Conker: leefbol met industriële allure

Artikel delen

Jag Virdie heeft dertig jaar als engineer gewerkt in de auto- en luchtvaartindustrie en verbaast zich regelmatig over de bouwwereld, die maar beperkt gebruik maakt van de know how uit deze industrietakken. Met z’n kinderen bouwde hij al houten kayaks en later bolvormige boomhutten. En met Conker geeft de bevlogen engineer definitief vorm aan zijn missie: een kleine woning met industriële allure.

Tekst: Ir. Marcel van Mierlo
Beeld: Conker Living Limited

De in Wistaston (Verenigd Koninkrijk) gevestigde ontwerper wil graag een vernieuwende impuls geven aan bouwen. Hij maakt een statement met zijn sferische, glanzende bolwoning. Jag begon zijn carrière bij Rolls Royce, waar hij kennis maakte met een belangrijk motto van Henry Royce’s: “Neem het beste dat bestaat en maak het beter. Als het niet bestaat, ontwerp het dan.” Dit motto is de basis voor alles wat Jag doet, of dat nu werk of spel is.

 

Bentley, Lotus en Jaguar Landrover

De inventieve ingenieur begint zijn carrière bij Rolls-Royce, Bentley: “Ik werkte ook een korte periode bij Lotus, maar keerde daarna terug naar Bentley en startte vervolgens mijn eigen freelance ontwerpbedrijf in 2010, Aesculapius Limited. Recent heb ik nog een nieuwe vleugel ontworpen, die je vanaf 2020 achter op de nieuwe F-type serie van Jaguar Landrover kan zien.”
Toen Jag’s kinderen jong waren, bouwde hij kajaks, als onderdeel van een technische uitdaging met vijf vrienden, voor een gezinsuitje. “Ik heb daardoor hout leren kennen. Later hebben we besloten om samen een boomhut te bouwen. Ik wilde geen traditionele boomhut, het moest iets anders zijn. Ik wilde een bol, die hangt als een conker (Conker = de harde glanzende donkerbruine noot van een paardenkastanje boom).”

Credits aan Bessemer, Paxton en Hepworth

De missie van Conker Living is om de manier waarop dingen worden ontworpen in de bouw te veranderen. Dit door de standaard te verstoren en de bouwpraktijk in de kern uit te dagen: “Hoe kan je het niveau van engineering van de auto- en luchtvaartindustrie naar de bouw brengen?”
Natuurlijk maakt Jag Virdie gebruik van z’n voorgangers in het industriële maakproces. En hij is ze dankbaar. “Ik heb kennis geleend van veel grote innovators bij het maken van deze bol”, zegt Jag. “Bessemer, die het proces voor het maken van koolstofstaal heeft ontwikkeld, Paxton, die Crystal Palace heeft ontworpen en gebouwd en Barbara Hepworth, die niet alleen de mooiste sculpturen ontwierp maar ook de tools die ze nodig had om ze te maken.”

High tec bal op stelten

Drie Conkers zijn geproduceerd en geplaatst en Jag is er blij mee: “Het kost maximaal drie dagen om ze op locatie te assembleren op basis van het modulaire systeem. We bieden ook een soepel proces, ik wil geen troep en een perfect georganiseerde uitvoering.” De bollen worden onder andere gebruikt als conference room, meet & greet ruimte, keuken en social area. “Je zal versteld staan van de geweldige akoestiek. Met een 60 watt speakertje heb je de beleving van een concertzaal.”
Het huisje is met haar 12 m2 ook geschikt als woonruimte. Jag Virdie legt het uit: “Voor jongeren is het een inspirerende en luxe woonruimte. Met voldoende opslagruimte, een opklapbed, bank en keukentje ben je van alle gemakken voorzien. We kunnen er zelfs een pop-up bar voor je inzetten. Met een druk op de knop verschijnt de bar uit de vloer en kan je jezelf van een lekker drankje voorzien. Een 007 feature.”

Chassis van staal en body van aluminium

De enige fundering die je nodig hebt zijn de vier poten. Je hoeft de grond dus niet te verstoren. Vanwege de vorm is er ook nauwelijks onderhoud aan de buitenkant. En de gevel panelen zijn te vervangen door nieuwe als je de uitstraling van de bol wilt wijzigen. Jag vult aan: “De bolvorm is aerodynamisch, vereist geen goot en is de ultieme vorm voor warmte-efficiëntie.” Geheel in automotive jargon legt Jag uit hoe de bolvormige ruimte is opgebouwd. “Het chassis is van staal, de body van aluminium en de buitenafwerking is van plastic. De isolatie (tot 140 mm) wordt in mallen geprefabriceerd en alle materialen zijn recyclebaar.”
De verwarming komt van een luchtverwarmer met warmteterugwinning en hoogwaardige luchtfilters: “Minder dan 160 W is er nodig voor verwarming en verlichting.” Voor de elektriciteit zijn er drie opties. Kies je voor plug in, dan sluit je de Conker gewoon aan op het lichtnet. In de hybride versie doe je dat ook, maar zijn er daarnaast accu’s aanwezig om energie op te slaan. In de off-grid variant zorgen zonnepanelen voor de energie vangst. Ook het regenwater kan worden opgevangen, centraal onder de bol.

Van glamping-pod tot mantelzorgwoning

Jag is al benaderd door een familie, die een Conker wil voor een ouder familielid met Alzheimer. “Het zou een veilige ruimte bieden, waarmee het familielid zich gemakkelijk vertrouwd kan maken en dicht bij zijn familie kan blijven, terwijl hij met dementie leeft.” En er zijn nog veel meer toepassingen denkbaar: “Conker kan worden ingericht als kantoorruimte, slaapkamer met natte ruimte, een laboratorium voor wetenschappers, een speelruimte, een zitkamer … vrijwel alles wat je maar wilt. Je kunt er twee of meer koppelen, vergroten of verkleinen tot een bungelende boomhut. Je kunt ze situeren in een stedelijke omgeving, voorsteden en landelijke of extreme omgevingen; de mogelijkheden zijn onbegrensd.”
Het heeft Jag Virdie tweeënhalf jaar gekost om te researchen, te ontwerpen en te produceren in Wales, Lancashire en Yorkshire, voordat het eindresultaat in Chelford kon worden geassembleerd. Maar hij is ervan overtuigd: “Dit is pas het begin.”

Bron: Cheshire life


Wat kunnen we leren van Jag Virdie?

Van andere industrietakken kan je veel leren. Jag Virdie werkte 30 jaar in de auto- en luchtvaartindustrie en benut nu zijn industriële kennis om de bouw een nieuwe impuls te geven. Op basis van een modulair systeem zet hij binnen drie dagen een leefruimte in elkaar met de allure van een high tec industrieel product.