: tips en voorbeelden
Overweeg je de badkamer te renoveren? Dan wordt er vaak gebruik gemaakt van tegels. Maar hoe betegel je binnenhoeken met keramische tegels? Dat kan soms best lastig zijn. RUBI geeft in dit artikel tips en voorbeelden.
Tekst en beeld: RUBI
Binnenhoeken kom je tegen bij wandtegels, maar ook bij het leggen van vloertegels. Het kan zijn dat de tegels niet perfect passen. Dat betekent dat je ze moet snijden. Het snijden van tegels voor binnenhoeken kan echter een uitdaging zijn. Bovendien kunnen aangrenzende wanden onderling soms bewegen, waardoor de voegen op de lange termijn kunnen barsten. Daarom is het van cruciaal belang om te begrijpen hoe je tegels in hoeken correct installeert.
Tegels snijden
Zodra de oude vloerbekleding weg is, kun je beginnen met het leggen van nieuwe tegels door lijm op de achterkant aan te brengen en de tegels op hun plaats te leggen. Begin vanuit het midden van de vloer en beweeg naar de randen.
Om vloertegels voor binnenhoeken te snijden, kun je een handmatige tegelsnijder of een natte zaag gebruiken, afhankelijk van het type tegel dat je gebruikt. Voor keramiek is een handmatige tegelsnijder voldoende, maar voor andere materialen, zoals natuursteen, zul je een zaag moeten gebruiken. Een haakse slijper met diamantzaagblad is ook een goede optie. Als je een zaag met waterkoeling gebruikt, zorg er dan voor dat je de achterkant van elke tegel droogt nadat deze is gezaagd. Hiermee voorkom je een slechte hechting van de lijm op de natte tegel.
Binnenhoek betegelen
Breng lijm in een relatief dunne laag aan in de binnenhoek met een troffel. De lijmlaag moet echter dik genoeg zijn om de troffellijnen te kunnen zien. Breng vervolgens een soortgelijke lijmlaag aan op de achterkant van de tegel die je in een binnenhoek wilt plaatsen. Plaats vervolgens de gesneden vloertegel in de hoek. Zorg ervoor dat de rand die je gezaagd of gesneden hebt, naar je binnenhoek wijst. Nadat alle hoektegels zijn aangebracht, laat je de lijm voldoende drogen. Betegel vervolgens de rest van de vloer.
Sealer aanbrengen
Als je natuurstenen tegels op de vloer of wand aanbrengt, breng dan een sealer aan op de zijkanten van de tegels. Hiermee voorkom je dat lijmmortel aan de zijkanten van de tegels blijft plakken. De voegen moeten 1,5 tot 5 mm breed zijn, afhankelijk van de tegelgrootte en het soort voeg dat je gebruikt. Als de voegen te smal zijn, kan dit problemen veroorzaken bij het plaatsen van de tegels. Je kunt ook op de lange termijn te maken krijgen met problemen door het krimpen of uitzetten van tegels.
Afstandhouders
Om de goede voegbreedte te krijgen moet je tegelafstandhouders gebruiken. Dit zijn kleine plastic stukjes die je tussen je tegels moet plaatsen om een consistente en constante afstand tussen de tegels te creëren. Deze afstandhouders helpen bij het positioneren en zorgen er ook voor dat de tegels niet verschuiven zolang de lijm nat is.
Aanbrengen voegmiddel
Om de voeg aan te brengen, verspreid je het voegmiddel over de tegels en druk je het voegmiddel in iedere voeg. Tijdens dit proces moet je het resterende voegmiddel afvegen met een natte spons. Schraap vervolgens eventuele resten van het vloeroppervlak.
Je moet de voegen in de hoeken niet vullen met voegmiddel! Het voegen van de gebieden waar aangrenzende muren samenkomen is een veelgemaakte fout. Als je dit doet, kan de voeg na verloop van tijd barsten. De voeg kan ook een tegel van zijn plaats duwen. Houd er rekening mee dat de voeg in elke hoek ten minste 6 mm breed moet zijn.
Opvullen hoekopeningen
Zodra de voeg droog is, kun je kit aanbrengen in de niet-gevoegde hoeken. Kit is belangrijk omdat het een flexibele, esthetische afdichting vormt. Het moet worden gebruikt in een douchehoek en in elke ruimte waar tegels elkaar in vlakken ontmoeten. Het moet ook worden gebruikt waar tegels andere harde oppervlakken ontmoeten, zoals een drempel, kozijn, armatuur, wand of badrand.
Waterdicht maken is vooral belangrijk als je een aanrecht of achterwand in de keuken betegelt. Zorg ervoor dat de voegbreedte minimaal 3 mm is voordat je begint met waterdicht maken. Je kunt acryl-latex kit of siliconenkit gebruiken. De acryl-latexoptie is de beste keuze als je op zoek bent naar een voordelige kit. Bovendien hecht het gemakkelijk aan hout en aan een verscheidenheid van andere materialen, zowel niet-poreus als poreus. Acrylkit is eenvoudig aan te brengen en ook schoon te maken. Gebruik gewoon water en zeep om het er onberispelijk uit te laten zien.
Siliconenkit is duurder dan zijn tegenhanger van acryl-latex. Deze kit biedt echter flexibiliteit en ultraviolette bescherming en is ook beter bestand tegen water. Siliconen kunnen verder bestand zijn tegen extreme klimaatomstandigheden en temperaturen. Het is bovendien de beste keuze als er op termijn risico is op een bewegende voeg door krimpen en uitzetten.
Gebruik verder altijd kit- en voegproducten die dezelfde tint hebben als je tegels, zodat de kit en voeg naadloos in elkaar overlopen.
Hoe moet je kitten?
Je kunt een kitpistool gebruiken om de kit aan te brengen. Bevestig het mondstuk van de kit aan het pistool en snijdt de punt van de spuitmond af. Begin aan het einde van de tegelvloer en ga naar het andere uiteinde, terwijl je een rechte kitlijn aanbrengt. Houd je kitpistool stil tijdens dit proces. Beweeg bovendien het pistool met een constante snelheid. Strijk vervolgens eventuele onregelmatigheden in de kit glad met een sjabloon. Wees echter voorzichtig, want je wilt de nieuw aangebrachte kit niet van het oppervlak van je tegels vegen. Laat de kit vervolgens een dag drogen.
Hoekafwerkingen
Tegels worden vaak geleverd met halfronde natuurstenen of keramische tegellijsten die passen bij verschillende tegelformaten. Deze kun je gebruiken om je hoeken af te werken. Een ander optie is het toepassen van aluminium lijsten. Deze decoratieve afwerkingsstukken zijn er in verschillende stijlen en afwerkingen. Ze zijn veelzijdig en werken voor zowel buiten- als binnenmuren. Ze zijn ook kosteneffectief en eenvoudig te installeren. Kies een kleur die goed bij je muur past.
Tot slot kun je een nis creëren: dat is een verzonken wandplank voor het opbergen van bijvoorbeeld shampoo en zeep. Om de nis te betegelen, moet je eerst een dorpel maken met behulp van de hoofdtegel. Leg een dunne laag mortel op de bodem van je dorpeltegel. Plaats vervolgens de onderste tegel in de nis en laat deze minimaal 2 mm schuin in de richting van de douche of badkuip aflopen om waterophoping en schimmelproblemen te voorkomen. Breng daarna een dunne laag mortel aan op de achterwand en plaats de rest van de tegels in de nis. Afstandhouders kun je gebruiken om de voegen uit te lijnen en ze er uniform uit te laten zien. Veel succes!
Meer weten? Kijk op de website.
RUBI
rubi.com