Praktijktesten accuschroefboormachines

Artikel delen

BouwTotaal lezers testen gereedschap van Bosch

In deze editie van ‘Lezers testen’ gingen drie BouwTotaal lezers aan de slag met respectievelijk een accuschroefboormachine, een accuklopboorschroevendraaier en een 5-in-1 accuschroefboormachine systeem van Bosch Professional. Bijzonder aan de eerste twee machines is dat er een mobiele app beschikbaar is om bepaalde instellingen aan te passen en bijvoorbeeld de acculading te controleren. Na een stevige testperiode werd de testers weer om hun eerlijke mening gevraagd.

Tekst: ing. Frank de Groot
 

Jurgen van Otterlo testte de Bosch GSR-18V 60 C accu schroefboormachine: ‘Hij doet wat hij moet doen, en daar gaat het om.’

 

Test Accuschroefboormachine

Hij heeft zijn bus al vol liggen met Bosch gereedschap en zag vervolgens de oproep in de nieuwsbrief van BouwTotaal om Bosch gereedschap te testen: de keus was snel gemaakt. Dus ging Jurgen van Otterlo van Van Otterlo Timmerwerken uit Goirle aan de slag met een Bosch GSR 18V-60 C accu schroefboormachine. ‘Ik voer vooral renovatiewerk en verbouwingen uit. Binnen dat werk gebruik ik veel gereedschap van Bosch. Vooral de prijs/kwaliteitverhouding spreekt me aan’, aldus Jurgen.
Hij gebruikte de machine tijdens de testperiode vooral om met de dozenboor gaten in gipswanden te maken voor de elektradozen. Daarnaast werd de machine ingezet om met een souvereinboor (verzinkboor) de schroefgaten op te boren, zodat de schroefkoppen na aanbrengen mooi wegvallen. ‘Dat ging allemaal probleemloos. De machine is licht en compact en ligt goed in de hand. De accu gaat ook erg lang mee. Na een dag werken is de accu nog lang niet leeg. En dan krijg je in de L-BOXX ook nog eens twee accu’s meegeleverd.’
De gebruiker kan via een app op zijn smartphone de machine individueel configureren en deze instellingen voor toekomstig werken opslaan. Gebruikers krijgen bovendien informatie over de gereedschapsstatus. Jurgen installeerde de app op zijn smartphone, maar ziet de toegevoegde waarde nog niet helemaal: ‘Je kunt de status van de machine zien, zoals de lading van je accu. Maar ja, die zie ik ook aan de indexlampjes op de accu als ik op een knopje druk.’ We geven aan dat de app ook is te gebruiken om de machine individueel te configureren. Jurgen is even stil: ‘Dat moet ik dan blijkbaar nog gaan ontdekken. Ik zal me eens verder in die app verdiepen.’
Samenvattend is Jurgen tevreden over de machine: ‘Hij doet wat hij moet doen en daar gaat het om. Bovendien zijn deze machines erg robuust. In drie jaar is er bij mij maar éen Bosch machine kapot gegaan!’
 

 

Test Accuklopboorschroevendraaier

‘Ik heb al acht jaar een afkortzaag van Bosch. Eigenlijk had ik niet verwacht dat die zolang mee zou gaan’, zegt Ron Otten. Hij heeft een allround klusbedrijf onder de naam R. Otten Klusbedrijf in Eindhoven. Renovatie, houtskeletbouw, verbouw, badkamers en keukens: hij doet het allemaal. Hij had zich al eens eerder via BouwTotaal ingeschreven voor een testmachine, maar die was al uitgegeven. Nu had hij wel geluk en kon aan de slag met de accuklopboorschroevendraaier GSB 18V-60 C Professional. ‘Ik heb de machine dagenlang gebruikt bij een verbouwing van een bestaand pand van 30 x 30 meter. Hier komen een schoenenwinkel, kapperszaak en enkele kantoorruimten in. Voor de kantoorruimten hebben we metal studwanden geplaatst. Met de accuklopboorschroevendraaier heb ik dagelijks wel duizend zelfborende parkers verwerkt voor de montage van de C-profielen en gipsplaten en bij de montage van de plafonds. Dat ging prima. De machine ligt lekker in de hand, voelt stevig en met de twee bijgeleverde accu’s kom ik de dag wel door.’
Ron testte de machine ook voor boorwerk in een kalkzandsteenwand: ‘Gaat prima hoor, maar voor het echte boorwerk gebruik ik dan liever een boormachine. Je moet die mogelijkheid tot boren echt gebruiken voor momenten dat je even ook een gaatje moet boren.’ En de handige app? ‘Tja, ik heb me er ’s avonds op de bank eens rustig in verdiept. Je kunt er onder meer de reactietijd en nabrandtijd LED verlichting mee instellen. En je ziet bijvoorbeeld de acculading. Best leuk, maar op de werkvloer gebruik ik een dergelijke app niet. Ik zou het wel handig vinden als je de machine voor garantie via de app kunt aanmelden of als je dringende vragen hebt.’
 

Ron Otten met de klopboorschroevendraaier GSB 18V-60 C Professional: hij draaide er dagelijks probleemloos circa duizend parkers mee weg.

 

Test 5-in-1 accuschroefboormachine

Gebroeders Weel Bouw uit Anna Paulowna verzorgen grote en kleine verbouwingen bij particuliere klanten. ‘Wij zijn breed inzetbaar, mits het geen grote projecten betreft. Denk aan timmerwerk, metselwerk, klein elektra en leidingwerk, stucwerk, badkamers, keukens, dakkapellen, et cetera’, zegt Geert Weel (26), eeneiige tweelingbroer van Bart Weel, met wie hij samen het bedrijf runt. Hij ging aan de slag met de GSR 12V-15 FlexiClick met vier verschillende opzetstukken: vergrendelbare bithouder, boorhouder, excenter en haaks opzetstuk.
‘Voor het multifunctionele werk dat wij doen is deze machine ideaal. Je moet hem niet gebruiken voor zwaar werk, maar wel al het schroef- en boorwerk op bijvoorbeeld moeilijk bereikbare plaatsen. Zo hebben wij met behulp van het haaks opzetstuk de clips van elektraleidingen boven op rachelwerk aan het plafond kunnen vastschroeven. Normaal is er boven het rachelwerk niet voldoende ruimte, maar met het compacte opzetstuk ging dat wel’, vertelt Geert enthousiast.
Het verwisselen van opzetstukken blijkt een fluitje van een cent: ‘Het is aanbrengen en rechtsom draaien. Een klik en een controle-indicatie op het opzetstuk bevestigen de goede verbinding. Handig is verder dat het excenter en haaks opzetstuk in zestien verschillende posities zijn te vergrendelen. Je kunt dus altijd de ideale positie kiezen. De machine is verder erg licht en je krijgt er een soort holster bij waar je de machine even makkelijk in wegsteekt, als ware het een revolver.  De accu biedt ook voldoende capaciteit. Als je de machine continu gebruikt kun je er zeker een halve dag mee vooruit. Met de bijgeleverde twee accu’s kun je dus de hele dag doorwerken. Je kunt verder het maximale draaimoment instellen en die LED-lamp is ook handig. Mits je er geen zwaar werk mee wilt doen, is dit voor ons een ideale machine.’
 

Geert Weel ging aan de slag met de GSR 12V-15 FlexiClick. Hier laat hij het gemak zien van het haaks opzetstuk.

 
 

Technische informatie testmachines

Accuschroefboormachine

De GSR 18V-60 C Professional heeft een 13 mm Auto-Lock-boorhouder. Deze accuschroefboormachine werkt met een accu van 18V en 5.0 Ah. Opvallend is de compacte bouwvorm: de machine heeft een zeer korte koplengte van slechts 173 mm, waardoor er ook in moeilijk bereikbare hoeken gewerkt kan worden. Innovatieve CoolPack accu’s zorgen voor een optimale warmteafstraling en verlengen hiermee de levensduur tot 100%, vergeleken met Li-Ion-accu’s zonder CoolPack. In hout is de maximale boordiameter 38 mm en in staal 13 mm. De maximale schroefdiameter is 10 mm. Het geïntegreerde LED-licht met bijverlichtingsfunctie zorgt voor de verlichting van het werkbereik op donkere plaatsen. De motorrem zorgt voor precies werken bij serieschroeven. Daarnaast is deze accuschroefboormachine uitgerust met innovatieve functies, zoals precisiekoppeling, KickBack Control, Electronic Cell Protection (ECP) en Electronic Motor Protection (EMP). Tot slot zorgt een praktische riemclip voor comfortabel inhangen van de machine aan riem of ladder.
 

 

Via app te personaliseren

Deze machine is via de Bosch Toolbox app te personaliseren en hij is compatibel met TrackMyTools, het intelligente voorraadbeheersysteem van Bosch. De gebruiker kan via een app op zijn smartphone de machine individueel configureren en deze instellingen voor toekomstig werken opslaan. Gebruikers krijgen bovendien informatie over de gereedschapsstatus, evenals tips voor het verhelpen van fouten, bijvoorbeeld wanneer een machine door oververhitting is uitgeschakeld. Daarnaast maakt de app transparant, wanneer en hoelang een machine of toestel werd gebruikt. In enkele gevallen fungeert de app ook als afstandsbediening en bespaart de vakman heen en weer geloop en tijd. De Bosch Toolbox app is gratis verkrijgbaar in de Google Play Store en in de Apple App Store voor smartphones met Android- of iOS-besturingssystemen.
 

 

Klopboorschroevendraaier

GSB 18V-60 C Professional: zie beschrijving GSR 18V-60 C Professional. Afwijkende gegevens: de machine heeft een zeer korte koplengte van slechts 184 mm, waardoor er ook in moeilijk bereikbare hoeken gewerkt kan worden. De machine heeft een geïntegreerde klopboorfunctie voor boren in metselwerk tot 13 mm. In hout is de maximale boordiameter 38 mm en in staal 13 mm. Maximale schroefdiameter is 10 mm. Ook deze machine is via een app te personaliseren.

5-in-1 Accuschroefboormachine

De GSR 12V-15 FlexiClick is met een koplengte van slechts 132 millimeter de kortste accuschroefboormachine van zijn klasse. Het beproefde FlexiClick-systeem is er nu ook met 12 volt. De machine is met vier opzetstukken – een vergrendelbare bithouder alsook boorhouder-, excenter- en haaks opzetstuk – erg veelzijdig. Het haakse opzetstuk is bovendien met elk van de drie andere opzetstukken te combineren. Hierdoor kan er ook op krappe plaatsen worden gewerkt.
De machine heeft een magnetische bithouder en kan hiermee ook zonder opzetstuk ingezet worden. Het gewicht is slechts 800 gram. Maximale draaimomenten van 30 newtonmeter bij harde en 15 newtonmeter bij zachte schroeftoepassingen zorgen voor een snel resultaat. De bithouder GFA 12-X Professional beschikt over een HEX-opname, alsook een bitvergrendeling. Met bithouder is de machine slechts 159 millimeter lang.
Het boorhouderopzetstuk GFA 12-B Professional beschikt over een Auto-Lock-functie en neemt boren tot tien millimeter op. Met het excenteropzetstuk GFA 12-E Professional kan exact en dichtbij de rand worden geschroefd. De gebruiker komt op een afstand van twaalf millimeter van de rand. Het hoekopzetstuk GFA 12-W Professional is met 61 millimeter het kortste hoekopzetstuk in zijn klasse. Hij schroeft rond de hoek. De laatste twee opzetstukken zijn eenvoudig in zestien verschillende posities te vergrendelen.
 

 

Zelf ook testen?

Zelf Bosch Professional gereedschap testen? Dat kan! Met de #builtwithBosch testactie maakt Bosch het mogelijk voor professionals uit heel Europa om de nieuwste professionele elektrische gereedschappen te testen; alleen of in teams. En dat geheel gratis en voor een deel zelfs nog voordat het product officieel gelanceerd wordt op de markt! Kijk voor meer informatie op http://www.bosch-professional.com/builtwithbosch/ of op de Bosch Professional Facebookpagina.