Lezerstest

Producten
Artikel delen

Lezerstest: Hitachi accu spijkerapparaat

“Ik schaf hem zelf ook aan”, zegt Patrick Evers van Evers Sfeer & Wonen Deventer. Hij testte een Hitachi accu spijkerapparaat. Ook collega’s Frans Patawala van bouwbedrijf Van Wijnen en Marcel van de Ven van MP Bouwcombinatie kunnen nauwelijks nadelen noemen. De heren zijn vooral gecharmeerd van het feit dat ze verlost zijn van de slangen, die horen bij de lucht aangedreven spijkerapparaten. En ze verbazen zich over de kracht die de accu levert.

Tekst: ing. Frank de Groot

Frans Patalwa aan het werk bij de Universiteit Twente in Enschede

“Ik heb zelf een bouwtacker van een gerenommeerd merk, maar deze vind ik veel beter”. Frans Patawala is als zzp-timmerman ingehuurd door bouwbedrijf Van Wijnen en is aan de slag bij de Universiteit Twente in Enschede. Daar wordt het voormalige studiegebouw Hogekamp getransformeerd naar studenten hotel met 445 kamers. Het gebouw is tot op het casco gestript en in de gevelopeningen komen onder meer aluminium puien. Deze worden aan de onderzijde afgewerkt met kantplanken. Patawala heeft een deel van de kantplanken vastgezet met het NTI865DBSL 18 V Hitachi accu spijkerapparaat. Daarnaast heeft hij glaslatten en deurbeslag met de machine vastgezet.

Ook dit keer mogen de testers hun ongezouten kritiek loslaten op de lezers van BouwTotaal, maar uw hoofdredacteur verbaast zich bijna over het unanieme enthousiasme. “Voor de glaslatten heb ik 25 mm spijkers gebruikt en voor de kantplanken 65 mm. Dat ging perfect. Wat me ook opviel is dat de machine zo licht is. Je hangt hem makkelijk even met de gesp aan je spijkergordel. En dan de accu: die is nu nog niet leeg.” Samenvattend is de timmerman erg tevreden: “Het is een robuuste machine en de diepteregeling is ook prima. Enige minpunt: hij moet na de test weer terug.”

Uitstroken plafond

Marcel van de Ven is eigenaar van MP Bouwcombinatie te Eindhoven. Hij richt zich met name op de particuliere sector voor alle werkzaamheden omtrent uitbouw, verbouw, opbouw, renovatie, garages, schuren en erfafscheidingen. Ook realiseert hij badkamers en keukens: een alleskunner dus. Hij ging aan de slag met de NT1865DBAL. “Ik wilde altijd nog eens een spijkerapparaat. De testmachine heb ik gebruikt voor het uitvlakken van een plafond onder een plat dak met afschot. Daartoe heb ik de onderzijde eerst vlak gemaakt met 18 mm multiplex. Hierop zijn rachels 22 x 50 en gipsplaten aangebracht. Groot voordeel is dat je geen last heb van slangen voor luchttoevoer.”

Marcel van de Ven van MP Bouwcombinatie: “Groot voordeel is dat je geen last hebt van slangen voor luchttoevoer.”

Het was volgens Van de Ven eerst wel even wennen om de machine goed in balans boven het hoofd te houden, maar dat ging al vrij snel goed: “Het was de eerste keer, dus zoek je toch even naar een goed evenwicht. Ook moest ik even zoeken naar de repeteerfunctie, maar ik ben van de generatie die de gebruiksaanwijzing overslaat. Maar daarna ging het als een trein. De kracht is ruim voldoende. Ik heb 40 vierkante meter uitgestrookt met 38 mm rvs spijkers, maar de accu is nog niet leeg. Eigenlijk valt er niets tegen, dus ik ben heel tevreden.”

Dakbeschot aanbrengen

Patrick Evers bracht 35 m2 dakbeschot aan met geschaafde en geploegde delen. Hij gebruikte daarbij het zwaarste spijkerapparaat van de drie: de NR1890DBCL. Ook werd het spijkerapparaat ingezet bij de opbouw van houten frames uit 50 x 70 mm regels. Het bedrijf Evers Sfeer & Wonen Deventer maakt onder meer overkappingen, blokhutten, schuifwandkasten en zonwering.

Patrick Evers van Evers Sfeer & Wonen Deventer: “Het verbaast me dat de kracht van de accu niet onder doet voor gas of lucht.”

Ook hier alleen positieve geluiden: “Ik ben heel positief. Je hebt geen slangen en alle spijkers vliegen erin. Ik heb er eentje op lucht, met rollen spijkers. Dan zit je toch met die slang. Enige voordeel van rollen spijkers is, dat je minder vaak hoeft bij te vullen. Het verbaast me dat de kracht van de accu niet onderdoet voor gas of lucht. Je hebt ook geen last van terugslag. Ook gaat de accu lang mee: ik heb het hele dakbeschot op een schuur van 7 x 5 meter aangebracht, zonder de accu te hoeven wisselen. De machine ligt verder fijn in de hand. Ik schaf hem zelf denk ik ook maar aan.”

 

Technische informatie testmachines

18 V spijkerapparaat NR1890DBCL. 34 graden D-kop spijkers, papiergebonden, één schots- of repeteerfunctie, vastgelopen spijkers gemakkelijk te verwijderen zonder gereedschap, diepteregeling instelbaar zonder gereedschap en onderhoudsvrij. Aantal spijkers bij volledige lading: circa 700 (bij gebruik van 5.0 Ah accu). Compleet in HSC IV koffer met 2 x 5,0 Ah accu’s en lader. Afmeting spijkers: 50-90 mm. Dikte 2,9 – 3,3 mm. Capaciteit magazijn: 47 stuks. Spijkersnelheid: 1,5 – 2 sec. Hoogte: 342 mm. Lengte: 309 mm en gewicht 4,8 kg.


 

18 V spijkerapparaat NT1865DBAL. 15 Gauge DA spijkers 1,8 mm, één schots- of repeteerfunctie, vastgelopen spijkers gemakkelijk te verwijderen zonder gereedschap, diepteregeling instelbaar zonder gereedschap en onderhoudsvrij. Aantal spijkers bij volledige lading: circa 1.100 (bij gebruik van 3.0 Ah accu). Compleet in HSC IV koffer met 2 x 3,0 Ah accu’s en lader. Afmeting spijkers: 32-65 mm. Dikte 1,8 mm. Capaciteit magazijn: 100 stuks. Spijkersnelheid: 3 sec. Hoogte: 344 mm. Lengte: 300 mm en gewicht 3,5 kg.


 


18 V spijkerapparaat NTI865DBSL. 16 Gauge Brads 16 mm, één schots- of repeteerfunctie, vastgelopen spijkers gemakkelijk te verwijderen zonder gereedschap, diepteregeling instelbaar zonder gereedschap en onderhoudsvrij. Aantal spijkers bij volledige lading: circa 1.500 (bij gebruik van 3.0 Ah accu). Compleet in HSC IV koffer met 2 x 3,0 Ah accu’s en lader. Afmeting spijkers: 25-65 mm. Dikte 1,6 mm. Capaciteit magazijn: 100 stuks. Spijkersnelheid: 3 sec. Hoogte: 315 mm. Lengte: 298 mm en gewicht 3,4 kg.


 

BouwTotaal