Dakoverstek in verschillende afwerkmaterialen

Artikel delen

Men kan bij een topgevel het dakoverstek in verschillende afwerkmaterialen aanbrengen. In dit artikel komen de timmerkosten bij het afwerken met WRC boeidelen, Okoumé, Uniprime multiplex en Modiwood rabatdelen aan de orde.

Tekst: www.casadata.nl

 

Een dakoverstek is het gedeelte van het hellende dak dat buiten de gevel overhangt en de gevel tegen regen en zon beschermt. Bij dakoverstekken is er onderscheid tussen overstekken bij de goot, de gootoverstekken en overstekken bij de kopgevels (kopgeveloverstekken). Dit artikel gaat nader in op de kostengegevens van overstekken bij de kopgevels.

WRC boeidelen

Western Red Cedar (WRC) boeidelen past men toe als afwerking van een dakrand of dakgoot. Het is één van de meest gebruikte houtsoorten aan de buitenzijde van een woning of gebouw.
De kopse kanten van de boeidelen worden na afzagen voorzien van een radius 3 mm. Voor het aanbrengen de boeidelen eenmaal rondom aflakken, zodat de achterkant ook voorzien is van een afwerklaag. Vochtintreding op randen, kopse kanten en schroef- en spijkergaten wordt voorkomen door deze direct na bewerking en het aanbrengen minimaal tweemaal te behandelen met een randsealer.
Schroefgaten worden voorgeboord en direct na het aanbrengen opgevuld met een elastisch vulmiddel. Op stuiknaden en overige aansluitingen een dilatatievoeg aanhouden van minimaal 7 tot 10 mm. Bevestigen met RVS schroeven of ringnagels met een lengte van minimaal tweemaal de dikte van het materiaal en minimaal 25 mm uit de kant/rand.
 

 

Okoumé

Okoumé is één van de geschiktste houtsoorten voor de fabricage van triplex. Okoumé komt voornamelijk uit het in Centraal Afrika gelegen Gabon. Door de fijne nerven en het relatief lage soortelijk gewicht is het bijzonder geschikt als triplexplaat en kan men het uitstekend zagen, frezen, schroeven en spijkeren. Bovendien hebben de okoumé fineren een warme, zachtroze kleur en een fraaie tekening. Door de fijne structuur van de houtvezel laat het plaatoppervlak zich met slechts enkele verfbehandelingen goed afwerken.

Uniprime multiplex

Uniprime multiplex plaatmateriaal is opgebouwd uit door-en-door duurzame houtfineren, WBP verlijmd. Bij de Uniprime multiplex gegrond is de plaat voorzien van een gegronde fenolfilm op de voor- en achterzijde. Door de primer in de toplaag ontstaat een optimale en langdurige verfhechting. Voorgronden is dan niet meer nodig. Alleen de zichtzijde van de plaat moet men nog in de gewenste kleur aflakken. De achterzijde kan onbehandeld blijven. De (gezaagde) randen en kanten moet men dichten met randsealer en men moet zorgen voor een goede ventilatie en onderhoud.

Modiwood rabat

ModiWood rabat is een thermisch behandelde houtsoort van een hoge duurzaamheidsklasse die bovendien 50 procent minder werkt dan onbehandeld hout. Het is een uitstekend alternatief voor de geijkte tropische houtsoorten. De rabatdelen bestaan uit Europees zachthout uit verantwoord beheerde bosplantages – PEFC gecertificeerd – dat via een proces van gecontroleerde verhitting en afkoeling is behandeld. Hierdoor verandert de celstructuur van het hout. Deze veranderde celstructuur zorgt voor een aantal bijzondere eigenschappen van het hout, vergelijkbaar met die van hardhout. Denk aan een hoge duurzaamheid, een door-en-door bruine kleur en een zeer lage vochtopname, waardoor het hout praktisch niet gaat werken. Het Modiwood hout is volledig recyclebaar en kan ook normaal worden verbrand. De uiterlijke kenmerken die we normaal in hout aantreffen, zoals scheurtjes, kwasten en pitten, zijn ook bij gemodificeerd hout nog aanwezig. Het hout is namelijk door het proces als het ware enkele honderden jaren verouderd.
 

 

Aandachtspunten

Alle houten delen die in aanraking komen met metselwerk of betonwerk vooraf voorzien van loodvrije menie of grondverf.  Eenmaal per vijf jaar het houtwerk controleren op vochtplekken, schimmelvorming, houtrot en insecten.

Samenstelling van de kosten

Bij de kostengegevens is uitgegaan van  gangbare dakconstructies. De kosten zijn exclusief  schilderwerk, steigerwerk, veiligheidsvoorzieningen, materieelgebruik, transportkosten, bouwplaatskosten en de kosten van afkomende materialen en stortkosten. De kosten zijn berekend met de uitvoeringstijden voor de werkzaamheden en met de bruto prijzen voor de materialen en producten, zonder inkoopkortingen. Er is uitgegaan van een uurloon van € 38,34. Het aantal manuren geeft de gemiddelde productietijd weer onder normale omstandigheden.
 

Calculeren met calculatieprogramma met gemak van Excel
Met het handige en praktische calculatieprogramma CasadataCalc maakt u snel en gemakkelijk uw kostenbegrotingen en offertes. CasadataCalc is ontwikkeld volgens de nieuwste inzichten en met de meest recente technieken op het gebied van automatisering. CasadataCalc ziet er dan ook uit als Excel en is ook even flexibel en gemakkelijk in gebruik. Daarbij kunt u met uw eigen calculatiegegevens of projectgegevens werken. Ook beschikt u meteen over 33.700 calculaties en 5.600 begrotingen van casadata.nl, zodat u direct aan de slag kan gaan. Uiteraard kunt u in CasadataCalc voor elke projectcalculatie steeds uurlonen, kortingen en toeslagen instellen. Ook het afdrukken is flexibel: u kunt met uw eigen bedrijfslogo in een eigen vormgeving printen en kiezen welke onderdelen van de calculaties u wilt afdrukken. Al voor € 499,- per jaar werkt u met CasadataCalc, inclusief alle kostencalculaties en kostenbegrotingen.

 

In Excel werken met ruim 39.000 prijscalculaties en projectbegrotingen
Op casadata.nl kunt u na het inloggen alle 33.400 gedetailleerde prijscalculaties en 5.600 kostenbegrotingen van projecten downloaden in Excel voor eigen projectbegrotingen of offertes. Compleet met formules, zodat u meteen alles kunt aanpassen aan uw eigen situatie. Handig met bijbehorende technische informatie over het product, verwerking en uitvoering.