Doorwerken in de winter met wintermortel

Artikel delen

In de bouwsector is het essentieel dat projecten volgens planning verlopen en dat de strakke deadline wordt behaald. Zeker in deze financieel zware tijden wil iedereen doorwerken: tijd is immers geld. Regen en vorst in de wintermaanden kunnen dit echter verhinderen. Natte of bevroren kalkzandsteenblokken mogen niet worden gelijmd, waardoor de werkzaamheden moeten worden gestaakt. Een optie is de Silkafix wintermortel te gebruiken; deze is minder gevoelig voor winterse omstandigheden dan traditionele mortels.

Xella adviseert zijn klanten de Silka blokken droog te bewaren en vooral geen zout te strooien op de werkplaats. ‘Iedere winter gooien de weersomstandigheden roet in het eten,’ weet Gerard Nabuurs, projectbegeleider van Xella. ‘Na vorst in de nacht krijg ik van aannemers altijd de vraag of ze mogen lijmen. Het maakt echter niet uit of het nu vier of zes graden vriest: het belangrijkste is dat de kalkzandsteen blokken droog zijn. Als er sneeuw, ijs of regen opkomt, mag je namelijk niet lijmen. Dit betekent wachten en dat kost geld. Berg het materiaal dus goed op en zorg er tevens voor dat lucht onder het afdekzeil kan komen. Dit voorkomt condensvorming, waardoor er geen ijslaag op de blokken ontstaat. Een veel gemaakte fout is bovendien het strooien van zout. Dit gebeurt na vorst om te voorkomen dat werknemers uitglijden. Het zout tast echter de kalkzandsteen aan; deze verpulvert zodanig dat de onderste laag verdwijnt. Een beter alternatief is dan het strooien van zand of hele kleine kiezelsteentjes.’
Om de verwerking van Silka kalkzandsteen in winterse omstandigheden te vergemakkelijken, is de speciale Silkafix wintermortel ontwikkeld. De snelle sterkteontwikkeling van Silkafix lijmmortel maakt vers lijmwerk minder gevoelig voor de gevolgen van invallende vorst dan traditionele mortels.

Xella Nederland BV, Vuren, (0183) 67 12 34, www.xella.nl