Volwaardige brandbescherming staalconstructies; volwaardig architectuurbeeld

Artikel delen

Met Promat van de nood een deugd maken. Goede brandveiligheid is 100 procent noodzakelijk en daarom is er een reeks uiterst doeltreffende producten en systemen om beton- en staalconstructies te beschermen. “Want ons credo is mensen gezond en veilig laten wonen en werken en daarin helpen wij de bouw- en installatietechniek met onze producten, compleet met toegankelijke apps, keuze-selectors en adviezen voor juiste keuze en verantwoorde verwerking,” stelt Johan Bijvank, Product Manager Platen, Verf & Mortel. “De deugd is dat er zoveel mogelijkheden zijn, dat de architect nog steeds die imposante staalconstructie kan laten spreken in de vormgeving van het gebouw, omdat behalve brandwerend plaatmateriaal ook spuitmortel en verven mooie opties zijn voor een esthetische brandbescherming voor draagstructuren.”

Dragende constructies van gebouwen moeten volgens strikte Europese normen en nationale regelgeving worden beschermd tegen brand. Het aanwezige vocht in beton kan al bij 100 graden Celsius gaan koken, beton gaat afspatten en de constructie verzwakt, zeker als het wapeningstaal wordt bereikt. Johan Bijvank: “Bij nieuwe betonconstructies is daar veelal rekening mee gehouden door extra betondekking rond het staal, maar bij talloze renovatieprojecten waarbij wordt voortgeborduurd op een ouder betonskelet moeten brandwerende maatregelen de revue zeer zeker passeren. Je ziet steeds vaker dat bestaande betonnen draagconstructies worden bekleed met bijvoorbeeld onze PROMATECT®-H platen. Een perfecte oplossing: variatie in dikte afhankelijk van eisen, typekeuze conform toepassing in kolom, wand of plafond, makkelijk aan te brengen, zit er decennialang keurig op en is zeer stootvast en onderhoudsarm. En als het wordt beschadigd is het eenvoudig te repareren. Iedereen kent de platen en de verwerking; dat is belangrijk voor een goede toepassing en het bereiken van hoge veiligheid.”

Beeldbepalend staal

“De PROMATECT-H beplating is in de regel ook de eerste keuze als het om staalconstructies gaat,” vervolgt Rob van Baelen, Communicatie Manager van Etex Building Performance waartoe Promat behoort. “Maar staalconstructies zijn veelal complex van vorm en daardoor lastiger te omtimmeren met beplating, zeker rond de knooppunten. Bovendien kiezen architecten steeds vaker voor staalconstructies als beeldbepalende elementen in hun ontwerp. De constructie wordt onderdeel van de architectuur. Dat geldt voor nieuwbouw, maar zeker ook in renovatie- en transformatieprojecten, waarbij bestaande draagstructuren zichtbaar worden gemaakt of gehouden. Bijvoorbeeld een schitterend project in Enschede waarbij de gietijzeren constructie essentieel onderdeel van de architectuur is geworden. In zo’n geval ga je geen beplating toepassen, maar kies je bijvoorbeeld uit ons PROMAPAINT-SC gamma van opschuimende brandwerende verven. Prima te spuiten en zelfs simpel met de roller aan te brengen. Een onderdeel van een doordacht totaalsysteem: indien noodzakelijk eerst een primer aanbrengen, daarop de brandwerende verf en dan afwerken met een topcoating, beschikbaar in alle RAL-kleuren. Hoe fraai én veilig wil je je staalconstructie hebben?”

Praktisch

Dan is er ook nog de spuitmortel, zeer doelmatig waar omtimmeren lastig of tijdrovend is en waar niet direct de hoogste eisen aan zichtwerk worden gesteld. Spuitmortel heeft als groot voordeel dat het op vrijwel elke ondergrond goed hecht, ook op staalconstructies met de nodige roestvorming. Johan Bijvank: “Het mooie is dat je met beplating, spuitmortel en verf alle kanten op kunt, ook in onderlinge combinatie binnen een nieuwbouw- of renovatieproject. De (combinatie)keuze heeft alles te maken met de brandtechnische eisen, de wensen qua architectuur en de praktische verwerking. Heb je als bouwer eigen vakbekwame timmerlieden die met de beplating goed uit de voeten kunnen of huur je bij voorkeur specialistische spuiters of schilders in? Is een constructie goed of lastig te bereiken? Moet alles secuur worden afgeplakt of kun je meters maken bij spuitmortel? Dit soort afwegingen kunnen een rol spelen bij de keuze van het Promat brandwerende materiaal.”

Staat als een huis

Wat in elk geval geen rol bij de keuze hoeft te spelen, is de performance. “Al onze producten zijn uitvoerig getest en voldoen in hun praktische toepassing aan de brandwerendheidseisen,” onderstreept Rob van Baelen. “Ook de verven. Plaatmateriaal voeren wij al ruim 30 jaar, de verven gedurende de laatste 5 jaar. De ontwikkelingen zijn de laatste tijd snel gegaan. Vroeger voldeden verven niet altijd, nu hebben wij watergedragen verfsystemen PROMAPAINT®-SC die staan als een huis. Nogmaals, uitvoerig getest en met een bewezen performance. Waar in het verleden toetsende instanties als de brandweer blij waren met een plaatmateriaal dat eenvoudig kon worden gecontroleerd, is dat vandaag ook het geval bij de inzet van brandwerende verven. Met verfdikte-meters is alles goed te controleren. En de specialisten weten ook precies in de uitvoering hoe dik zij hun lagen opbrengen. Brandwerende verven zijn een volwaardige oplossing voor bescherming van staalconstructies. Met daarbij een volwaardig architectonisch beeld van diezelfde fraaie staalconstructies.”

Informatie: www.promat.nl