Vernieuwing en uitbreiding Brouwerij Roman schoolvoorbeeld succesvol BIM-gebruik
Brouwerij Roman, in België bekend van populaire bieren als Ename en Sloeber, is de oudste familiebrouwerij van het land. De voormalige brouwzaal dateerde uit 1927 en zat wat betreft maximale capaciteit, energieverbruik en ergonomie aan haar grenzen. Aannemer Mathieu Gijbels leidde de vernieuwing en uitbreiding van deze brouwerij in goede banen. Het bouwbedrijf maakte bij dit complexe bouwproject dankbaar gebruik van BIM-technologie en geïntegreerde workflows. Stijn De Jongh, BIM-modelleur beton bij Mathieu Gijbels: “We hebben veel deelmodellen gecombineerd en puntenwolken ingeladen. Met BIM is echt heel veel mogelijk.”
Dankzij de bouw van een nieuwe brouwzaal ligt de productiecapaciteit van de brouwerij dubbel zo hoog, tot 200.000 hectoliter per jaar. De Jongh: “Het moeilijke van dit project was dat het nieuwe gebouw moest passen binnen de vier muren die moesten blijven staan, omdat de voorgevel van de brouwerij beschermd is. Mathieu Gijbels creeërde een gedetailleerde point cloud op basis van 3D-scanning. “De point cloud integreerden we binnen Trimble Connect met het Tekla-model. Hierdoor kon het model nauwkeurig bijgestuurd worden en konden we oud en nieuw volledig op elkaar aan laten sluiten.”
Het bouwbedrijf werkte in Tekla Structures de volledige staalconstructie en alle prefabbetonelementen uit met een detailniveau van LOD400. De Jongh: “We tekenden alle wapening in het model en koppelen de beton- en staalkwaliteiten, de ral-kleuren, de lassen en boutverbindingen er aan. Ons staalatelier gebruikte de Tekla-modellen in de verschillende productiefases en konden zo de diverse machines rechtstreeks aansturen.”
Voor de overige bouwcomponenten hebben de BIM-modelleurs nauw samengewerkt met externe partijen, via de uitwisseling van IFC-bestanden of andere formaten. Drie Tekla-modelleurs wekten het model tot leven met Tekla Model Sharing, tegelijk en in nauwe samenwerking met elkaar en de andere betrokken partijen. “Elke tekenaar werkte met zijn eigen model op zijn computer en zorgde ervoor dat deze geüpload werd naar de cloud van Tekla Structures om de modellen te synchroniseren. Je ziet direct de wijzigingen die iemand anders aanbrengt. Met als grootste voordeel dat er minder fouten worden gemaakt.”
Gestroomlijnde informatievoorziening van ontwerp tot bouwplaats
Het platform Trimble Connect zorgde ervoor dat alle projectleden in realtime toegang hadden tot de meest actuele projectinformatie. De Jongh: “Trimble Connect komt al redelijk vroeg in the picture bij ons, omdat onze ontwerpafdeling hier ook mee werkt. Als wij vragen hebben op het 3D-model of onze tekenaars moeten iets controleren, zoals de wapening of knopen, dan kan dit in ons model van Trimble aangegeven worden. Dat zien wij rechtstreeks in Tekla Structures.”
De planningsdienst bepaalt hiermee vervolgens de juiste montagevolgorde en uiteindelijk komt het 3D model dan op de bouwplaats zelf terecht waar de projectleiders, werfleiders en ploegbazen het model kunnen raadplegen. “We krijgen hierdoor ook minder telefoontjes van de werf, omdat onze medewerkers het Trimble-model nu zelf kunnen bekijken. Trimble Connect is heel eenvoudig om te gebruiken.”
Meer informatie
Tekla Structures en Trimble Connect worden in de Benelux verkocht door softwareontwikkelaar en reseller Construsoft.
Bezoek de BouwBeurs gratis met Construsoft
Construsoft nodigt jou en je collega’s van harte uit voor een bezoek aan hun stand 10.C009 in hal 10.
Klik hier om je alvast gratis te registreren via de website van Construsoft.
Construsoft
www.construsoft.com