Bouwsector kromp circa 3% in 2024

In 2024 is het bouwvolume met circa 3% gekrompen. Hierdoor kwam er een einde aan tien jaar aaneensluitende groei in de bouw. Vooral de nieuwbouwproductie van woningen had in 2024 nog last van eerder teruggelopen vergunningverlening en dalende verkopen in 2023. In 2025 zal er enig herstel zijn door vooral een weer een aantrekkende woningbouw.

Dit artikel is geschreven door onze kennispartner ING. ING Research biedt analyses en prognoses, evenals trends en ontwikkelingen vanuit ING Sector Banking.

Cijfers

Krimp voor installatiebranche en infrasector

De hoge groei die de deelsector installatiebranche eerder doormaakte, als gevolg van investeringen in energiebesparing, was door de gedaalde energieprijzen in 2024 verdwenen. In het eerste en derde kwartaal van 2024 liet deze deelsector zelfs een kleine omzetkrimp zien. Hierdoor viel deze eerdere steunpilaar voor de gehele bouw weg. De infrasector deed het in 2024 ook minder goed dan verwacht met een krimp van 1%, ondanks een grote behoefte aan uitbreiding van het elektriciteitsnetwerk en waterwerken.

Maar al wel weer twee kwartalen van groei

De bouwproductie is echter aan het herstellen. Zo groeide het bouwvolume in het tweede en derde kwartaal van 2024 met respectievelijk 1,4% en 0,6% ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Ook oktober 2024 liet een positief groeicijfer zien, al was dit niet genoeg om de sterke krimp in het eerste kwartaal van 2024 (-2,9%) teniet te doen. Het duidt echter wel op herstel en we verwachten hierdoor voor 2025 weer positieve groeicijfers.

Bouwvolume groeit in 2025 naar verwachting met 1,5%

De groei in bouwvolume wordt vooral gedreven door de nieuwbouw van woningen. Veel signalen staan daar op groen. Hogere lonen en de iets lagere rente zorgen ervoor dat consumenten meer kunnen lenen om een huis te kopen. Verkopen van nieuwbouw nemen dan ook toe en dat is ook te zien in de orderboeken van woningbouwers die naar recordhoogte zijn gestegen. Ook groeien de omzetten bij projectontwikkelaars weer flink. Verdere groei van de woningbouw zal echter gematigd zijn doordat het aanbod maar beperkt kan stijgen. De sector kampt met structurele bottlenecks, zoals een tekort aan bouwgrond, complexe langdurige projectontwikkeling, juridische vertragingen en netcongestie, waardoor nieuwe woonwijken niet op het elektriciteitsnetwerk aangesloten kunnen worden.

Maurice van SanteMaurice van Sante
ING Research
maurice.van.sante@ing.com