Nederland heeft een nieuw antwoord op problematiek asbestdaken

Artikel delen

De daken van alle woningen, schuren en andere gebouwen in Nederland moeten in 2024 asbestvrij zijn. Weikhoplex verlicht de druk voor eigenaren door een nieuw product te leveren: kunststof dak- en gevelprofielen die één op één asbesthoudende golfplaten kunnen vervangen.

Vervanging van asbesthoudende daken beheerst het nieuws. De deadline om in 2024 alle daken vrij van asbest te hebben, voert de druk voor eigenaren op. Het voor Nederland nieuwe product Weikhoplex kan die druk verlichten. Want deze kunststof dak- en gevelprofielen kunnen één op één asbesthoudende golfplaten vervangen. Met als extra voordelen dat het gelamineerde kunststof oersterk is en een gegarandeerde levensduur van 30 jaar bezit en milieuvriendelijk en duurzaam is.

Of het nu die agrariër is met vele duizenden vierkante meters asbesthoudende golfplaten op zijn dak, de woningcorporatie met talrijke schuurtjes met dit type daken of de particulier met dat ene schuurtje in zijn achtertuin, al die daken moeten voor 2024 zijn vervangen. Een onmogelijke opgave, stelt Jan Weijers van Weikhoplex b.v. “Er is berekend dat er zo’n 200 miljoen vierkante meter asbestdaken in Nederland liggen, waarvan ongeveer 80 miljoen in de argrarische sector, 40 miljoen in beheer van woningcorporaties en 60 miljoen vierkante meter bij particulieren. Het zal een enorme uitdaging zijn om de 2024 deadline te gaan halen, maar we hopen met de Weikhoplex dakprofielen een oplossing te bieden.” Weikhoplex kan asbesthoudende golfplaten gemakkelijk en doeltreffend vervangen.

Het materiaal is namelijk erg licht (4 kilo per m2) en daarom zijn geen extra verstevigingen van de constructie nodig. Jan: “Het dak zal er daarnaast ook mooier uitzien en met een witte onderzijde heb je meteen een helder plafond en extra licht in je schuur of loods.”

Verder heeft een Weikhoplex dak weinig onderhoud nodig, want het gladde, dichte oppervlak is niet gevoelig voor aanhechting van vuil of mosgroei. De dakprofielen zijn een goedkoop en goed alternatief voor asbesthoudend dakmateriaal.

“Er is berekend dat er zo’n 200 miljoen vierkante meter asbestdaken in Nederland liggen, waarvan ongeveer 80 miljoen in de argrarische sector, 40 miljoen in beheer van woningcorporaties en 60 miljoen vierkante meter bij particulieren.”

De oprichters van Weikhoplex zijn geen onbekenden in de hellende dakenbranche. Jan Weijers en Piet Schouwenburg zijn al decennialang in de markt actief en hebben hun sporen ruimschoots verdiend. Natuurlijk baarde de 2024 deadline de heren zorgen. Jan: “We zagen de urgente vraag en potentie van een goede oplossing voor het asbestprobleem en kwamen zo uit bij de kunststof dakpan; goedkoop, lichtgewicht, duurzaam en zo sterk als een paard. Deze kunststof dakprofielen worden al veel gebruikt in Azië, maar zijn redelijk uniek in Europa. Het werd dus tijd dat we dit duurzame product zouden gaan introduceren op de Nederlandse markt!”

Jan: “Dit type platen is vanwege uiterlijk en kwaliteit voor vele toepassingen geschikt, zelfs op daken van (huur)woningen, maar bieden op dit moment vooral uitkomst voor de vervanging van asbesthoudende golfplaten waar Nederland helaas nog vol mee ligt. Er zijn in wezen slechts een paar alternatieve dakbedekkingen als je kijkt naar het toelaatbare gewicht van de loods- en schuurconstructies. Dat zijn stalen platen of kunststof golfplaten. De eerste zijn aanzienlijk duurder dan de dakprofielen van Weikhoplex en niet beloopbaar, de tweede zijn lang niet zo sterk. Er hoeft maar een bal op het dak te belanden waarbij iemand het dak op klimt of je hebt al risico op breuk van de golfplaten. Is het geen bal, maar een steen? Dan heb je kans dat hij door de plaat heen gaat. Bij het oersterke Weikhoplex is die kans nihil.”

“Deze kunststof dakprofielen worden al veel gebruikt in Azië, maar zijn redelijk uniek in Europa. Het werd dus tijd dat we dit duurzame product zouden gaan introduceren op de Nederlandse markt!”

De platen worden op lengte tot 9 meter geleverd, zodat je zelfs grote schuurdaken zo hebt gelegd! Gaat het juist om kleine schuurtjes in de tuin? De platen zijn eenvoudig op maat leverbaar. Jan: “En voor de ‘finishing touch’ gebruik je onze bijpassende hulpstukken, zoals gevelprofielen, onderprofielen en nokstukken, als fraaie afwerking.”

Samenwerking

Omdat asbestsanering een vak apart is en aan zeer strenge eisen onderhevig is, werkt Weijerseikhout nauw samen met asbestsaneerder Vlasman uit Alphen aan den Rijn. “Voordat onze platen op een dak gemonteerd kunnen worden, zal eerst het asbest verwijderd en afgevoerd moeten worden. Door de samenwerking met specialist Vlasman kunnen we opdrachtgevers een totaalpakket bieden. Die is namelijk verzekerd van een veilige en zorgvuldige verwerking van het asbest en een nieuw en duurzaam dak waarmee hij de komende decennia vooruit kan.”

Met dit product kunnen wij efficiënt en betaalbaar aan de slag. En wij leveren uit één hand: ‘asbest eraf, kunststof erop’, een concept dat de klant kan ontzorgen.” Bekijk onderstaand wat deze panklare oplossing inhoudt.

Wilt u graag eens verder praten of meer informatie ontvangen?
Kijk op www.weikhoplex.nl of bezoek onze stand (standnummer E.033) op de Renovatiebeurs in de Brabanthallen in Den Bosch, van 23 t/m 25 mei.