Luchtdicht bouwen: van product georiënteerd naar integrale aanpak

Artikel delen

Luchtdicht bouwen lijkt een ondergeschoven kind in de bouw. Er wordt namelijk al tientallen jaren op dezelfde manier gebouwd. Dit gaat tot nu toe goed, maar hoelang nog? De bouw is in de afgelopen jaren flink veranderd. Met de recessie nog vers in ons achterhoofd, weten we dat er meer dan 100.000 banen in de bouw verloren zijn gegaan. Terwijl andere markten in 2016 weer opklommen, kromp de bouw dat jaar nog (bron: CBS). Ondertussen draait de bouw weer op volle toeren, maar wel met beduidend minder arbeidskrachten. Om aan de vraag vanuit de markt te voldoen, is het noodzakelijk om anders te kijken naar de toekomstige bouwproductie.

Van EPC 0,4 naar BENG

De energiebezuinigingsmaatregelen worden gevoed door de voorgenomen energietransitie en volgen elkaar in hoog tempo op. Het bouwbesluit is verder aangescherpt: de EPC gaat naar 0 en BENG start vanaf 1 januari 2020. In de praktijk betekent dat voor de gebouwschil een dikkere isolatie en de noodzaak tot luchtdichter bouwen. Door een goede gebouwschil te maken, kan de slimme aannemer besparen op de warmtepomp en zonnepanelen. We moeten ervoor zorgen dat er minder energie verloren gaat, dan hoef je ook minder energie toe te voegen.

Omgaan met uitdagingen op de bouwplaats

Iedere dag staat de bouwplaats weer voor nieuwe uitdagingen. De vraag is: hoe om te gaan met het gebrek aan vakmanschap en bouwvakkers op de bouwplaats? En hoe zorg je ervoor dat alle nieuwe ontwikkelingen op het juiste moment in jouw bedrijf toegepast worden?

In Boxtel produceert Celdex voor alle bouwdisciplines oplossingen voor luchtdicht bouwen. Die worden, afhankelijk van de gekozen bouwmethodiek, op de bouwplaats voor de beste prestatie toegepast. De bouwplaats is steeds meer een logistiek rangeerterrein van onderaannemers en toeleveranciers waar toegeleverde materialen alleen nog gemonteerd worden. De dagelijkse praktijk en het variërende kennisniveau vraagt om een integrale aanpak. Op welke manier kun je anders nog binnen hetzelfde budget met wisselende bouwvakkers een reproduceerbare hoogwaardige gebouwschil neerzetten?

“Door het gebouw als uitgangspunt te definiëren en met terugwerkende kracht de werkvoorbereiding op te zetten, weet je bij welke onderdelen de aandachtspunten liggen. Als we een tekeningenpakket beoordelen zien we vaak dat er details missen, bijvoorbeeld van de leidingdoorvoeren. Gelukkig zien we al minder de opmerking ‘in het werk te bepalen’. Om een luchtdicht gebouw neer te zetten is het van belang dat je in 3d denkt. Hierbij komt een juiste interpretatie van details en bouwprocessen van pas. Daarom stellen wij naast producten ook onze kennis ter beschikking aan de bouwers en toeleveranciers.”

Integrale aanpak

Vanuit het perspectief is de integrale benadering anders. In de fabriek in Boxtel beschikt Celdex over veel flexibiliteit en mogelijkheden om producten op maat te maken. Dat geeft de toeleveranciers in de bouw de mogelijkheid hun product te upgraden naar de vraag vanuit de markt en de producten voor luchtdicht bouwen prefab op het bouwonderdeel te monteren. Als iedereen zijn deel van de bouwpuzzel compleet aanlevert op de bouwplaats, gaat er geen tijd en energie verloren aan het ter plaatse zoeken naar oplossingen en krijg je de prestatie goed onder controle.
“Om een voorbeeld te geven: een huis bestaat uit vloeren, wanden, kozijnen, een dak en een installatie. We weten door ervaring binnen welke details de toleranties voorkomen. Op basis daarvan ontwikkelden we producten zoals Airseal Vulblokken, Stelkozijnband en Vilt & Seal. Een low-friction toplaag op diverse producten voor prefab toepassingen. Óf volledige weersonafhankelijke producten die door iedereen zijn toe te passen op de bouw met als resultaat het behalen van de hoogste luchtdichtheidsprestaties.”