Onnodige risico’s liftcabines voorkomen

Artikel delen

VLR brengt advies aan gebouweigenaren uit om maatregelen te treffen tegen ongecontroleerde opwaartse bewegingen van liftcabines. Ondanks het beperkte risico, kunnen de gevolgen van een incident groot zijn. Een aanpassing of een modernisering van een lift is de uitgelezen mogelijkheid om actie te ondernemen.

Wat is een ongecontroleerde opwaartse beweging?

Vrijwel alle moderne liften zijn voorzien van een frequentieregeling. Deze regeling voorziet het bewegen en afremmen van de lift. Als de rem niet goed werkt, kan de lift onbedoeld in beweging komen en zal dan ook niet meer stoppen, en mogelijk zelfs versnellen. Dit noemen we een ongecontroleerde beweging. In neerwaartse richting is de lift beveiligd voor een te hoge snelheid en zal dan blokkeren door middel van een vanginstallatie. Deze vanginstallatie werkt bij veel liften echter niet in de opwaartse richting. Bij een minimale belasting van de lift zal de massa van het tegengewicht hoger zijn, waardoor bij falen van de rem de lift opwaarts ongecontroleerd zou kunnen bewegen.

Wat moet ik als gebouweigenaar doen?

Er is een beperkt risico van ongecontroleerde (opwaartse) bewegingen van de cabine. Dat betekent niet dat er haastig maatregelen moeten worden genomen. Een aanpassing of een modernisering van een lift is wel de uitgelezen mogelijkheid om een voorziening tegen ongecontroleerde opwaartse bewegingen aan te brengen. VLR adviseert deze maatregel op aanbeveling van de Europese Commissie tegen de achtergrond van een enkel incident en kiest daarmee voor zekerheid. In Duitsland zijn deze maatregelen al de norm.